?>

Feyzioğlu’nun Kars’ta araştırma ve derlemelerine devam ediyor

Feyzioğlu’nun kars’ta araştırma ve derlemelerine devam ediyor(kars-iha)

İnsan - 2 ay önce

Masal Dede diye ün yapan Yazar Yücel Feyzioğlu eşi Dr. Nevin Feyzioğlu ile Kars’a geldi. Aslen Karslı olan yazar Feyzioğlu, daha önce Kars ve köylerinden derlediği efsane ve masalları "Hıdırellez Geliyor", "Sihirli Limon" ve "Ayıkulak" adlı üç kitapta yayınlamıştı. Feyzioğlu, şimdi de Kars-Keçivan Kalesi’nde Alp Er Tunga’nın izini aramak için kentte bulunuyor. Kendisine Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. İkram Çınar rehberlik ediyor.

Yücel Feyzioğlu, Alp Er Tunga Saka Türklerinin beyi olduğunu söyledi.

Feyzioğlu, "Efsaneye göre yayla yeri aramak için güney Kafkasya’ya doğru bir grup Türk beyiyle yola çıktı. Kars’ın 30 kilometre güneyinde kalan Keçivan Kalesine geldi. Saka topraklarında gözü olan İran Şahı Kiros, Alp Er Tunga ve yanındaki beyleri Urmiye Gölü sayfiyesinde ağırlamak için davet etti. Onları orada tuzağa düşürerek hepsini öldürdü" dedi.

Feyzioğlu, "Bu katliam sonunda Alp Er Tunga’nın torunu Tomris Hatun Saka Türklerinin hükümdarı oldu. Dünyada ilk kadın hükümdar odur. İşte o zaman şu yemini etti: ‘Kana susamış Kiros, sen dedeme ve babama tuzak kurarak kan döktün. Sen sevdiklerime kıydın. Ant olsun ki, seni kanla doyuracağım.’ 7 bini kadın, 5 bini erkek, toplam 12 bin askerle Kiros’un üstüne yürüdü. Kiros ordusu 50 bin kişiydi. Tomris Hatun çok iyi bir taktikle o orduyu dağıttı ve İran Şahı Kiros’u yakalatarak andını yerine getirdi" diye konuştu.

Yazar Yücel Feyzioğlu bu tarihi olayın geçtiği sahneleri gezdiğini beliterek, günümüze kalmış, efsane, söylence ve masalları derlediğini "Tomris Ana" adlı kitabında yayınlayacağını kaydetti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te riskli binasını yıktırdı, komşu bina yüzünden üç yıldır çivi çakamıyor

2025-07-07 13:11 - Genel

Atatürk Üniversitesi’nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının testi hamlesi

2025-07-08 14:07 - Teknoloji

Rektör Hacımüftüoğlu, basınla buluştu

2025-07-08 16:46 - İnsan

Güllük-Kıyıkışlacık Arasında Deniz Ulaşımı Başladı

2025-07-03 13:02 - Ulaşım

Seydikemer'de Tarla Kavgası Kanlı Bitti

2025-07-08 11:01 - Asayiş

"Kibritçi Cevat" Şekip Taşpınar Hayatını Kaybetti

2025-07-03 09:35 - Genel

Çöp ev temizlendi, yedi yıllık kabus son buldu

2025-07-07 09:24 - Gündem

Muğla Büyükşehir'den Kırsal Mahallelere Yol Yatırımı

2025-07-09 14:51 - Gündem

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

 BODRUM'DA TEKNE ALEVLERE TESLİM OLDU

2025-07-04 13:38 - Asayiş

İlgili Haberler

Devrekli çift yıkılmak üzere olan evde hayat mücadelesi veriyor

19:18 - İnsan

Zırhlı askeri ambulanslar ilgi odağı oldu

19:35 - İnsan

Sinop’ta köylüler kendi yollarını yaptı: "Artık yeter dedik ve yola çıktık"

19:39 - İnsan

Kendisi küçük, yüreği büyük

18:27 - İnsan

Malatya’da sulama altyapısına 2,1 milyar TL’lik yatırım

17:17 - İnsan

Günün Manşetleri

Organik "kütük balı" hasadı başladı

10:21 - Ekonomi

Depremzede Babaya Yeni Ev

10:10 - İnsan

Zehirli istilacı tür yok olmaya başladı

10:07 - Gündem

Kibrit çöpünden yaptıkları maket ev alev aldı

10:04 - Asayiş

Samsun’da kayıp Alzheimer hastası sağ olarak bulundu

16:13 - Asayiş