?>

GUHEM’de yaz dönemi bilim, uzay ve havacılıkla dolu dolu geçti

Bursa ticaret ve sanayi odası (btso) öncülüğünde kente kazandırılan gökmen uzay havacılık eğitim merkezi (guhem), yaz boyunca binlerce öğrenci, öğretmen ve ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk, dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan guhem, yaz okulları, konaklamalı kamplar, atölyeler ile ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaparak bilimin ve gökyüzünün adresi oldu.

Teknoloji - 11 ay önce

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde kente kazandırılan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), yaz boyunca binlerce öğrenci, öğretmen ve ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk, dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan GUHEM, yaz okulları, konaklamalı kamplar, atölyeler ile ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaparak bilimin ve gökyüzünün adresi oldu.

BTSO’nun vizyonuyla hayata geçirilen GUHEM, yaz dönemini birbirinden değerli programlarla tamamladı. Uzay ve havacılık alanında çocukların ve gençlerin hayallerini güçlendirmeyi amaçlayan merkezde, farklı yaş gruplarına özel yaz okulları düzenlendi. Bu kapsamda binlerce öğrenci bilimle buluştu.

Anaokulu öğrencileri "Benim İlk Roketim" ve "Uzayda Yaşam" gibi etkinliklerle bilime ilk adımlarını atarken, gençler "Pratik Eğitim Görevleri" kapsamında "Space AI", "Pilotaj" ve "Benden Astronot Olur Mu?" programlarıyla hem yapay zekâ ve uzay teknolojilerini hem de astronot eğitimlerini deneyimledi. Konaklamalı kamplar da büyük ilgi gördü. Aerospace Akademi, Space Explorers Academy ve ailelere yönelik İkili Mürettebat Aile Kampı, katılımcılara gökyüzüyle iç içe unutulmaz bir yaz yaşattı.

Merkez, yaz döneminde öğretmenlere de özel programlar sundu. Yeni öğretim yılı öncesinde düzenlenen Öğretmen Ağı Eğitim Programı kapsamında binden fazla öğretmen STEM projeleri, astronomi uygulamaları ve sınıf içi bilim etkinlikleri konusunda eğitim aldı.

GUHEM’de TÜBİTAK iş birliğiyle fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında yaz kampları gerçekleştirildi. Öğrenciler laboratuvar çalışmalarına katılarak disiplinler arası öğrenme deneyimi kazandı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı kampları kapsamında yüzlerce genç, GUHEM’de 150’den fazla deney düzeneğini inceledi ve uzay-havacılık atölyelerinde üretim yaptı.

GUHEM’in yaz döneminde öne çıkan etkinliklerinden biri de 23-24 Ağustos’ta Perseid meteor yağmuru sırasında düzenlenen AstroNature oldu. Bursa Business School ile GUHEM ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte gökyüzü gözlemleri, bilim sohbetleri, atölyeler ve doğa yürüyüşleriyle yüzlerce doğasever unutulmaz bir deneyim yaşadı.

GUHEM, yalnızca Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı şehirlerinde de bilimi yaygınlaştırdı. Erzurum’daki TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve Konya BilimFest’te kurulan deneyim alanları yoğun ilgi gördü. Ayrıca BTSO ile Keles Kaymakamlığı arasında imzalanan protokol sayesinde kırsalda görev yapan öğretmen ve öğrencilerin GUHEM başta olmak üzere BTSO’nun bilim ve teknoloji merkezlerini tanıması sağlanacak. Bu iş birliği, kırsaldaki öğrencilerin bilime erişimini güçlendirmeyi hedefliyor.

GUHEM, yaz etkinliklerini 7 Eylül’de gerçekleşecek Tam Ay Tutulması Özel Programı ile taçlandıracak. Gün boyu sürecek etkinlikte deney düzenekleri, atölyeler, "Ay Tutulmaları" sunumu ve teleskoplarla yapılacak gözlemler yer alacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Motosiklet Kazası

2025-08-22 16:55 - Marmaris

Marmaris’te ’canım sıkılıyor turistlere takılıyorum’ paylaşımı emniyette bitti

2025-08-27 10:20 - Asayiş

PEMBE MİKROFON'DAN MARMARİS'İN SESİ

2025-08-27 12:34 - Marmaris

36 YAŞINDAKİ ARDA KARA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

2025-08-23 14:47 - Genel

Marmaris'te Motosiklet Kazalarına Karşı Seferberlik

2025-08-28 16:43 - Asayiş

BOĞAZİÇİ’NDE ŞİİR VE MÜZİK EŞLİĞİNDE SANAT DOLU BİR AKŞAM YAŞANDI

2025-08-27 11:43 - Kültür Sanat

Vatandaşın Borç Yükü Artıyor

2025-08-25 10:25 - Ekonomi

75 yaşındaki marangoz ustası Şentürk: "Eti senin kemiği benim dönemi bitti"

2025-08-25 13:02 - İnsan

Sinop’ta köylüler kendi yollarını yaptı: "Artık yeter dedik ve yola çıktık"

2025-08-26 19:39 - İnsan

Fenerbahçe’nin ligdeki ilk golü Milan Skriniar’dan

2025-08-23 23:28 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Ankara’nın batısını kuşatan banliyö hattı yaklaşık 52 kilometreye ulaşacak"

13:09 - Teknoloji

GMKA ve Balıkesir Üniversitesi gençleri iş dünyasına hazırlıyor

12:47 - Teknoloji

Uluslararası Göstergebilim semineri Balıkesir’de düzenlenecek

12:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

14:15 - Asayiş

Milyonlarca lira değerindeki altınları alıp sırra kadem bastı

14:11 - Asayiş

Hazırlık maçı: Çorum FK: 0 - Bandırmaspor: 0

13:59 - Spor

YKS sonrası tercih uyarısı: "Yapay zeka çağını göz ardı etmeyin"

13:53 - Eğitim

Fethiye'de Orman Yangını Kontrol Altında

13:34 - Asayiş