?>

Hindistan’ın Ay’a gönderdiği uzay aracı uykuya daldı

Roketin fırlatılması

Teknoloji - 2 yıl önce

Hindistan’ın Ay’a gönderdiği ve soğuk hava koşullarında kapanma moduna geçen uzay aracının “uyanması” için umutlar tükeniyor. Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını taşıyan roketi 14 Temmuz’da başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Chandrayaan-3, 23 Ağustos’ta Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirmişti. Ay’ın keşfedilen güney kutbuna inen ilk ülke olan Hindistan’ın tarihi başarısına gölge düştü. Ay yüzeyinde bilgi toplamak için bir haftadan daha fazla bir süre harcayan uzay aracı gezgini ve Vikram adı iniş aracı, aydaki sıcaklığın düşmesi üzerine kapanma moduna geçti. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’ndeki (ISRO) bilim adamları, kapanma moduna geçen uzay aracı ile iletişim kuramıyor. Hindistanlı bilim adamları, uzay aracının elverişsiz koşullara dayanarak bataryalarının yeniden şarj edebileceğine ve 22 Eylül tarihlerinde yeniden uyanacağına inandıklarını ifade etti. Eski ISRO Başkanı Kiran Kumar ise bugün yaptığı açıklamada, her geçen saat “umutların tükendiğini” ifade etti. Kumar, iniş aracı Vikram ve gezgininin Ay’ın aşırı soğuklarına dayanamayacak kadar çok bileşene sahip olduğunu ifade ederek, “İniş aracındaki verici açılmadığı sürece hiçbir bağlantımız yok diğer sistemler çalışsa bile verici açılmadığı sürece bilmemizin hiçbir yolu yok” ifadelerini kullandı. ISRO Sözcüsü ise, uzay aracı ile iletişim kurmaya devam ettiklerini savundu.

Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını taşıyan roketi 14 Temmuz’da Sriharikota Adası’ndaki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Söz konusu uzay misyonu Hindistan’a yaklaşık 75 milyon dolara mal olurken, Hindistan’ın 2008’de Ay’a ilk yolculuğunu gerçekleştiren Chandrayaan-1 Ay’da su molekülleri keşfetmişti. Chandrayaan-2 ise 2019’da başarılı bir şekilde yörüngeye girmiş ancak Ay yüzeyine inişi başarısız olmuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te tatlı kavgası acı bitti: 5 yaralı - Karakolun sokağını savaş alanına çevirdiler, polis kavgaya biber gazı sıkarak müdahale etti

2023-09-24 09:21 - Asayiş

Kaymakam Kaya, Başkan Oktay ile görüştü

2023-09-25 14:54 - Marmaris

Marmaris’te tatlı kavgası acı bitti: 5 yaralı

2023-09-23 22:14 - Asayiş

MHP Marmaris İlçe Başkanı Onur Ünver www.marmarisyenisayfa.com'a konuk oldu

2023-09-22 19:50 - Siyaset

Milas'taki orman yangını söndürüldü

2023-09-21 13:48 - Asayiş

ŞARKILAR ZEHRA İÇİN SÖYLENDİ

2023-09-24 18:24 - Marmaris

Ormancılara üretim kayıplarını önleme eğitimi

2023-09-21 16:18 - Eğitim

Fethiye Ölüdeniz’de Eylül bereketi

2023-09-26 10:39 - Turizm

Muğla’nın 8 aylık ihracatı yüzde 12 artarak 690 milyon dolara ulaştı

2023-09-23 15:22 - Ekonomi

Marmaris'te gaziler ve şehit yakınları için yemek düzenlendi

2023-09-20 10:40 - Marmaris

İlgili Haberler

Canik, TEKNOFEST İstanbul’da gençlerle buluşuyor

15:14 - Teknoloji

Bursa dijital gelecekte Türkiye’nin öncüsü

12:23 - Teknoloji

Akciğer kanseri tedavisine yönelik öğrenci projesi TEKNOFEST finalinde

09:19 - Teknoloji

Bursa ekibi insansız hava yarışında 6.oldu

09:18 - Teknoloji

"2025’te Türkiye tablet pazarı 2.5 milyonu geçecek"

15:16 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Glutensiz Diyet Gerçekten Sağlıklı Mı?

14:36 - Sağlık

Türkiye’de 45 ilin ihracatı yılın ilk 8 ayında arttı

14:10 - Ekonomi

Cebindeki bıçak canından etti

14:05 - Asayiş

Ayı Zannettiği Köy İmamını Vurdu

14:03 - Asayiş

Veliler, Öğretmeni Darp Etti

13:13 - Asayiş