?>

Güneşi taklit etti, yapay güneş ışığı üreten cihaz geliştirildi

Fırat üniversitesi öğretim üyesi prof. Dr. Fahrettin yakuphanoğlu, fytronix yüksek teknoloji firmasında fotokatalitik sistem geliştirdi. Uv, görünür ışık ve güneş spektrumunda foton yayabilen üç çıkışlı cihaz, sağlık, tarım, gıda, su arıtma ve enerji gibi birçok alanda kullanım imkanı sunuyor

Teknoloji - 1 gün önce

Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fytronix Yüksek Teknoloji şirketinde fotokatalitik sistem geliştirdi. UV, görünür ışık ve güneş spektrumunda foton yayabilen üç çıkışlı cihaz, sağlık, tarım, gıda, su arıtma, tekstil ve enerji gibi birçok alanda kullanım imkanı sunuyor.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent bünyesinde kurduğu Fytronix Yüksek Teknoloji firmasında fotokatalitik sistem geliştirdi. Üç yıl süren çalışmalar sonucunda ticari ürüne dönüştürülen cihaz, çeşitli alanlarda kullanım imkanı sunuyor. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, geliştirdikleri cihazın "Fotokatalitik Sistem" olarak adlandırıldığını ve üç farklı çıkışa sahip olduğunu belirtti. Yakuphanoğlu, fotokatalitik uygulamanın, ışık yardımıyla bir yarıiletken malzeme kullanılarak, kimyasal reaksiyonların hızlandırılma olduğunu kaydetti. Cihaz çıkışlarının farklı dalga boylarında foton yaydığını ifade eden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Birinci çıkış UV bölgesinde 200-400 nanometre, ikinci çıkış görünür ışık bölgesinde 400-700 nanometre ve üçüncü çıkış ise 350-1100 nanometre aralığında güneş spektrumu yayıyor. Üçüncü çıkış, güneş ışığı ile aynı spektrumu veriyor" dedi. "Üçüncü çıkış güneş ışığıyla aynı spektrumu vermekte"

Cihazın kullanım alanları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Geliştirmiş olduğumuz sistemin adı, Fotokatalitik Sistem olarak geçiyor. Biz bu sistemi üretirken yaklaşık 2 yıl AR-GE ve 3’üncü yıl sonunda ticari ürüne dönüşecek şekilde cihazımızı tasarladık ve şu anda cihazımız üretimde. Cihazımızın üç farklı çıkışı var, üç farklı dalga boyu aralığına sahip. Foton yaymakta birinci bölge UV bölgesi, 200 nanometre ile 400 nanometrede, ikinci bölge olan görünür bölge, 400 nanometre ile 700 nanometre ve üçüncü bölgede ise güneş spektrumu yaymakta, 350 nanometre ile 1100 nanometre arasındaki tüm fotonları yaymakta. Üçüncü çıkış güneş ışığıyla aynı spektrumu vermekte. Cihazımızı, sağlık alanında kullanmak istediğimizde özellikle anti bakteriyel kaplamalar yaparak hastane ve okullarda anti bakteriyel yüzeyler geliştirilebilir. Mikrop tutmayan yüzeyler geliştirilebilir. Tekstil alanında kir ve bakteri tutmayan kumaşların üretiminde kullanılacak bir cihaz. Su arıtma sistemlerinde ise organik gidericilerin yok edilmesinde kullanılabilir. Tarım alanında zararlı artıkların yok edilmesinde kullanılabilir. Gıda sektöründe de ambalajların yüzeylerinde anti bakteriyel olarak kaplayabiliriz. Dolayısıyla gıdaların yüzeyinde bakterilerin oluşmasına engel oluruz. Enerji alanında, sistemin üçüncü çıkışını kullanarak suyu güneş ışığı ile parçalayarak, sudan hidrojen enerjisi üretebiliriz dedi. Hidrojen enerjisi geleceğin enerjisi olacak, elektrikli araç üretiminden sonra, elektrikli araçların yerine hidrojen gazı ile çalışan arabalar yer alacak. Farklı bir uygulama olarak karbondioksiti güneş ışınları ile parçalayarak, karbon dioksiti metana dönüştürebiliriz" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

MBA Okulları EUROTOX 2025’e Damga Vuruyor

2025-05-28 12:43 - Gündem

MARMARİS PLAJINDAKİ BAKIMSIZ TUVALETLER TEPKİ ÇEKTİ

2025-05-23 13:23 - Marmaris

MUĞLA'DA SAKIZ HASADI YAPILDI

2025-05-28 14:04 - Ekonomi

Menteşe Belediyesinden imara aykırı yapılara geçit yok

2025-05-23 21:02 - Gündem

Datça'da Tamirci Ustası İşyerinde Ölü Bulundu

2025-05-24 12:36 - Asayiş

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Kızkumu Plajı'ndaki İhale İddiaları Meclis Gündeminde

2025-05-23 13:15 - Marmaris

MENESA EFNAN İÇİN MARMARİS ELELE

2025-05-27 15:43 - Marmaris

İlgili Haberler

Yapay zekanın yakıtı: Büyük veri patlaması

12:56 - Teknoloji

Ege Üniversitesi’nde ’Engelsiz Erişim Teknolojik Tasarım’ yarışması

13:00 - Teknoloji

Türkiye’nin mega projesi genç mühendis adaylarına ilham verdi

09:53 - Teknoloji

MCBÜ ile TUSAŞ arasında teknoloji köprüsü

20:24 - Teknoloji

Silopi Belediyesi’nden 860 milyon liralık projeye engel

15:54 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Konyaspor, Fenerbahçe Karşısında Erken Üstünlük Sağladı

16:17 - Spor

4 Yıl Sonra Gelen Umut

16:16 - Sağlık

Almanya'da 41 Yıl Çalışan Babanın Düğün Vizesi Kabusu!

16:01 - İnsan

2 işçi yangından atlayarak kurtulmaya çalıştı

16:01 - Asayiş

Bakan Tekin Van'da İnci Kefali Göçünü Yerinde İnceledi

15:56 - Siyaset