?>

Gaziantep’te ’Yetenek Kaşifi Projesi’ ile çocukların becerileri açığa çıkarılacak

Fatma şahin

Eğitim - 4 ay önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Yetenek Kaşifi Projesi ile çocukların bilişsel ve sportif becerilerini analiz ederek yetenekleri yönünde eğitim almasını sağlayacak. Bu kapsamda sportif becerisi öne çıkan çocuklar GBB Spor Kulübü’nde, bilişsel yetenekleri öne çıkanlar ise GASMEK’te eğitim alarak gelişimleri yakından takip edilecek.

Toplumu, aileyi bilinçlendirmek, etkili ve verimli bir toplumsal planlama oluşturmak amacıyla geleceğin yeteneklerini keşfetmeyi sağlayacak Yetenek Kaşifi Projesi tanıtım toplantısı ve açılış töreni, GBB Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Valiliği iş birliğinde yürütülecek proje çerçevesinde 6 yaşındaki çocuklar her yıl sürekli olmak üzere bilişsel ve sportif diğer bir motor beceri taramasına tabi tutulacak. Uygulamada, bilişsel tarama için çoklu zeka ölçeklerinden faydalanılacak. Sportif tarama içinse performans test bataryaları uygulanacak. Projede, bilimsel geçerlik ve güvenirlikleri tanımlanmış test yöntemleri kullanılacak

Bilimsel geçerlik ve güvenirlikleri tanımlanmış test yöntemlerinin tercih edileceği bu uygulama için bilişsel testlerde GASMEK tesislerindeki uzman personelle veli eşliğinde ölçek uygulama, sportif testlerde ise GBB spor tesislerinde uzman personel ile yine velinin bulunacağı test uygulama yapılacak. Projenin devam eden sürecinde algoritmalar baz alınarak anlık test raporları çıkarılacak ve veli yönlendirilmesiyle rapor değerlendirilerek veliler bilgilendirilecek. Sportif kısımda çevrimiçi randevu taleplerinde beklenen ilgi olmaması halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle anaokullarına ulaşılacak. Burada, sportif yetenek taraması yapılarak öğretmenler eşliğinde bir dizi değerlendirmeler söz konusu olacak. Bilişsel yönden dikkat çekici yeteneğe sahip çocuklar, ilgili GASMEK çerçevesindeki kurslara ve bilim merkezindeki uygulamalara dahil edilecek. Sportif yönden dikkat çekici yeteneği olan çocuklarsa GBB spor kulübünde eğilimlerine dönük branşların altyapılarına kaydedilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projenin yeni bir Gaziantep Modeli niteliği taşıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ’Oku, düşün, uygula’. Bilgi netice vermeli, uygulanmalı" diyen Başkan Şahin, "Bugün 50 bin çocuğumuz okula başlıyor. 50 bin dünya demek bu. Her biri bizim emanetimiz. Başarı da başarısızlık da tesadüf değildir. Nizip’te altı yaşında kendi kendine okumayı öğrenen bir çocuğun başarısı bilinçli aile ve öğretmen sayesinde oldu. Bilinçli ana-baba en büyük servettir" dedi.

Her çocuğun yeteneğini keşfetmenin, tasnif etmenin, kümelendirmenin ve takip etmenin önemine değinen Başkan Şahin, "Almanların yaptığı gibi sistemli, bilimsel bir şekilde ilerlemeliyiz. Verileri konuşturmalı, rehber öğretmenleri, kulüpleri, aileleri sürece dahil etmeliyiz. Kaynağımızı yüzeysel değil, derinlikli kullanmalıyız" diye konuştu. "Çocuklarımızı bilimsel takip sistemleriyle gelişimlerini izleyeceğiz, eğer gücümüz yetmezse profesyonel destek alacağız"

Yetenek taramalarıyla çocukları doğru yönlendireceklerinin altını çizen Şahin, "Onları kümeleyecek, kulüplere yönlendirecek, bilimsel takip sistemleriyle gelişimlerini izleyeceğiz. Eğer gücümüz yetmezse profesyonel destek alacağız. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras bilimdir. Sevgili Peygamberimizin bize bıraktığı en büyük miras ise aklımızı kullanmaktır" şeklinde konuştu. "Önümüzdeki yıllarda Gaziantep’e nice sporcular yetiştireceğiz"

