?>

Görme engelli Çiler Kocaman dünyasını örgüyle güzelleştiriyor

Görme engelli çiler kocaman, "çeşitli derneklerde yöneticilik yaptım, projeler ürettim ve daha hala kafamda bir takım projeler üretebiliyorum, işte daha çok neler yapabilirim, daha çok neleri gösterebilirim, ya da işte insanlarla daha neler anlatabilirim, farklılık projeleri yapmaya çalışıyorum. ?nsanların engellilere, engelli gibi değil de kendileri gibi normal bireymiş gibi görmelerini diliyorum" dedi.

Kültür Sanat - 2 gün önce

Bilecik’te yaşayan doğuştan görme engelli 3 çocuk annesi Çiler Kocaman, ömrünü adadığı ailesine destek olmak ve sosyal hayata katılmak amacıyla el işi örgü yapıyor.

15 yıl santral memurluğu yapan 48 yaşındaki Kocaman, 2011’de emekliye ayrıldıktan sonra İstanbul’dan ailesiyle eşinin memleketi Bilecik’e taşındı. Kendisi gibi doğuştan engelli eşi, 20 ve 9 yaşlarındaki kızları, 5 yaşındaki oğluyla mutlu bir hayat süren Kocaman, ailesine destek olmak ve sosyal hayata katılmak amacıyla el işi örgü yapıyor. Kocaman, yatılı okulda öğretmeninin teşvikiyle elleriyle yoklama ve sayma yöntemini öğrenmesi sayesinde yelek, kazak, patik, bere ve atkı gibi aksesuarlar örüp pazarda satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. "Tığ işi öğrendim, seramik kursuna gitmeye başladım"

Örgü işine ilk okulda öğrendiğini anlatan Çiler Kocaman, "Daha sonra Bilecik’te dernek ve Halk Eğitim Merkezi kanalı ile kurslar düzenlenen kurslarda gittim. Orada işte zaman geçirirken örgüyü elime aldım ve işte birçok şey yapmaya başladım. Zaten yapıyordum ama çok ilgilenmiyordum, sadece hobi olarak gerçekleştiriyordum. Onun dışında ayrıca Bilecik Engelsiz Sanat Atölyesi ile birlikte, ürün tanımları, hayır çarşılarında, pazarlarda satışlar yapabiliyoruz. Örgü örmekle kalmayayım dedim ve tığ işi öğrendim, seramik kursuna gitmeye başladım. Seramik kursuda benim için spor gibi oldu hatta beyin terapisi gibi de oldu. Kent Konseyi’nde engelleri bireylere düzenlemiş olduğu takı kursuna katıldım " dedi. "İlk etapta benim için dışarıya çıkmak çok zordu"

Kocaman açıklamasının devamında, "Bu durumla mücadele etmek ilk etapta benim için dışarıya çıkmak çok zordu, aileme kabullendirmek çok zordu. Anneme, beni birisi duraktan alıyor, beni otobüse bindirdiler, ben geliyorum diye işte çeşitli telkinlerde bulunarak, ilk etapta yalan söylemiş oldum. Ama sonuçta bunu aşmış oldum, anneme kabul ettirmiş oldum, bir gün baktı ki ben eve tek başıma geldim. Annem de, benim tek başıma bir yerlere gidebileceğimi kabullenmiş oldu. İş hayatı da beni için sıkıntı oldu, ilk iş hayatımda da kendimi kabul ettirmek zorunda kaldım. Her şeyi ispatlamakla geçti hayatım diyebilirim. Bir şekilde onu da aştım, benden sonra gelecekler için ne yapabilirime adadım kendimi" dedi. " İnsanların engellilere, engelli gibi değil de kendileri gibi normal bireymiş gibi görmelerini diliyorum"

Görme engelli Çiler Kocaman açıklamasının sonunda, "Çeşitli derneklerde yöneticilik yaptım, projeler ürettim ve daha hala kafamda bir takım projeler üretebiliyorum, işte daha çok neler yapabilirim, daha çok neleri gösterebilirim, ya da işte insanlarla daha neler anlatabilirim, farklılık projeleri yapmaya çalışıyorum. İnsanların engellilere, engelli gibi değil de kendileri gibi normal bireymiş gibi görmelerini diliyorum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

MBA Okulları EUROTOX 2025’e Damga Vuruyor

2025-05-28 12:43 - Gündem

MUĞLA'DA SAKIZ HASADI YAPILDI

2025-05-28 14:04 - Ekonomi

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Marmaris Tazelenme Üniversitesi'nden İlk Mezunlar

2025-05-29 15:02 - Eğitim

MENESA EFNAN İÇİN MARMARİS ELELE

2025-05-27 15:43 - Marmaris

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TARIMSAL ÜRETİMDE KORKUNÇ RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI”

2025-05-28 12:34 - Genel

Marmaris Depremi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

2025-06-03 03:45 - Asayiş

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Muğla-Aydın Karayolu'nda Feci Kaza

2025-05-30 16:31 - Asayiş

İlgili Haberler

Çocuk korosundan unutulmaz konser

18:11 - Kültür Sanat

Manavgat Belediyesi’nden bayram öncesi cami temizliği

17:13 - Kültür Sanat

Kurban Bayramı öncesi tarihi kabristanlarda ihmaller pes dedirtti: İnsan ve hayvan kemikleri ortaya saçılmış durumda

16:07 - Kültür Sanat

Liseli şairler ödüllerine kavuştu

15:58 - Kültür Sanat

Gordion’da büyük keşif: 47’nci tümülüs gün ışığına çıkarıldı

15:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Akvaryum merakı artıyor

10:39 - Genel

Firari Uyuşturucu Hükümlülerine Operasyon

10:38 - Asayiş

Normal doğum anne ve bebek sağlığı için önemli

10:36 - Sağlık

Kurban Bayramında acemi kasaplara müjde

10:34 - İnsan

Ayçiçek Yağı Fabrikasında Patlama

10:16 - Asayiş