?>

Fındıkta ’külleme ve kozalak akarı’ tehdidi

üreticiler, hastalık ve zararlılara karşı mekanik mücadele sürdürürken, diğer taraftan kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar da yapıyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üreticilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıktaki tehlike olan ‘kozalak akarı’ ve ‘külleme hastalığı’ ile mücadele ile verim ve kalitenin arttırılacağı belirtiliyor.

Fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek ekonomik kayıplara neden olduğu bilinen kozalak akarı ile fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından olan külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele nisan ayının ortalarında başlıyor. Üreticiler, hastalık ve zararlılara karşı mekanik mücadele sürdürürken, diğer taraftan kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar da yapıyor. “Bölgemizde 6-7 yıldan bu yana külleme görülüyor, zararı ciddi boyutta”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bölgede yaklaşık 7 yıldır görülen küllemenin ciddi zararlara yol açtığını söyledi. Soydan, “Özellikle yeni doğan fındık yapraklarından başlayarak daha sonra büyüyerek, fındığı doğduktan sonra fındık çotanaklarına doğru küllemeler devam ederek zarar veriyor. Üreticilerimiz 6-7 yıl önce ciddi bir mücadeleye başladı. Çiftçilerimize verdiğimiz bilgiler ve alanlarda uygulamalı çalışmalarımız ile son yıllarda mücadelenin ciddi şekilde arttığını gördük. Bu mücadelenin de önemli derecede olumlu sonuçlarını da aldık. Çünkü fındıkta ilk yıllarda başladığında yapraklarında külleme başlayarak, beyaz bir tabaka oluşturdu, fındık yapraklarının oksijen almasını önleyerek, çürümelere ve dökülmelerine neden oldu” diye konuştu. “Ciddi rekolte kayıpları yaşandı”

Külleme hastalığı ile birlikte yine bölgede etkili olan kozalak akarının da rekolte kaybı ile kalite düşüklüğüne neden olduğuna değinen Soydan, “Özellikle sahil kesimlerinde külleme daha çok görüldü. Bununla ilgili yapılan mücadeleler şuanda önemli sonuçlar veriyor. Nisan ayının ortalarında ilk müdahalenin yapılması lazım. Bu konuda hem ziraat odalarımız, hem de tarım müdürlüklerimiz ile birlikte üreticilerimize gerekli bilgilendirmeleri veriyoruz. Bununla birlikte kozalak akarı da fındık için bir zararlıdır. Özellikle sonbahar mevsiminde başlar ve fındığın uç kısımlarında oluşur. İlk mücadele ocak aylarında el ile yapılan mekanik mücadeledir. Ancak bugünlerde devam eden kozalak akarı özellikle doğan fındık filizlerinde ciddi zarar oluşturuyor, dalları kurutarak verim kaybına yol açıyor. Bununla ilgili de yapraklar açtıktan sonra nisan sonu, mayıs başı olmak üzere bir haftalık mücadele süresi var, bu süreçte kimyasal mücadele yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ACAR ÜNLÜ, MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

2024-04-01 10:40 - Marmaris

WCK kurucusu Andres: "İsrail yardım çalışanlarını sistematik olarak hedef alıyor"

2024-04-03 22:19 - Genel

TEMUD İÇİN GÜÇLÜ İTTİFAK

2024-04-01 19:46 - Genel

Çorum’da çiftçilere ayçiçek ve nohut tohumu dağıtıldı

2024-04-03 14:47 - Ekonomi

ÜNLÜ MAZBATASINI ALDI KOLTUĞUNA OTURDU

2024-04-04 22:31 - Marmaris

CHP MUĞLA'DAN MEHMET DEMİR'E TEPKİ

2024-04-03 10:56 - Siyaset

ÜNLÜ'NÜN PERSONELLE İLK BAYRAMLAŞMASI

2024-04-05 14:50 - Marmaris

MARMARİS'TE BİSİKLET RÜZGARI ESTİRECEK ETKİNLİK

2024-04-05 19:59 - Marmaris

Fındık büyüklüğünde dolu yağdı, vatandaş aracının üzerini kilimle kapattı

2024-04-07 17:28 - Gündem

MARMARİS GİAD İFTAR PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİ

2024-04-06 14:23 - Marmaris

İlgili Haberler

Babalar Günü esnafın beklentisini karşılamadı

14:36 - Ekonomi

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya önemli destek

13:34 - Ekonomi

YDKB Genel Başkanı Toraman: "Değişiklikler, bazı alanlarda olumlu adımlar içerse de uygulamada aksaklıklar doğurmaya açık"

12:56 - Ekonomi

EGİAD, Paris’te VivaTech 2025 fuarı ve uluslararası iş birliği temaslarına katıldı

11:26 - Ekonomi

Aho peyniri için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

09:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş

Uyuşturucu satıcısı tutuklandı

17:22 - Asayiş

Mühendisler 'Sessiz Çığlık' Eylemiyle Haklarını Aradı

15:41 - Ekonomi

Kaz Dağları Balı Dünya Şampiyonu Oldu

15:26 - Genel