?>

Glokom belirti vermeden görme kaybına yol açabilir

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilen sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı op. Dr. Mehmet sait günerigök, "glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır" dedi.

Sağlık - 3 ay önce

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilen sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, "Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır" dedi.

Glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu göz sinirlerinin zarar görmesiyle oluşuyor. En tehlikeli yönü ise çoğu zaman hastanın bu durumu fark etmemesi. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, "Hastaların büyük bir kısmı görme alanı daraldığında veya bulanık görmeye başladığında bize başvuruyor. Ancak bu evre, sinir hücrelerinin ciddi şekilde hasar gördüğü bir dönemdir. Ne yazık ki, glokomun yol açtığı hasar geri döndürülemiyor" ifadelerini kullandı. "40 yaş üstündekiler risk altında"

Glokom her yaş grubunda görülebilse de özellikle 40 yaş üstü bireylerde, ailesinde glokom öyküsü bulunanlarda, diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları olanlarda ve uzun süre kortizon kullananlarda riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Günerigök, "Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşıyor" diye konuştu. "Modern tanı ve tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir"

Glokomun erken teşhisi sayesinde görme kaybının önlenebildiğinin altını çizen Op. Dr. Günerigök, "Göz içi basınç ölçümü, görme alanı testi ve optik sinir başı analizleri ile tanı konulabiliyor. Glokom tedavisinde damla tedavisi, lazer uygulamaları ve cerrahi müdahaleler gibi farklı seçenekler mevcut. Son yıllarda dikişsiz glokom ameliyatı olarak bilinen GATT ameliyatları uygun hastalara uygulanabilmektedir. Ancak tedavinin başarılı olması için hastanın takipte kalması ve ilaçlarını düzenli kullanması çok önemli" dedi. "Göz kontrolleri genel sağlık için çok önemli"

Son olarak glokomun dünyada önlenebilir körlük nedenlerinin başında geldiğini dile getiren Op. Dr. Günerigök, bu nedenle düzenli göz kontrolleri sadece göz sağlığı için değil, genel yaşam kalitesinin korunması açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da arı paniği

2025-06-28 13:58 - Gündem

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Yatağan'ın Dipsiz ve Taşkesik Yolları Yenileniyor

2025-06-28 11:00 - Ulaşım

Büyükşehir'den 260 Km Yeni Yol Çizgisi

2025-06-26 13:16 - Ulaşım

Denizlerin akciğerleri nefes alacak

2025-06-27 09:53 - Gündem

KKTC Uçuşlarındaki Fiyat Ayrımcılığı TBMM'de

2025-06-27 15:34 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

PAÜ Arama Kurtarma Ekibinden İstanbul’da kritik deprem incelemesi

2025-07-02 11:42 - Gündem

Menteşe’de kaza: 2’si ağır 4 yaralı

2025-06-25 15:41 - Asayiş

CHP'den AK Parti'ye "Boş Salon" Eleştirisi

2025-06-30 10:10 - Gündem

İlgili Haberler

Ticari yatta yaralanan vatandaşa Sahil Güvenlik tıbbi tahliye

19:04 - Sağlık

Siirt Kurtalan’da 13 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

18:40 - Sağlık

’Normal Doğum Haftası’ kapsamında farkındalık etkinlikleri düzenlendi

17:44 - Sağlık

Sağlık için 10 bin adım attılar

17:16 - Sağlık

Elazığ’da göz sağlığı sempozyumu: Türkiye’nin dört bir yanından 300 hekim katıldı

16:44 - Sağlık

Günün Manşetleri

Beslemek İstediği Sokak Köpeği Saldırdı

14:52 - Asayiş

Hitit Eserleri Turizme Açılıyor

14:50 - Kültür Sanat

Asansör Kazasında 4 Kişi Adliyeye Sevk Edildi

14:33 - Asayiş

Köylü kadınlar 200 yıldır bu pazarda buluşuyor

14:22 - Ekonomi

19 kiloluk dev mantar bulundu

14:21 - Genel