?>

Hitit Üniversitesi’nde geliştirilen "kalp masajı aparatı" patent aldı

HİTİT ÜNİVERSİTESİNDE GELİŞTİRİLEN "KALP MASAJI APARATI", TASARIM TESCİLİNİN ARDINDAN TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU (TÜRKPATENT) TARAFINDAN PATENTLE DE TESCİLLENDİ.

Sağlık - 2 saat önce

Hitit Üniversitesi’nde geliştirilen "kalp masajı aparatı", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çalmaz ve Prof. Dr. Gülay Yılmazel ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Erenler tarafından geliştirilen ve kalp masajının kuvvet etkisini koruyarak uygulanmasını sağlayan kalp masajı aparatı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. İskilip Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çalmaz, masaj sırasında elin topuğunun doğru konumlandırılmasına imkan sağlayan aparatı kalp masajı etkinliğini baştan sona kadar korumak üzere tasarladıklarını bildirdi.

Aparat üzerinde bulunan etkinlik şeridinin hastanın iman tahtasının altında bulunan çıkıntı üzerine yerleştirildiğini, bu sayede aparatın göğüs duvarına yapıştığını belirten Çalmaz, "Yapıştıktan sonra kenarındaki dik olan alanda uygulayıcının el pozisyonunu kavrayarak omuzdan bası yapmasını sağlamak, aynı zamanda bombeli kısmının da baskının uygulayıcının tüm eline yayılmadan sadece elin topuğunda kalmasını sağlamak amacıyla planlandı. Bu şekilde birinci dakikadan itibaren hastadan yanıt alana kadar aynı etkinliği sürdürmek amaçlanıyor" dedi.

Türkiye’de ölümlerin önemli bir kısmının kalp durması nedeniyle olduğunun altını çizen Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Yılmazel de, "Hızlı ve etkili şekilde başlatılan kalp masajının her bir dakikasının hayatta kalma oranını yüzde 10 ila 13 arttırdığı belirtilmektedir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti'nde Yeni Üye Heyecanı

2026-01-17 16:41 - Marmaris

Muğla’da jandarma uzman çavuş evinde ölü bulundu

2026-01-17 21:43 - Asayiş

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan FETÖ üyeleri yakalandı

2026-01-18 14:52 - Asayiş

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

Türkiye’nin en büyük denizden içme suyu arıtma tesisi Muğla’da yapılacak

2026-01-18 11:55 - Sağlık

MUĞLA’DA BELEDİYE BİNALARI TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

2026-01-21 11:56 - İnsan

Denizli Kayak Merkezi yeni sezonda ziyaretçi akınına uğradı

2026-01-18 13:36 - Gündem

Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu

2026-01-22 14:53 - Sağlık

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

6 YIL 8 AY HAPİS CEZASI BULUNAN GÖÇMEN KAÇAKÇISI YAKALANDI

2026-01-19 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Gercüş’te kar nedeniyle kapanan yolda mahsur kalan ambulans kurtarıldı

19:07 - Sağlık

Muş’ta yapay zeka destekli MR cihazı hizmete girdi

17:14 - Sağlık

Bakan Memişoğlu’nun katıldığı toplantıda Esenyurt’taki sağlık yatırımları ele alındı

17:00 - Sağlık

Güven Hastanesi sağlık okuryazarlığı odaklı web sitesiyle bir ödüle daha layık görüldü

16:49 - Sağlık

Uzmanından sirozdan korunma önerileri

15:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Büyükşehir ve Dalaman El Ele

17:31 - Gündem

Üç Kuşak Mum Boyama Atölyesinde Buluştu

17:31 - Kültür Sanat

Uyuşturucu sanığına 22 yıl 15 ay hapis cezası

15:02 - Asayiş

Fenerbahçe, Göztepe maçı hazırlıklarına başladı

14:52 - Spor

Okul bahçesinde 17 yaşındaki çocuğun cansız bedeni bulundu

14:29 - Asayiş