?>

Geçmişe Dokun, Geleceği Doku Projesi Tokat’ta tanıtıldı

OKA GENEL SEKRETERİ MEHLİKA DİCLE

Kültür Sanat - 2 saat önce

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hayata geçirilen "Geçmişe Dokun, Geleceği Doku: Geleneksel Dive Dokuma Atölyesi" projesinin tanıtım programı Tokat’ta gerçekleştirildi.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülen proje ile Tokat’ın en önemli kültürel miras unsurlarından biri olan geleneksel Dive dokumacılığının yeniden üretim, tasarım ve istihdamla buluşturulması hedefleniyor. Proje kapsamında Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan 230 metrekarelik dokuma merkezi, kurumun üretim ve tasarım kapasitesini önemli ölçüde artıracak.

Yeni kurulan merkezde temin edilen dokuma tezgâhlarıyla; dezavantajlı kadınlara geleneksel ve modern dokuma teknikleri ile giysi tasarımı alanlarında nitelikli mesleki eğitimler veriliyor. Alanında uzman öğretmenler ve usta öğreticiler tarafından yürütülen eğitimlerle, kültürel mirasın yeni nesillere aktarılması ve ekonomik değere dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Proje yalnızca mesleki beceri kazandırmayı değil, aynı zamanda kadınların ekonomik hayata katılımını güçlendiren sürdürülebilir bir üretim ve istihdam modeli oluşturmayı amaçlıyor. Tokat Dokuma Merkezi çatısı altında yürütülen eğitimlerin ilk aşamasında, giyim üretiminin temel alanlarından biri olan drapaj eğitimi, 22 kadın katılımcı tarafından başarıyla tamamlandı. Önümüzdeki dönemde Alaca dokuma kursu ve girişimcilik eğitimlerinin de uygulanması planlanıyor.

Öte yandan, 2023 yılında coğrafi işaret başvurusu yapılan Tokat Dive dokuması, proje devam ederken Eylül ayı sonunda coğrafi işaret tescili aldı. Coğrafi işaret tesciliyle birlikte Dive dokumasının markalaşma, katma değer oluşturma ve pazarlama sürecinin hız kazanması bekleniyor.

Programda konuşan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, ajansın son yıllarda kadın girişimciliği ve kadın istihdamı odağında yürüttüğü çalışmalarla Türkiye genelinde en başarılı ilk üç kalkınma ajansı arasında yer aldığını belirterek, SOGEP kapsamında bugüne kadar bölgede 35 proje ile 348 milyon TL, Tokat’ta ise 10 proje ile yaklaşık 88 milyon TL destek sağlandığını ifade etti. Dicle, bu projenin geleneksel Dive dokumacılığını üretim, tasarım ve istihdamla buluşturması açısından özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Dive’den Geleceğe Tasarım Kampı

Program kapsamında Tokat Olgunlaşma Enstitüsü koordinasyonunda "Dive’den Geleceğe Tasarım Kampı" da gerçekleştirildi. Kampa; İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nigar Merdan, Doç. Dr. Irmak Bayburtlu Çetinsoy, Dr. Öğr. Üyesi Sema Hatun Türker, Öğr. Gör. Gülay Kaygusuz ve Öğr. Gör. Demet Yıldız Yanızca ile öğrencileri katıldı.

Ayrıca programa; OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alparslan Demir, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Türkmen, Doç. Dr. Samettin Başol, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Kemer Gürsoy, OKA Sosyal Kalkınma ve Girişimcilik Birim Başkanı Sümer Çakır ve Tokat Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Emral Oral da iştirak etti.

Proje tanıtım sunumunun ardından başlayan tasarım kampı, geleneksel dokuma kültürünün çağdaş tasarım anlayışıyla buluşturulmasını amaçladı. Kamp, akademisyenler, 17 öğrenci ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsü personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ PARTİ MİLLETCEKİLİ  ERGUN: “BU RAKAMLAR YOKSULLUĞUN DEĞİL, AÇLIĞIN RAKAMLARIDIR”

2026-01-09 14:27 - Siyaset

Ergun: “İktidar Emekliye Yoksulluğu Değil, Açlığı Reva Görüyor”

2026-01-09 11:20 - Ekonomi

Marmaris Belediye Başkanı Ünlü’nün yargılandığı davalarda karar çıkmadı

2026-01-08 16:06 - Asayiş

Marmaris’te Belediyesi çöp kamyonunun çarptığı kadın öldü

2026-01-09 13:05 - Asayiş

Gold Emlak dolandırıcılığı sanıklarına ceza yağdı

2026-01-07 16:17 - Asayiş

Kapalıçarşı soruşturmasında 3 kişi adliyeye sevk edildi

2026-01-08 15:54 - Asayiş

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

İçmeler’de Deniz Kirliliği Alarmı

2026-01-08 17:21 - Marmaris

Muğla’da tersane yangını: Söndürme çalışmaları sürüyor

2026-01-10 01:26 - Asayiş

MUGAT-DER’den 20 Dalda Ücretsiz Eğitim Seferberliği!

2026-01-12 12:44 - Genel

İlgili Haberler

Sincan Belediyesi’nden kadınların hayatına dokunan sohbetler

16:12 - Kültür Sanat

Büyükşehirden sanatseverlere rast faslı ziyafeti

15:38 - Kültür Sanat

Müteahhit Kaya’dan Miraç Kandili mesajı

15:04 - Kültür Sanat

Türkiye’nin ilk Yargıtay binası müzeye dönüşüyor

14:26 - Kültür Sanat

Trabzon ilk Açık Hava Arkeopark Müzesi’ne kavuşuyor

13:53 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ukrayna’nın yeni savunma bakanı Mykhailo Fedorov oldu

15:45 - Siyaset

Bebeğin Down Sendromlu doğacağını bildirmedi, 81 milyon liralık cezaya çarptırıldı

15:22 - Sağlık

Milli Savunma Bakanı Güler, Almanya’da

15:21 - Siyaset

Çaykur Rizespor, Antalya kampını tamamladı

15:19 - Spor

Yatağanlı okçular başarıları ile gururlandırdı

15:17 - Genel