?>

Gökova Körfezi’nin deprem tomografisi çekildi

Gökova körfezi’nin deprem tomografisinin araştırılması amacıyla 2020 yılında başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Gökova Körfezi’nin deprem tomografisinin araştırılması amacıyla 2020 yılında başlatılan çalışmalar tamamlandı. Ankara Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin AFAD desteği ile Gökova Körfezi ve çevresinin deprem tomografisinin çekilmesi için sürdürdükleri araştırma çerçevesinde bölgeye 9 adet geniş bantlı sismometreye sahip mobil gözlem istasyonu kuruldu.

Proje ile Gökova Körfezi ve yakın çevresinin depremleri izlendi, bölgenin derin sismik yapısı ile tektonik yapısal unsurları arasındaki ilişkiler araştırıldı. Bölgenin deprem aktivitesinin yüksek olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Kaypak, çalışmada AFAD’ın hem lojistik, hem de teknik destek verdiğini açıkladı. “Araştırmanın 4 önemli başlığı var”

Ankara Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Kaypak, araştırma ile bölgedeki depremlerin yeniden konumlandırılmasını hedeflediklerini belirterek, “Projeye göre hedeflediğimiz dört amacımız var. Bunlardan birisi sismolojik görüntüleme yöntemleri ile bölgenin derin hız yapısını bulmak, ikinci hedefimiz bölgedeki depremlerin yeniden konumlandırılması, yani yerlerinin ve derinliklerinin yeniden bu hız yapısına göre belirlenmesi. Üçüncü hedefimiz bu bölgede olmuş depremlerin kırılma mekanizmasını tanımlayan ve kırılma karakterini belirleyen fay gözlemi çözümlerini hesaplamak. Son olarak da tomografik yöntemlerle belirlediğimiz hız yapısının yüzeydeki faylara ilişkisini ortaya çıkartılması” dedi. “Asıl tehlike denizde”

Muğla’nın 100 yıllık geçmişine bakıldığında karasal depremlerin büyüklüğünün 6.6’yı geçmediğini belirten Prof. Dr. Kaypak, asıl tehlikenin denizde, yani Ege Denizi’nde olduğunu açıkladı. Kaypak, “Bölgeye baktığımızda bölgeyi şekillendiren önemli faylar var. Bunlar Milas fayı, Yatağan fayı, Muğla fayı, Gökova fayı gibi ama çok büyük faylar değil bunlar. Bu faylara baktığımızda depremler bu faylar üzerinde yoğunlaşmakta. Bu fayların bugüne kadar ürettiği 1900 yılından günümüze kadar en büyük deprem ise 21 Temmuz 2017 yılında Bodrum depremi ve yaklaşık 6.6 büyüklüğe sahipti. Bu depremlerin üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü bu civarda. Yani 6 veya 6.5 civarında olacaktır. Dolayısıyla bu bölgede karasal faylarda bundan büyük deprem beklentisi söz konusu değil. Burada asıl tehlike deniz içerisinde. Yani Ege Denizi’nden gelebilecek tehlikeler var. Ege Denizi’nde bir dalma batma sonucu oluştuğu için bu bölgede büyük depremlerin beklenmesi ihtimal. Tarihsel depremlere baktığımızda çoğunlukla Kos Adası, yani deniz alanlarında biz büyük depremlerin olduğunu görüyoruz tarihi dönemlerde. Kos Adası da bunlardan birisi. Aletsel döneme geldiğimizde, yani 1900 yılından günümüze kadar baktığımızda bölgede gerçekten büyük bir deprem etkinliği gözlemlenmekte. Yani Ege Bölgesi’nin yoğun bir sismik aktivitesinden kaynaklanmakta. Gökova Körfezi de bundan nasibini alıyor. Gökova Körfezi’ne baktığımızda Gökova ve çevresi yoğun deprem aktivitesine sahip” diye konuştu. “Girit Adası’ndaki büyük bir deprem tsunami üretirse, Gökova’nın iç kesimlerinde yıkıcı olur”

Ege Denizi’nde Girit Adası çevresinde meydana gelecek büyük bir depremin tsunami üretme ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da Gökova Körfezi’nin iç kesimlerinde yıkıcı olabileceğini belirten Prof. Dr. Kaypak, “Dikkatimizi çeken önemli şeylerden birisi de Gökova fayının, yani Ula tarafı ve Bodrum tarafındaki fayın her iki ucu arasında bu depremlerin yoğunlaşmış olduğunu görüyoruz. Ege’ye ait Girit Adası civarında meydana gelen büyük bir deprem tsunami üretebilir. Bu tsunaminin etkileri Gökova Körfezi’nin iç kesimlerine kadar gelip yıkımlara ve zararlara neden olabilir. Depremin etkisinden ziyade tsunami etkisinin bu bölgede daha büyük tehlike oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Ama bu Girit Adası civarında olacak bir deprem ve açığa çıkması muhtemel olan tsunami dalgalarıdır ki, aslında aletsel dönem içeresinde, 100-200 yıllık bir dönem içeresinde böyle bir olaya rastlanmamıştır. Mesela 2017 yılında meydana gelen Bodrum depreminde küçük çaplı da olsa bir tsunami etkisi olmuştu. Tehlikeyi yok sayamayız ama tehlike her zaman vardır. Onun için bizim yapmamız gereken depreme hazır bir şekilde yaşıyor olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

AKDENİZ İLE ÖZDEŞLEŞEN BALIK,ORFOZ

2023-10-21 13:46 - Yaşam

Hizan’da üzüm pekmezinin üretimi devam ediyor

2023-10-24 09:00 - Ekonomi

Gupse Özay, kızı Asya’nın doğum anını, "Lohusa" filmde rol yapmadan beyaz perdeye yansıtarak çekti

2023-10-24 11:27 - Magazin

40 hadis ezberleme yarışması

2023-10-23 07:25 - Eğitim

Sivas’ta zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

2023-10-25 00:45 - Asayiş

Gazze zulmüne ünlü manken sessiz kalmadı

2023-10-18 15:34 - Magazin

Genç kadın kayalıklardan kendini boşluğa bıraktı: O anlar kamerada

2023-10-22 22:14 - Asayiş

Kayan otomobil başka otomobile çarptı: 3 yaralı

2023-10-18 21:19 - Asayiş

KÖPEKBALIKLARI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

2023-10-21 14:39 - Dünya

Bunu da gördük, sokakta "Koca arıyorum" pankartı açtı

2023-10-24 11:59 - Yaşam

İlgili Haberler

‘TÜBİTAK Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı’ sonuçları açıklandı

12:50 - Teknoloji

Cilt yaralanmaları yapay zeka destekli sistem ile özel bitkilerden elde edilen formülasyon buharı ile tedavi edilecek

17:03 - Teknoloji

İkinci El Telefon Alırken Dolandırıcılığa Dikkat!

09:22 - Teknoloji

SİPER test atışları için Sinop’ta

22:10 - Teknoloji

Amerika’nın sosyal medyasına karşı Ankara’dan yanıt: Oppenza

18:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enerji İçecekleri Tehlike Saçıyor

12:41 - Sağlık

FETÖ'nün "Kolici" Finansörü Deşifre Oldu

12:29 - Asayiş

Kalıcı İşitme Kaybına Karşı Kritik Uyarı!

12:13 - Sağlık

Şehit Ömer Halisdemir kabri başında anıldı

12:10 - Genel

Kenevir ekimi yapılan ikamete operasyon düzenledi

12:10 - Asayiş