Gaziantep Vali Yardımcısı Sedat Sezik, böyle bir organizasyona şahitlik etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu aktararak, "Gaziantep olarak ‘Eğitim Şehri Gaziantep’ dedik. Yine Gaziantep diyoruz ve inşallah bugün burada Gaziantep FK’nın on yıl sonraki kalecisine, on yıl sonraki forvetine hitap ettiğimi düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda Gaziantep’ten nice sporcular yetiştireceğimize inanıyorum. Bu organizasyonda emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm destek veren kurumlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "Eğitim için seferber edilen her emek, er ya da geç karşılığını alıyor"

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, eğitim camiasını temsilen mutlu olduğu günlerden birini yaşadığını dile getirerek, "Biz biliyoruz ki eğitime yapılan yatırımlar, eğitim için seferber edilen her emek, er ya da geç hatta çoğu zaman çok kısa sürede karşılığını vermektedir. Bakanlığımız özellikle son yıllarda, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla birlikte çocuklarımızın yeteneklerini ön plana çıkarmayı, sadece akademik başarıya ya da sınavlara odaklanmanın ötesinde bir bakış açısı geliştirmeyi amaçladı. Bu da elimizi güçlendirdi" ifadelerini kullandı. "Proje kapsamında bir spor salonu tamamen jimnastik salonuna dönüştürülecek"

Projenin detayları hakkında konuşan Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, "Yetenek Kaşifi projesinin devamında Başkanımız Fatma Şahin’in destekleriyle bir spor salonumuzu tamamen jimnastik salonuna dönüştürüp, çocuklarımızı beden eğitimi ve fiziksel etkinlik ders saatlerinde jimnastikle buluşturacağız" diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekilli Bünyamin Bozgeyik, geçmiş senelere göre çocukların bugün fırsat eşitliğine dönük çok daha büyük şanslar elde edebildiğine dikkati çekerek, 6 yaşındaki çocukların yeteneklerinin keşfedilmesinin ileriki yıllarda çocukların geleceği açısından büyük bir değere sahip olduğunu belirtti.

Konuşmaların sonunda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Sedat Sezik, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç ve Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin Yetenek Kaşifi Projesi için protokol imzaladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

13. TAYK-Eker Olympos Regatta’da, J70 Match Race yarışları tamamlandı

2025-08-13 22:41 - Spor

Galatasaray-Fatih Karagümrük Maçının VAR Hakemi Açıklandı

2025-08-15 12:08 - Spor

Galatasaray ve Kocaelispor Maçlarının Tarihleri Açıklandı

2025-08-15 09:55 - Spor

Paris Saint-Germain, Süper Kupa’yı ilk müzesine götürdü

2025-08-14 00:30 - Spor

Çanakkale’de gece saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-08-16 02:35 - Asayiş

Siirt’te sıcaktan bitkin düşen kediye güvenlik görevlisi can suyu oldu

2025-08-15 20:06 - Gündem

Siirt’te sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla "Sağlık Yönetimi Zirvesi" düzenlendi

2025-08-13 15:37 - Sağlık

Metin Ergun'dan TÜİK'e 'Haksızlık' Tepkisi

2025-08-19 13:20 - Ekonomi

ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi 16. dönem mezunlarını verdi

2025-08-15 16:51 - Eğitim

Mustafa Konak ’Kıskanmak’ dizisinin kadrosuna katıldı

2025-08-20 11:24 - Magazin

İlgili Haberler

SANKO Üniversitesi Akademik Yıl açılışı ve Tıp Fakültesi beyaz önlük giyme töreni

16:10 - Eğitim

Sosyalfest, Uluslararası Elmas Ödülleri’nden ödülle döndü

14:48 - Eğitim

Eğitim-Bir-Sen’den eğitim çalışanlarına kulak veren ziyaretler

13:43 - Eğitim

BŞEÜ’den küresel eğitim hamlesi

11:38 - Eğitim

Prof. Dr. Fahrettin Tızlak’tan Antalya Kütüphanesi’ne 2000 kitaplık değerli bağış

10:32 - Eğitim

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Konyaspor maçının hazırlıklarına başladı

14:02 - Spor

Güllü’nün kızı Gülter: "Annemi ben kesinlikle öldürmedim, masumum"

12:32 - Asayiş

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

12:25 - Asayiş

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı

12:09 - Asayiş

Göztepe, Gaziantep FK deplasmanında

11:50 - Spor