?>

Gediz Tarhana Festivalinde duygulandıran farkındalık

GEDİZ TARHANA FESTİVALİNDE DUYGULANDIRAN FARKINDALIK

İnsan - 2 saat önce

Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen 22. Geleneksel Gediz Tarhana Festivali, bu yıl eğlence ve kültürün yanı sıra engelli ve otizmli bireyler açısından oldukça anlamlı ve duygusal anlara da ev sahipliği yaptı.

Gediz Belediyesi tarafından Adnan Menderes Yaşam Parkı bünyesinde hayata geçirilen Engelsiz Yaşam Alanı, tüm engelli ve otizmli bireylerin açık havada hem sosyalleşip hem de eğitim alabildikleri vital bir merkez haline gelirken, özel çocukların anneleri de seslerini tüm Türkiye’ye duyurmak için festival alanında bir araya geldi. Kurdukları stantta vatandaşlara bilgilendirici broşürler ve farkındalık kokartları dağıtan anneler, ellerinde taşıdıkları "Gediz Belediyesi Yanımızda, Siz de Farkımızda Olun" yazılı pankartla toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu.

Festival alanında otizmli çocukların yaşadığı duyusal hassasiyetlere ve toplum içinde karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken anne Tuba Duran, hazırladıkları pankartın amacını duygu dolu sözlerle aktardı. Otizmli çocukların gürültü, kalabalık ve yoğun ışıklardan rahatsız olabildiklerini, kendilerini ifade edemediklerinde bağırabileceklerini ve bunun toplumda zaman zaman yanlış anlaşıldığını belirten Tuba Duran, Gediz Belediyesi’nin kendilerine sunduğu bu alanın hayatlarını değiştirdiğini vurguladı. Yaz aylarında çocuklarıyla gidecek yer bulmakta zorlandıklarını ifade eden Duran, bu merkezin kendileri için adeta bir cennet olduğunu, çocuklarının burada özgürce hareket edip duyusal materyallerle eğitim aldıklarını söyledi. Bir diğer otizmli çocuk annesi Sema Çeliköz de merkezin çocuklarına kazandırdığı özgüveni ve ailece yaşadıkları huzuru dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Engelsiz Yaşam Alanı’nda görev yapan Özel Eğitim Öğretmeni Osman Karakür ise merkezde sunulan hizmetlerin detaylarını paylaşarak otizm konusunda toplumsal farkındalığın önemine değindi. Merkezin tüm işletme ve malzeme giderlerinin Gediz Belediyesi tarafından karşılandığını ve hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Karakür, alanda yürütülen eğitim faaliyetlerini anlattı. Spor destekli eğitimler, dikkat artırma çalışmaları, eşleme ve taklit becerilerinin yanı sıra hafif otizmli bireyler için akademik düzeyde çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Osman Karakür, merkezin kapılarının sadece otizmli çocuklara değil, Serebral Palsi hastaları ve fiziksel engelli bireyler başta olmak üzere tüm özel çocuklara açık olduğunu vurguladı.

Otizmin bir eksiklik değil, nörogelişimsel bir farklılık olduğunun altını çizen Özel Eğitim Öğretmeni Osman Karakür, otizmli bireylerde odaklanma ve kısa dikkat süreleri görülebileceğini, bu nedenle sosyal ortamlarda farklı davranışlar sergileyebileceklerini ifade etti. Tarhana Festivali’nde stant açarak bu vurguyu yapmayı ve tüm toplumu daha anlayışlı olmaya davet etmeyi amaçladıklarını belirten Karakür, Gediz’deki tüm özel bireyleri ücretsiz eğitim almak üzere Adnan Menderes Yaşam Parkı’ndaki merkeze davet etti. Gediz Belediyesi’nin sunduğu bu vizyoner destek ve annelerin festivaldeki onurlu duruşu, ilçe genelinde büyük bir takdir ve toplumsal farkındalık dalgası oluşturdu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Polis ekiplerine zorluk çıkartan alkollü sürücü kafasını otobüs durağına vurdu: "Yanıyorum, su verin. Ben teslim olmaya geldim"

2026-07-18 02:05 - Asayiş

Tepkiler Sonuç Verdi: Şelale Temizlendi

2026-07-16 11:20 - Marmaris

Selimiye'de Korkutan Yangına Vatandaş Müdahalesi

2026-07-16 13:28 - Marmaris

Dalaman’da park halindeki elektrikli araç alev alev yandı

2026-07-18 09:12 - Asayiş

Çorum’da Dünya Kupası finali heyecanı

2026-07-20 01:15 - Spor

Bodrum’da 15 Temmuz Anma Etkinlikleri düzenlendi

2026-07-16 01:47 - İnsan

Marmaris Sahillerinde Korkutan Kirlilik

2026-07-18 11:04 - Marmaris

BÜYÜK HACİMLİ ATIK TOPLAMA GÜNLERİ BELLİ OLDU

2026-07-18 15:56 - Marmaris

Marmaris'teki Batık Tekneler Vatandaşı Bezdirdi

2026-07-16 14:15 - Marmaris

Gediz Tarhana Festivalinde Cengiz Kurtoğlu coşkusu

2026-07-19 00:40 - Magazin

İlgili Haberler

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı haziran ayında 35 bin yolcuya hizmet verdi

18:39 - İnsan

Prof. Nicholas A. Kotov Atatürk Üniversitesinde konferans düzenledi

18:14 - İnsan

Biçerdöver kullanan Eskişehir Valisi Yılmaz: "Valiniz ne güzel çiftçilik yapıyor"

17:37 - İnsan

Ege Bölgesi Erzurum Federasyonu’ndan Erzurum’a güçlü mesaj

17:33 - İnsan

Bilecik’te 20 bin kişinin katıldığı festival sonrasında oda başkanlarından Vali Sözer’e teşekkür

17:00 - İnsan

Günün Manşetleri

7. kattan düşen halı kadının başına isabet etti

17:16 - Asayiş

Minibüs, iş yerine çarptıktan sonra boş arsaya uçtu

17:03 - Asayiş

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

16:59 - Spor

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan