?>

Flamingolar Söke Ovası’nı şenlendirdi

Son günlerde etkili olan yağışların ardından allı turnalar, suların kapladığı tarlalara indi.

Gündem - 9 ay önce

Son günlerde etkili olan yağışların ardından allı turnalar, suların kapladığı tarlalara indi. Balerin gibi süzülen flamingolar Söke Ovası’nı şenlendirirken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, flamingolar gibi birçok su kuşunun ve diğer canlıların yaşam alanlarının sürekli azalmakta olduğuna dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da allı turna olarak bilinen flamingolar, Aydın’ın önemli tarım bölgelerinden Söke Ovası’na gelmeye başladı. Son günlerde etkili olan yağışların ardından su ile dolan tarlalara inen flamingolar eşsiz manzara oluştururken, Söke Ovası’nı şenlendirdi. İnce bacakları ve uzun boyunları ile tarlalarda balerin gibi süzülen flamingoların Söke Ovası’nda doğanın tüm güzelliğini ortaya çıkardığını ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, endüstriyel atıkların ve çevre sorunlarının habitat kaybına yol açtığına dikkat çekti.

Aydın bölgesinin en önemli doğa alanlarının ve tarım arazilerinin yer aldığı Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın zengin biyoçeşitliliğiyle dikkat çeken bir yer olduğunu ifade eden Başkan Sürücü, "Milli Parkın yer aldığı Samson Dağları, Büyük Menderes Deltası, Bafa ve Azap Gölleri, Latmos (Beşparmak) Dağları ve bu doğal alanları birbirine bağlayan verimli Söke ovası zengin biyoçeşitliliğin olduğu alanlardır. Geçmiş yıllarda yaban kazlarının, turnaların, kuğuların indiği Söke Ovası’nda tarlalardaki yağmur ve yıkama sularına birçok kuş gelmeye devam etmektedir. Birkaç gündür yağan yağmurlar ve yıkama sularıyla birlikte suyla dolan Söke OSB’nin yanındaki tarlalarda yüzlerce flamingonun konakladığı görüldü. Kentin hemen yanı başında verimli tarım topraklarının üzerine kurulan organize sanayi bölgesindeki endüstriyel tesisler, bir yandan habitat kaybı oluştururken aynı zamanda hava kirliliği, toz, katı ve arıtmasız sıvı atıklarla büyük çevre sorunu oluşturarak başta insanlar olmak üzere tüm canlıları tehdit etmektedir. Çiftçilerin ve biyolojik çeşitliliğin en önemli ihtiyacı olan suyun karşılandığı azmak adı verilen sulak alanlar, OSB’deki fabrikalardan getirilen katı atıklarla doldurulmaktadır. Suyla dolu tarlaların içinde beslenmelerini ve dinlenmelerini gerçekleştiren flamingolar gibi birçok su kuşunun ve diğer canlıların yaşam alanları sürekli azalmakta, hayatlarını devam ettirecekleri sular kirletilmektedir. Atıklarla hoyratça kirletilen Büyük Menderes Nehri’ndeki çevresel sorunlar Söke’nin geleceğini olumsuz etkilemektedir. Doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Batı Anadolu’nun en zengin yerlerinden biri olan Söke, turizm ve tarım kenti olması gerekirken ne yazık ki birçok çevre sorunuyla karşı karşıya olup, son yıllarda geçmişte herkesin hayran olduğu doğal peyzajında geri dönülmez tahribatlar oluşmaktadır. Halk sağlığını ve tüm canlıları tehdit eden çevre sorunlarını gidermek ve bugün flamingoların geldiği gibi su kuşlarının gelecekte de gelmesini sağlayacak sulak alanlarımızı korumak için ilgili tüm kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri birlikte çalışmalıyız" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

İlgili Haberler

Afyonkarahisar’da kar yağışı yüksek kesimlerde etkili oldu

18:51 - Gündem

Yenişehir’de doğa yürüyüşü büyük ilgi gördü

17:44 - Gündem

Sağanak yağmur çiftçileri sevindirdi

17:42 - Gündem

Poyraz küçük tekne balıkçılarını limana bağladı, ağlar tamire alındı

17:36 - Gündem

20 mahalleyi birbirine bağlayan köprüde yenileme çalışmaları sona geldi

17:24 - Gündem

Günün Manşetleri

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Bıçak darbeleriyle öldürülen kadının damadı tutuklandı

13:58 - Asayiş

‘Ev Sahibi Türkiye’ projesine rekor talep

13:47 - Ekonomi

Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı

13:36 - Eğitim

6 yaşında başladığı bakırcılığı neredeyse yarım asırdır sürdürüyor

13:28 - Kültür Sanat