?>

Hemofili hastalığı için geliştirdikleri tedavi yöntemiyle finale kaldılar

?stanbul medeniyet üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü son sınıfta okuyan 3 öğrenci, teknofest kapsamında düzenlenen biyoteknoloji inovasyon yarışması'nda, "hemofili tedavisine yeniliksel yaklaşımlar" ismini verdikleri projeleri ile finale kaldı. Bahçelievler belediyesi sosyal tesislerde projelerini anlatan gençler, hastalık hakkında farkındalık oluşturmak için kırmızı renkli pasta ve tatlıları vatandaşlara ikram ettiler.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü son sınıfta okuyan 3 öğrenci, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda, "Hemofili Tedavisine Yeniliksel Yaklaşımlar" ismini verdikleri projeleri ile finale kaldı. Bahçelievler Belediyesi sosyal tesislerde projelerini anlatan gençler, hastalık hakkında farkındalık oluşturmak için kırmızı renkli pasta ve tatlıları vatandaşlara ikram etti.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü son sınıf öğrencileri Ceyda Kılıç, Eylül Sıla Tiryaki ve Zeynep Nisa Türk, bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Radichal yarışmasında "Hemofili Tedavisine Yeniliksel Yaklaşımlar" ismini verdikleri projeleri ile finale kaldı. Bahçelievler Belediyesi tarafından desteklenen 3 kız öğrenci, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır ile bir araya gelerek, hastalığın tedavisine umut olacak projelerini anlattılar. Gençler projelerini tanıttıktan sonra Başkan Bahadır’la bir kan hastalığı olan Hemofili konusunda farkındalık oluşturmak için belediyeye ait Sempati +1 Sosyal Tesisinde kırmızı renkli pasta tatlıları vatandaşlara ikram etti.

Pıhtılaşma faktörlerinin eksikliğinden dolayı kanın olması gerektiği gibi pıhtılaşmadığı nadir bir hastalık olan hemofilinin en belirgin ve başlıca belirtisi anormal kanamalar. Bu durum hastalar için çoğu zaman hayati tehlike oluşturabiliyor.

Bir kanama bozukluğuna yönelik yenilikçi tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla yaptıkları bu çalışmada 400 takım arasından ilk 20 takım arasına girerek bilimsel ve teknolojik alanda fark başaran gençler, projede Mikro RNA ve lipid nanopartikül kullanılarak hemofili hastalığına yönelik genetik bir tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefliyor.

Proje tanıtımında konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, bugün belediye çalışmasının dışında gençlerin yaptığı bilimsel bir çalışmasıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Bahçelievler Belediyesi olarak gençlerimizle sanat konusunda, spor konusunda, bilimsel konuda, iyilik konusunda hep birlikte çalışıyoruz. Bilimsel olarak onların yetişmesi için her türlü desteği veriyoruz. Farklı bir çalışma bu üç tane genç arkadaşımızla hemofili ile alakalı bir çalışmaları var. Biz de belediye olarak tüm gençlerimizin yanında olduğumuz gibi onları da destekliyoruz. Hemofili anneden ve babadan geçen kalıtsal bir hastalık, pıhtılaşma bozukluğudur. Faktör eksikliğine bağlı pıhtılaşmada sorun oluyor. Bu insanlar hayat boyu sıkıntı yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Projeleriyle kandaki pıhtılaşma bozukluğunu engellemeyi hedeflediklerini söyleyen Zeynep Nisa Türk, “Hemofili nadir görülen faktör eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık, biz de burada pıhtılaşma yolundaki TFB adlı onu inhibe eden proteini ve patiküller yardımıyla engelleyerek pıhtılaşmayı ertelemeyi ve hastalığı çözmeyi düşünüyoruz” dedi.

Projeyi 7 aydır yazdıklarını söyleyen Ceyda Kılıç, “Projemizin yanında aynı zamanda sosyal farkındalık çalışmalarını da yürütüyoruz. Hemofili hastaların gözünden bakabilmek bizim için çok önemliydi. Öncelikle kendi üniversitemizde belirli çalışmalar yürüttük. Onun dışında başka üniversitelerde ve kurumlarda afişler astık ve dikkat çektik. Ayrıca Bahçelievler Belediyesi ile hemofili hastalığına dikkat çekmek için yüzme çalışmaları gerçekleştirdik. 400 takım arasında ilk 20 takıma kaldık ve Antalya’da final sunumlarımızı gerçekleştireceğiz. Antalya’da olumlu sonuçla beraber TEKNOFEST kapsamında Adana’ya gideceğiz. Projelerimiz belirli bir dereceye ulaşırsa, projelerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ve ABD Bakanları İran'ın Askeri Tehditlerini Görüştü

2024-08-12 14:36 - Ulusal

ÇİÇEK AÇINCA ÖLEN AĞAÇ

2024-08-14 16:15 - Genel

DENİZLİ HONAZ’DA YERALTINDAKİ PAMUKKALE

2024-08-16 10:49 - Gezi

TÜRKİYE’NİN TURİZMDEKİ LOKOMOTİFİ KAPADOKYA

2024-08-12 11:52 - Gezi

Karadeniz Müzik Festivali’nde Emir Can İğrek konseri

2024-08-11 08:22 - Magazin

ÜLKE GENELİNDE “HEPİMİZ KIYIDA'YIZ EYLEMİ

2024-08-14 13:36 - Gündem

Didim’deki makilik alan yangınını söndürme çalışmaları sürüyor

2024-08-16 14:28 - Asayiş

Makas kazası kamerada

2024-08-16 09:29 - Asayiş

İSTANBUL, DÜNYADA EN ÇOK GEZİLEN ŞEHİR

2024-08-12 11:06 - Gündem

Bülent Uygun’un kızı şeker komasına girdi

2024-08-15 17:15 - Spor

İlgili Haberler

Gaziantep’te dron destekli habercilik eğitim programı yapıldı

14:12 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Katar ile kurduğumuz stratejik ortaklık sayesinde Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz"

12:38 - Teknoloji

Eskişehir’de gökyüzü heyecanı: Vatandaşlar gezegenleri yakından gözlemledi

11:40 - Teknoloji

Yapay zeka ve geleceğin meslekleri konuşuldu

11:32 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: (Eskişehir-İstanbul YHT Hattı) Hattımızın açılışından bugüne kadar toplam 62,9 milyon yolcuya hizmet verdik"

11:21 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bir ineği telef oldu, 7 inek, 5 buzağı sahibi oldu

14:33 - İnsan

Karşı yola geçmek için alt geçidi kullanmadı, kaza kaçınılmaz oldu

13:51 - Asayiş

Polisin ’Dur’ ihtarına uymadı, 490 bin lira ceza yedi

12:54 - Asayiş

FETÖ soruşturması diyerek girdikleri evde gasp iddiası: Karı koca yakalandı

12:45 - Asayiş

Vücudundan 5 günde 62 parça uyuşturucu çıktı

12:24 - Asayiş