?>

İBB’nin atık döküm alanına bakanlıktan durdurma kararı

Cumhuriyet halk partili istanbul büyükşehir belediye meclis üyelerinin oylarıyla arnavutköy’de döküm sahası ilan edilen mavigöl çevresi için arnavutköy belediye başkanı mustafa candaroğlu devreye girdi. Başkan candaroğlu, bakanlığın durdurma kararını sahada ibb ekiplerine tebliğ edip, hafriyat girişimi durduruldu.

Genel - 3 ay önce

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyelerinin oylarıyla Arnavutköy’de atık döküm sahası ilan edilen Mavigöl çevresi için Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu devreye girdi. Başkan Candaroğlu’nun bakanlığın durdurma kararını sahada İBB ekiplerine tebliğ etmesi ile atık dökümü durduruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde CHP’li üyelerin oylarıyla alınan kararla Arnavutköy ilçesindeki Mavigöl ve çevresi atık döküm sahası ilan edilmişti. Ancak çevreye ciddi zarar vermesi beklenen karar için Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, İstanbul Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile durdurulması için girişimlerde bulundu. Bakanlık ve Valiliğin aldığı kararla, hafriyat atığı döküm sahası olarak kullanılacak alanda faaliyetlerin durdurulması kararı verildi. Kararın kamuoyuna yansımasının ardından Başkan Candaroğlu, beraberindeki zabıta ekipleriyle bölgeye gitti. Candaroğlu, yayımlanan resmi durdurma kararını İBB personeline sahada bizzat tebliğ etti. Bakanlık kararı doğrultusunda Mavigöl ve çevresinin ekolojik temelli sit alanı araştırması kapsamında olduğu, bu alanda herhangi bir işlem yapılmadan önce ilgili müdürlükten onay alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Yapılan bu tebligat ile birlikte bölgede hafriyat atığı dökümüne yönelik herhangi bir işlem başlatılamadan süreç durdurulmuş oldu. Zabıta ekipleri tarafından bölge güvenlik şeridiyle çevrilerek kontrol altına alındı.

Tebliğ kararının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Candaroğlu, "İlçemizde yıllardır doğal yaşam alanı olarak koruduğumuz Mavi Göl ve çevresi, CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla döküm sahası ilan edilmiştir. Bu karar, geri dönülmez bir doğa katliamı anlamına geliyor. Bu bölge, 1990’lı yıllardan sonra kendiliğinden oluşmuş doğal bir gölet ve etrafındaki yeşil dokusuyla önemli bir ekosistem alanı haline gelmiştir. Ne yazık ki bilimsel bir etki değerlendirmesi yapılmadan, halkın görüşü alınmadan bu karar alınmıştır. Bu hem hukuki hem de vicdani açıdan kabul edilemez. Arnavutköy zaten mevcut döküm sahasının oluşturduğu trafik ve çevresel baskıyla boğuşurken, yeni bir alanın daha bu şekilde ilan edilmesi ekosistemi ve insan sağlığını tehdit eder hale gelecektir. Çevre İl Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusunda süreci durdurduk. Hamdolsun. İstanbul’un doğasını, halkımızın yaşam hakkını ve yarınlarımızı korumak adına bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye’de yaylalarda su abonelikleri başladı

2025-07-11 13:38 - Gündem

Marmaris’te riskli binasını yıktırdı, komşu bina yüzünden üç yıldır çivi çakamıyor

2025-07-07 13:11 - Genel

Marmaris’te araç içinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2025-07-11 17:29 - Marmaris

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Akmeşe: “Şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız”

2025-07-11 16:51 - Gündem

Atatürk Üniversitesi’nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının testi hamlesi

2025-07-08 14:07 - Teknoloji

Rektör Hacımüftüoğlu, basınla buluştu

2025-07-08 16:46 - İnsan

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Seydikemer'de Tarla Kavgası Kanlı Bitti

2025-07-08 11:01 - Asayiş

Çöp ev temizlendi, yedi yıllık kabus son buldu

2025-07-07 09:24 - Gündem

İlgili Haberler

Turgay Erdem yoğun bakıma kaldırıldı

15:25 - Genel

Anneler Dilek Cesur’la buluştu

15:20 - Genel

Özdemir: "Muhtarlarımız yerel yönetimin en önemli paydaşları"

14:29 - Genel

Konya Karamanlılar Muğla’da kahvaltıda buluştu

13:49 - Genel

Aliağa’da Muhtarlar Günü kutlandı

13:36 - Genel

Günün Manşetleri

Hamsini kilosu 300 TL’den 100 TL’ye düştü

15:49 - Ekonomi

Yüzlerce Üniversite öğrencisi gece açık hava sinemasında buluştu

15:06 - Kültür Sanat

Alkol ve uyuşturucudan hayatını kaybetti

14:12 - Asayiş

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda gerginlik

13:37 - Spor

Tüm kanser vakalarının yüzde 15’i meme kanseri

13:05 - Sağlık