?>

Havalar ısındı, çocuklarda yaz ishali vakalarına dikkat

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. HARİKA DİKDUR, HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE YAZ İSHALİ DİYE BİLİNEN MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARININ ARTABİLECEĞİNİ BELİRTEREK, EBEVEYNLERE UYARILARDA BULUNDU.

Sağlık - 2 ay önce

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Dikdur, havaların ısınmasıyla birlikte yaz ishali diye bilinen mide-bağırsak enfeksiyonlarının artabileceğini belirterek, ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Havaların ısınması ile birlikte çocukların toplu alanlarda kalma süresi uzadı. Yaz ishalinin de bu dönemlerde arttığını ifade eden Medicana International Samsun Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Harika Dikdur, "Yaz dönemi geliyor ve havalar ısınıyor. Bu dönemde en sık karşılaşacağımız enfeksiyonlardan biri çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonu. Buna yaz ishali denilebiliyor. Yazın, bu hastalığın artma sebebi toplu alanlarda daha fazla bir araya gelmek. Havuz, deniz gibi toplu girilen sulardan kapılan mikroplar, içme sularında ya da iyi yıkanmamış gıda ürünleri ile birlikte viral enfeksiyonları daha sık görüyoruz. Parklarda aynı yere dokunulması ve ellerin ağza gitmesi de bu enfeksiyonların bulaşmasında etkili oluyor" dedi.

İshal salgınlarında kusma ve ishalin bir arada olduğunda hastayı mutlaka bir çocuk doktorunun görmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Dikdur, "İshal salgınlarında en önemli konu, çocukta kusma ve ishal varsa mutlaka bir çocuk doktoru hastayı görmeli. Bu enfeksiyonlar genellikle virüs kökenlidir. Bu hastalığın tedavisi de destek tedavisidir. Bu tedavinin yüzde 99’unda da antibiyotik gerekli değildir. Sıvı kaybı varsa bunu dengelemek için damar yolundan sıvı desteği sağlarız. Probiyotik kullanırız. Bazı vakalarda çinko destekleri ile dengelemeyi sağlarız" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tatilcilere ormancılardan ‘Yangın’ uyarısı

2026-05-26 12:15 - Gündem

CHP’de 81 İl ve İlçe Başkanı Tek Ses Oldu

2026-05-22 21:11 - Gündem

BAŞKAN ÜNLÜ ‘’ İNŞAAT YASAKLARI BAŞLADI UYMAYANA CEZA KESİLİYOR ‘’ 

2026-05-22 15:38 - Marmaris

Kurban yakalama timine komando eğitimi

2026-05-23 13:57 - Genel

Alanya sahillerinde bayram yoğunluğu

2026-05-23 14:18 - İnsan

Melek Mosso Alanya’da festivalde sahne aldı

2026-05-24 11:21 - Magazin

Çorum’da uyuşturucu operasyonu: Kaçmaya çalışırken yakalandılar

2026-05-27 00:13 - Asayiş

Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama

2026-05-29 00:08 - Asayiş

KONTROLDEN ÇIKAN OTOMOBİL ORMANLIK ALANA UÇTU

2026-05-23 12:37 - Asayiş

Denizli’de Türk-Kore esintili görkemli düğün

2026-05-25 12:03 - Magazin

İlgili Haberler

BEUN Hastanesinde Onkoloji Ünitesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Devam Ediyor

19:24 - Sağlık

Tokat’ta kafa travması geçiren çocuk, helikopter ambulansla Ankara’ya sevk edildi

18:03 - Sağlık

Başkan Aras, "Yeter ki vatandaşın çeşmesinden su aksın"

17:34 - Sağlık

Alanya EAH’de ilk yan dal asistan eğitimleri başladı

17:10 - Sağlık

Bafra’da sağlık kurumları güçlerini birleştirdi

16:41 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim