?>

Gizem Özcan 4.455 Hektarlık Maden İhalesini Meclis’e taşıdı

Muğla’da toplam 4.455,16 hektarlık maden sahasının 20 Şubat 2026 tarihinde ihale edilmesine ilişkin süreç Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı.

Gündem - 1 saat önce

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği kapsamlı yazılı soru önergesiyle, ihalelerin ormanlar, tarım alanları, yerleşim yerleri ve Muğla’nın turizm kimliği üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Özcan Menteşe ilçesinde 256,36 hektar, Fethiye ilçesinde sırasıyla 142,14 hektar, 797,17 hektar ve 353,79 hektar olmak üzere toplam 1.293,10 hektar, Seydikemer ilçesinde 1.098,48 hektar ve 1.796,25 hektar olmak üzere toplam 2.894,73 hektar, Yatağan ilçesinde ise 10,97 hektarlık bir alan maden ihalesi kapsamına alındığını söyledi. 

 

Muğla’nın Hassas Ekosistemleri Maden Baskısı Altında

Özcan, ihale kapsamındaki alanların Menteşe, Fethiye, Seydikemer ve Yatağan ilçelerine yayıldığını, sahaların büyük bölümünün Devlet ormanı niteliğinde olduğunu, bazı alanların ise yerleşimlere ve tarım arazilerine kadar uzandığını vurguladı. Özellikle Fethiye ve Seydikemer hattında binlerce hektarlık alanın maden faaliyetlerine açılmasının, kentin ekolojik bütünlüğü açısından ciddi riskler barındırdığı ifade edildi.

Önergede dikkat çeken bir diğer başlık ise, maden sahalarının önceki ruhsat alanları üzerinden yapılan düzenlemelerle yeniden ihale edilmesi oldu. Fethiye’de bazı sahalarda ağaçlandırma alanlarının maden sahası sınırlarına dahil edildiğinin ihale açıklamalarında açıkça yer aldığına dikkat çekildi. Seydikemer’deki büyük bir sahanın ise TEİAŞ enerji iletim hatlarına izne tabi mesafede bulunduğu belirtildi.

 

Parça Parça Maden, Toplamda Büyük Yıkım Riski

Özcan, Bakanlığa yönelttiği sorularda;

• orman izni alınmadan ihaleye çıkılıp çıkılmadığını,

• Maden Kanunu’nun 7’nci maddesi uyarınca ilgili kamu kurumlarından görüş alınıp alınmadığını,

• yerel yönetimlerin ve muhtarlıkların sürece dahil edilip edilmediğini,

• parça parça genişleyen maden alanlarının kümülatif çevresel etkilerinin değerlendirilip değerlendirilmediğini sordu.

Önergede ayrıca, Muğla’nın Türkiye’nin öncelikli turizm merkezlerinden biri olduğu hatırlatılarak, maden ihalelerinin kentin turizm kimliği ve uzun vadeli ekonomik yapısı üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir kümülatif etki değerlendirmesi veya stratejik çevresel değerlendirme yapılıp yapılmadığı da gündeme getirildi.

CHP’li Özcan, “Bu mesele yalnızca tek tek arazi parçalarıyla ilgili değildir. Muğla’nın doğasıyla, turizmiyle, tarımıyla şekillenmiş bütüncül yapısı söz konusudur. Bir kentin geleceği, parça parça maden sahalarıyla geri dönülmez biçimde değiştirilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

Engelli Haklarında Tasarruf Krizi

2026-01-24 20:01 - Marmaris

Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu

2026-01-22 14:53 - Sağlık

DATÇA’DA VİRAJI ALAMAYAN TIR DEVRİLDİ: 1 YARALI

2026-01-24 00:44 - Asayiş

Fırtına elektrik tellerini kopardı, çıkan yangın büyümeden söndürüldü

2026-01-22 00:09 - Asayiş

ADD’DEN UĞUR MUMCU VE DEMOKRASİ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİĞİ

2026-01-24 16:39 - Marmaris

Muğla UMKE’ye tam donanımlı lojistik araç

2026-01-22 13:19 - Sağlık

MARMARİS’TE ŞİDDETLİ FIRTINA ESTİ KIRDI 

2026-01-22 12:14 - Marmaris

Kapadokya’da asayiş, atlı birliklere emanet

2026-01-22 11:54 - Genel

İlgili Haberler

İnönü’de sokaklar elden geçiyor

14:32 - Gündem

Alaplı’da çay yatağında onlarca tavuk ölüsü bulundu

14:22 - Gündem

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ata Tohumları ile envanterini güçlendiriyor

14:10 - Gündem

Aydın’ın ulaşım altyapısı Büyükşehir’in çalışmaları ile güçleniyor

14:03 - Gündem

Başkan Sandıkçı: "Yeni bulvar yolu ile Canik’in ulaşım ağı güçlenecek, trafik yoğunluğu azalacak"

13:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Binlerce sentetik ecza hapla yakalanan sanığın yargılamasına devam edildi

13:53 - Asayiş

ABD’nin ilk Müslüman kadın kongre üyelerinden Omar’a saldırı

13:49 - Siyaset

Beşiktaş’ta Konyaspor maçı hazırlıkları devam etti

13:37 - Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda

12:43 - Spor

Vincenzo Montella’dan, Roma’ya ziyaret

12:16 - Spor