?>

Geleneksel Türk Okçuluğu, festivale damgasını vurdu

Geleneksel türk okçuluğu

Spor - 5 ay önce

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde düzenlenen Nebiyan Kültür ve Doğa Festivali’nde(Nebiayanfest) gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu etkinliği, sporun ötesinde tarih, kültür ve sanatla yoğrulmuş yapısıyla büyük ilgi gördü.

19 Mayıs ilçesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Nebiyan Kültür ve Doğa Festivali, doğa sporlarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Festivalin en dikkat çeken etkinliklerinden biri ise Geleneksel Türk Okçuluğu oldu.

Etkinliğe katılan Geleneksel Türk Okçuluğu eski yönetim kurulu üyesi ve antrenörü Recep Şengül, bu kadim sporun yalnızca fiziksel bir faaliyet değil; tarih, sanat ve kültürle iç içe geçmiş, köklü bir yaşam biçimi olduğunu ifade etti. "Geleneksel Türk okçuluğu modern okçuluktan çok farklıdır. Sadece spor değil, aynı zamanda bir kültür hazinesidir. Sadak, tirkeş, sal, onçbaşı, tunç, kerti gibi kendine has bir literatürü vardır" diyen Şengül, kullanılan ekipmanların da tamamen organik ve geleneklere uygun olduğunu vurguladı.

Şengül, 18. yüzyıla ait sadak, Kafkas kıyafeti, kemer gümüşlüğü ve kompozit yay gibi geleneksel parçaları tanıttı. Yayların manda boynuzu, akçaağaç ve hayvan sinirinden, okların ise ahşap, demir uçlu ve kaz tüyünden yapıldığını belirtti. Ayrıca okçulukta kullanılan yüzüklerin kemik ve boynuzdan üretildiğini, üzerlerinde aile armaları, tarihî motifler ve kökeni yansıtan semboller bulunduğunu ifade etti.

Etkinlikte konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi akademisyeni Ünal Kılıç ise geleneksel Türk okçuluğuna yaklaşık 7 yıl önce başladığını ve bu sporu üniversitede seçmeli ders olarak öğrencilere aktardığını belirterek, "Atalarımızın yaptığı bu sporu yapmaktan gurur duyuyorum. Onların attığı gibi ok atıyor, o duyguyu yaşıyorum. Yeni nesle bu kültürü aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Festival kapsamında gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu etkinliği, hem tarihî unsurlarıyla katılımcılara bilgi verdi hem de kültürel bir mirasın canlı tutulmasına vesile oldu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki Yangında Milyonlarca Arı Telef Oldu

2025-08-04 09:51 - Ekonomi

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Bodrum'da Yollar Yenileniyor

2025-08-05 11:30 - Ulaşım

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Muğla'da Vahşi Depolama Alanları Yeşile Dönüşüyor

2025-08-05 13:17 - ÇEVRE

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Bodrum Sahilinde Gizemli Kan Tüpü Bulundu

2025-07-29 14:51 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Sağlık ERVA, madalyalara ambargo koydu

16:30 - Spor

Chelsea’de Enzo Maresca dönemi sona erdi

15:41 - Spor

Melikgazi’nin Türkiye Kupası Çeyrek Finali’nde rakibi Emlak Konut

15:34 - Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor

14:11 - Spor

Karşıyaka’da Mehmet Güneş’le yollar ayrıldı

13:47 - Spor

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan