?>

Guatr ve tiroid nodüllerine ameliyatsız çözüm

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ ANA BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. FAHRETTİN KÜÇÜKAY, TOPLUMDA SIKÇA RASTLANAN GUATR VE TİROİD NODÜLLERİNİN TEDAVİSİNDE, AMELİYAT VE GENEL ANESTEZİ GEREKTİRMEYEN "MİKRODALGA ABLASYON" VE "TİROİD ARTER EMBOLİZASYONU" YÖNTEMLERİYLE BOYUNDA İZ BIRAKMADAN ÇÖZÜM SAĞLANABİLECEĞİNİ BELİRTTİ.

Sağlık - 2 gün önce

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçükay, toplumda sıkça rastlanan guatr ve tiroid nodüllerinin tedavisinde, ameliyat ve genel anestezi gerektirmeyen "Mikrodalga Ablasyon" ve "Tiroid Arter Embolizasyonu" yöntemleriyle boyunda iz bırakmadan çözüm sağlanabileceğini anlattı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçükay, toplumda oldukça sık görülen guatr ve tiroid (tiroit) bezi nodülleri, çoğu hastada iyi huylu (kanser olmayan) olmasına rağmen büyüdükçe boyunda şişlik, yutma ve nefes alma güçlüğü, ses kısıklığı, baskı hissi ve estetik kaygı gibi şikâyetlere yol açabildiğini ve bu durumda klasik yaklaşım çoğu zaman cerrahi (ameliyatla bezin ya da bir bölümünün alınması) olduğunu belirtti. Küçükay, son yıllarda ameliyat ve genel anestezi gerektirmeyen, iz bırakmayan ve hastanın günlük hayatına kısa sürede dönmesini sağlayan görüntüleme eşliğinde girişimsel yöntemlerin giderek yaygınlaştığından bahsetti. "Kesi ve dikiş gerekmez, belirgin bir iz kalmaz.

Hastanede uygulanan ameliyatsız yöntemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fahrettin Küçükay, Mikrodalga Ablasyon (MWA) ve Tiroid Arter Embolizasyonu (TAE) tekniğinin detaylarını şöyle anlattı:

"ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümünde, uygun hastalarda bu modern tedavilerden ikisi uygulanmaktadır: Mikrodalga Ablasyon ve Tiroid Arter Embolizasyonu. Bölümün bu alandaki çalışmaları, uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanarak literatüre katkı sağlamıştır. İşlem genellikle hasta uyutulmadan lokal anestezi ile yapılır. Kesi ve dikiş gerekmez, belirgin bir iz kalmaz. Sağlıklı tiroid dokusunun korunması hedeflenir. Bu sayede tiroit hormonlarının üretimi çoğu hastada sürdürülebilir. Tiroid Arter Embolizasyonu (TAE) yönteminde ise kasıktan veya koldan girilen ince bir kateter (boru) damar yoluyla tiroid bezini besleyen atardamarlara kadar ilerletilir. Kanlanması azalan guatr zamanla küçülür ve baskı şikâyetleri geriler. Özellikle çok sayıda nodülü olan büyük guatrlarda ve göğüs kafesine doğru uzanan (substernal) guatrlarda bir seçenek olabilir. Her iki yöntem de görüntüleme rehberliğinde, minimal invaziv (en az hasarla) uygulanır. Hastanede kalış süresi kısadır ve hastalar genellikle kısa sürede günlük yaşamlarına döner." "Bu tedaviler kimler için uygundur?"

Her hastanın her yönetimi kullanamayacağını ve işlem öncesinde hastaların yarar ve riskler konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirildiğini belirten Prof Dr. Fahrettin Küçükay, şunları kaydetti:

"Mikrodalga ablasyon ve tiroid arter embolizasyonu, iyi huylu olduğu uygun incelemelerle gösterilmiş tiroid nodülü veya guatrı olan; nodüle/guatra bağlı şikâyetleri (boyunda şişlik, baskı, yutma-nefes güçlüğü, estetik kaygı) bulunan hastalarda bir seçenek olabilir. Tedavi kararı; nodülün/guatrın türü, boyutu, yerleşimi, biyopsi sonuçları, tiroit hormon düzeyleri ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek kişiye özel olarak verilir. Kanser şüphesi taşıyan veya cerrahi gerektiren durumlarda farklı tedaviler önerilebilir. Hangi yöntemin uygun olduğuna, gerekli muayene ve tetkiklerin ardından hekim karar verir. Tüm girişimsel işlemlerde olduğu gibi bu yöntemlerin de olası riskleri vardır. Guatr veya tiroid nodülü nedeniyle bu tedaviler hakkında bilgi almak isteyen hastalar, ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümüne veya girişimsel radyoloji birimleri bulunan hastanelere başvurabilir. ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümü, görüntüleme rehberliğinde uygulanan minimal invaziv tanı ve tedavi yöntemleri alanında hizmet vermekte; bu kapsamda guatr ve tiroid nodüllerine yönelik ameliyatsız tedavileri de uygun hastalarda uygulamaktadır. Bölümün çalışmaları uluslararası hakemli dergilerde yayımlanarak alanın bilimsel birikimine katkıda bulunmaktadır."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN KIRSAL YOLLARINI KİM GÖRECEK?

2026-06-01 11:13 - Marmaris

Tatilcilere ormancılardan ‘Yangın’ uyarısı

2026-05-26 12:15 - Gündem

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 7 yaralı

2026-05-31 00:43 - Asayiş

Çorum’da uyuşturucu operasyonu: Kaçmaya çalışırken yakalandılar

2026-05-27 00:13 - Asayiş

Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama

2026-05-29 00:08 - Asayiş

Didim’de bayram boyunca veteriner denetimleri sürecek

2026-05-26 16:24 - Gündem

Domuza çarpan otomobil şarampole uçtu: 5 yaralı

2026-05-28 00:37 - Asayiş

Burhaniye Ören de bahçelerde gül güzelliği yaşanıyor

2026-05-26 14:10 - Gündem

Kars semalarında görsel şölen; Yağmur sonrası ortaya çıkan gökkuşağı büyüledi

2026-05-28 09:45 - Gündem

Marmaris 19 Mayıs havuzunda su gösterileri neden durdu?

2026-05-31 22:45 - Marmaris

İlgili Haberler

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Oktay Kaynarca’nın adı Malatya Kan Alma Birimi’ne verildi

15:28 - Sağlık

PSA testi prostat hastalıklarında kritik rol oynuyor: Erken teşhis hayat kurtarıyor

14:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem