?>

Flamingolar bu yıl da Van’dan göç etmedi

VAN GÖLÜ HAVZASININ GÖÇMEN MİSAFİRLERİ FLAMİNGOLAR, BÖLGEDEKİ SICAK HAVA VE AVLANMA YASAĞI SAYESİNDE BU YILDA GÖÇ ETMEDİLER.

Gündem - 6 ay önce

Van Gölü havzasının göçmen misafirleri flamingolar, bölgedeki sıcak hava ve av yasağı sayesinde bu yıl da göç etmedi.

Her yıl çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan ve adeta kuş cennetini andıran Van Gölü havzası göçmen misafirleri, bölgedeki sıcak hava ve avlanma yasağı sayesinde konaklama sürelerini uzattı. Zengin kuş popülasyonuyla kuş cenneti olarak anılan Van Gölü havzası çevresinde görülen flamingolar, kıyı şeridini adeta beyaza bürüdü. Türkiye’deki yaklaşık 450 kuş türünden 250’sine ev sahipliği yapan Van Gölü havzasında konaklayan flamingolar, görüntüleriyle göz kamaştırıyor. Her yıl ilkbahar aylarında Afrika ve İran’ın Urmiye Gölü’nden Van Gölü Havzasında konaklayan flamingolar, kış mevsiminin gelmesiyle aynı güzergaha göç ediyor. Son yıllarda zaman zaman kış mevsiminde göç etmediği görülen flamingolar Gevaş Göründü sulak alanını mesken edindi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkezlerinin Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgilendiğini söyledi. Doğal hayatın ekolojik dengesinin bozulmadan devam etmesi için çalışmalar yapan kurumlarla koordinasyon sağlayarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Van Gölü havzası sulak alanlarının çok olması, iklim değişikliklerine bağlı olarak coğrafi şartlara sonucu birçok yaban hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Göçmen olarak gelen kuşlarımız var. Bir de yerleşik olan yaban hayvanlarımız var. Ama son yıllarda yaban hayvanları meteorolojik uzmanı olduğu için soğuk havaların veya yağışların başlamasıyla uygun ortamlarının bozulacağını bildikleri için göç edip daha sıcak bölgelere gidiyorlardı. Son yıllarda havanın sıcak gitmesinden dolayı bir grup flamingo kış mevsimini burada geçirmeye başladı" dedi.

Selam getiren Allı turnalar eskiden Mart ayının sonlarına Nisan’ın başlarında buraya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Mayıs’ta yoğunluk kazanarak Eylül’de buradan başlayıp Kasım sonunda Allı turnaları burada görmek mümkün değilken son 10 yıldır Allı turnalar yavaş yavaş göçünü azaltarak burada da konaklamaya başladılar. Özellikle Gevaş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Göründü sulak alanda geçen seneler 15-20 tane kalırken bu sene 100’lere yakın Allı turna bulunuyor. Bunların sayısı da gün gün artmakta. Bu bize şunu göstermekte. Bahar mevsiminin daha ferah geleceği, erken geleceği, havaların erkenden ısınacağını gösterirken, ileride bu küresel ısınmaya bağlı olarak gidecekleri yerde veya göç yollarındaki tehlikeleri bize gösterir. Ama ileriki dönemde buralarda da kuluçka sayıları artarak burada artık tek yazları değil, kış mevsiminde de Allı turnaları görmek mümkün olacak" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’de Yerli Sığır Alarmı

2026-01-29 12:11 - Gündem

MARMARİS'TE KESİM İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN SORUŞTURMADA 5 TUTUKLAMA

2026-01-30 10:47 - Asayiş

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

‘Barış Manço Anma Gecesi’ 4 Şubat’ta

2026-02-01 09:15 - Magazin

ERGUN “MENTEŞE’DEKİ TOKİ PROJESİ 3,5 YILDIR ORTADA YOK”

2026-01-31 16:16 - Genel

Mehmet Çevik’ten uyuşturucu açıklaması

2026-01-31 10:42 - Magazin

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’dan ’yeni anayasa’ vurgusu

2026-02-01 18:43 - Siyaset

Büyükşehir’den Gökova ve Göcek’te Kapsamlı Kıyı Temizliği

2026-01-29 15:36 - ÇEVRE

Makine sektör temsilcilerinden BTSO’da dev buluşma

2026-01-30 13:10 - Magazin

BODRUM TURİZM PLATFORMU OLUŞTURULDU

2026-01-31 11:42 - Genel

İlgili Haberler

Polatlı’da dev etçil çekirgeler görüldü

01:19 - Gündem

Çorum’da festival coşkusu havai fişek gösterisiyle zirveye çıktı

00:23 - Gündem

Katı atık tesisine karşı 5 binden fazla imza Bursa Büyükşehir’e teslim edildi

22:57 - Gündem

Çorum’da yerel üreticilerin ürünlerini vatandaşlarla buluşturan market hizmete açıldı

22:23 - Gündem

Yılan, bahçeye inen adamın ayağına saldırdı

20:56 - Gündem

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim