?>

Görme engelli öğrenci, yapay zeka asistanı sayesinde 4 yılda ilk kez tek başına kantine gidebildi

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ’NDE HAYATA GEÇİRİLEN "YAPAY ZEKÂ GÖRME ENGELLİ ASİSTANI" PROJESİNİ KULLANAN GÖRME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ SEDA ARSLAN, EĞİTİM GÖRDÜĞÜ 4 YIL BOYUNCA İLK KEZ KİMSEYE İHTİYAÇ DUYMADAN TEK BAŞINA KANTİNE GİDEBİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Sağlık - 1 gün önce

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde(OMÜ) hayata geçirilen "Yapay Zekâ Görme Engelli Asistanı" projesini kullanan görme engelli üniversite öğrencisi Seda Arslan, eğitim gördüğü 4 yıl boyunca ilk kez kimseye ihtiyaç duymadan tek başına kantine gidebildiğini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, görme engelli bireylerin kampüs binalarında kimseye ihtiyaç duymadan güvenli ve bağımsız şekilde hareket edebilmesini amaçlayan "Yapay Zekâ Görme Engelli Asistanı" projesini uygulamaya aldı. Yapay zekâ destekli uygulama sayesinde kullanıcılar, bina girişlerinden sınıflara, kantinlere ve ortak alanlara kadar adım adım yönlendiriliyor.

Projeyi deneyimleyen OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrencisi görme engelli Seda Arslan, uygulamanın hayatında önemli bir değişim oluşturduğunu ifade etti. Görme engelli bireyler için bir yerde yürümenin tamamen ezbere dayalı olduğunu belirten Arslan, "Gittiğimiz yerlerde kendi kendimize kodlar oluşturuyoruz. Üniversitede 4 yılda kendi kendime kodlarımı oluşturmuştum ama hiç kantine inmemiştim. Tek başımayken, yanımda bir arkadaşım olmadığında kantine hiç gitmiyordum" dedi.

Uygulamayı deneme sürecinde ilk kez tek başına kantine gittiğini vurgulayan Arslan, "Bu süreçte uygulamayı denerken artık tek başıma kantine inebildim. Denemesini de yaptık ve hiçbir zorlanma yaşamadım. Binanın girişinden her aşamasına kadar erişilebilirliği sağlamak için tüm adımlar tek tek hesaplanmış" diye konuştu.

Fakültede ilk görme engelli öğrencilerden biri olduğunu belirten Arslan, bu yıl mezun olacağını ifade ederek, "Bizden sonra görme engelli arkadaşlarımız da geldi. Ben mezun olduktan sonra da üniversiteye gelecek görme engelli öğrencilerin, kampüs kapısından girdikleri andan itibaren kimseye ihtiyaç duymadan sadece telefonlarıyla bu süreci yönetebilecek olmaları bizi çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Milletvekili Ergun‘’ makarnaya mahkûm edilen millet’’

2026-01-02 12:50 - Gündem

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan’a "Yılın En Başarılı İlçe Belediye Başkanı" ödülü

2026-01-04 15:47 - Siyaset

MARMARİS’TE YERLEŞİK YABANCILAR 2026’YI DENİZE GİREREK KARŞILADI

2026-01-01 17:10 - Marmaris

MARMARİS'TE 2025İN SON NİKAHI KOMİSERİN OLDU

2026-01-01 09:52 - Marmaris

Uludağ’da yılbaşı kutlamasına damga vuran görüntü

2026-01-01 00:40 - Magazin

Yatağan’da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü

2026-01-02 10:57 - Asayiş

Marmaris’te Kış Güneşi Yüzünü Gösterdi

2026-01-02 12:35 - Marmaris

Gold Emlak dolandırıcılığı sanıklarına ceza yağdı

2026-01-07 16:17 - Asayiş

Unutulan 200 Gram Altın Sahibine Teslim Edildi

2026-01-05 15:55 - İnsan

Fethiye’de 24’ü çocuk 58 düzensiz göçmen yakalandı

2026-01-05 09:22 - Asayiş

İlgili Haberler

İntörn doktorun heimlich manevrası hayat kurtardı

20:16 - Sağlık

Trabzon’da saç ekim merkezinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

18:39 - Sağlık

Alaplı Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi

17:11 - Sağlık

Siirt’te sağlık personeline verem eğitimi verildi

16:56 - Sağlık

Sağlık çalışanları yoğun kar yağışında sahada görev başında

16:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Menteşe’de sağanak yağış vatandaşlara zor anlar yaşatıyor

15:41 - İnsan

Sivrice polisinden üşüyen minik dostlarına kedi evi

14:34 - Gündem

Okul sporları gençler halter müsabakaları tamamlandı

14:17 - Spor

Sabiha Gökçen Havalimanı 2025 yılını rekorlarla kapadı

14:05 - Ekonomi

17 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

13:59 - Asayiş