?>

Gurbetçilerin zorlu yolculuğu: Sınır kapılarında rüşvet ve bekleyiş

Tüm bu yaşananlara rağmen, gurbetçiler her yaz özlemle döndükleri topraklarında olmanın mutluluğunu yaşıyor

İnsan - 4 saat önce

Yıllardır Avrupa’nın dört bir yanında alın teri döken gurbetçiler, yaz tatilini ana vatanlarında geçirmek üzere Türkiye’ye dönüş yolculuğuna başladı. Gerek hava yolunu gerekse kara yolunu tercih eden gurbetçilerin en çok zorluk yaşadığı alan ise kara yolu geçişleri oluyor.

Yaklaşık 5 bin kilometrelik zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaşan vatandaşlar, özellikle Sırbistan ve Bulgaristan sınır kapılarında yaşadıkları sıkıntılardan şikayetçi. Geçmiş yıllarda saatler süren bekleyişlerin bir nebze de olsa azalması sevindirici bulunsa da, rüşvet olaylarının hâlâ ciddi bir sorun olduğu ifade ediliyor.

Almanya’dan memleketi Gaziantep’e gelen Safter Dağdelen, bu yıl herhangi bir sorun yaşamadan Türkiye’ye ulaştığını ancak iki yıl önce Sırbistan ve Bulgaristan kapılarında saatlerce bekletildiklerini belirtti.

Almanya’dan Edirne üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Osman Yörük ise Türk gümrüklerinin düzenli çalıştığını ve hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirterek, sınır kapısındaki görevlilere teşekkür etti.

Sezer Aralık adlı gurbetçi de Türk tarafında sürecin bu yıl daha hızlı ilerlediğini ifade etti. Ancak aynı olumlu tablo, tüm ülkeler için geçerli değil. Sırbistan ve Bulgaristan geçişlerinde yaşanan rüşvet talepleri ve keyfi uygulamalar gurbetçilerin çilesi olmaya devam ediyor.

Memleketi Uşak’a gitmekte olan Serkan Yıldırım, Sırbistan sınırında aracının detaylı arandığını ve bagajda bulunan küçük bir meyve bıçağı için kendisinden 100 euro rüşvet talep edildiğini belirtti. "Ya karakolda sabaha kadar bekleyeceksin ya da parayı vereceksin" denildiğini söyleyen Yıldırım, çaresiz bırakıldığını ifade etti.

Engin Yakut isimli başka bir gurbetçi ise Bulgaristan sınır kapısında, çocuğunun kimliğinin eski olduğu gerekçesiyle 100 euro rüşvet vererek geçiş yapabildiğini anlattı. "Aracı komple boşalttılar, paspasların altına kadar baktılar. O kadar gümrük geçtik, kimse kimliğe bir şey demedi. Burada sorun çıkardılar" dedi.

Tüm bu yaşananlara rağmen, gurbetçiler her yaz özlemle döndükleri topraklarında olmanın mutluluğunu yaşıyor. Ancak sınır kapılarında yaşanan bu tür keyfi uygulamaların ve rüşvet olaylarının sona ermesi, yıllardır memleket hasretiyle yanıp tutuşan gurbetçiler için en büyük beklenti olarak öne çıkıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

SAKAR GEÇİDİ'NDE OTOBÜS ŞOFÖRÜ AĞIR YARALANDI

2025-07-14 15:31 - Asayiş

MARMARİS' TE TATİLCİLER AKŞAM SAATLERİNDE DENİZE GİRİYOR

2025-07-15 21:06 - Marmaris

"KIDEM TAZMINATINDA TAVAN ÇÖKTÜ"

2025-07-14 14:18 - Genel

Muğlaspor, orta sahasına taze kan

2025-07-14 12:58 - Spor

Vali Akbıyık, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi

2025-07-15 10:47 - Genel

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Ayyıldız tahliye edildi

2025-07-19 11:14 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN “AÇLIĞA MAHKÛM EDİLEN EMEKLİ ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR”

2025-07-14 11:53 - Genel

Marmaris'te 22 düzensiz göçmen yakalandı

2025-07-15 13:49 - Asayiş

MARMARİS'TE YANGINLARA KARŞI YOL KENARINDAKİ KURU OTLAR TEMİZLENDİ

2025-07-18 13:51 - Asayiş

Marmaris'te Uyuşturucu Operasyonu

2025-07-16 12:29 - Asayiş

İlgili Haberler

Gerze’nin içme suyu sorunu tarihe karıştı

21:02 - İnsan

Özgürlük Filosuna ait Hanzala gemisi, Gazze’ye doğru yola çıktı

18:52 - İnsan

Başkan Kurnaz: "İlkadım’da dolu dolu bir yaz yaşıyoruz"

17:13 - İnsan

Fatma Şahin’den Türkiye birincisi ağabey-kardeşe tebrik ziyareti

17:07 - İnsan

Antalya’da sıcaktan bunalanlar sahile akın etti

16:39 - İnsan

Günün Manşetleri

Kahraman Baba Hayatını Kaybetti, Kızı Kurtarıldı

16:36 - Asayiş

Galatasaray Avusturya Kampına Başladı

15:43 - Spor

Denizde Bulunan Mayın Kontrollü Şekilde İmha Edildi

15:03 - Asayiş

Banka Hesap Güvenliğinde Emsal Karar

14:51 - Genel

Yaz Makyajı Cildinize Zarar Verebilir

14:35 - Sağlık