?>

İç Hastalıkları Uzmanı Arslan: "Yaz aylarında hiç terlememek ya da fazla terlemek hastalıkların göstergesi olabilir"

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. SERPİL ARSLAN

Sağlık - 2 saat önce

Normal terlemeyle beraber vücudun hem toksinleri attığını hem de vücudun normal sıcaklığının korumasını sağladığını dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Arslan, "Yaz aylarında hiç terlemiyor olmak, ya da gereğinden fazla terliyor olmak bazı hastalıkların göstergesi olabilir ve vücut sağlığımızı bozabilir" dedi.

Elazığ Medilines Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Arslan, yaz aylarında aşırıcı sıcakların vücutta oluşturduğu etkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Aşırı sıcakların vücutta oluşturduğu etkiler hakkında bilgilendirmelerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Serpil Arslan, "Sıcakların artmasıyla vücut termoregülasyonu sağlamak için terlememiz yaz aylarında artıyor. Belli bir aşamaya kadar bölgesel terleme gayet normaldir. Normal terlemeyle beraber vücut, hem toksinlerini atıyor hem de vücudun normal sıcaklığının korumasını sağladığı için bunun devam etmesi gayet normaldir. Yaz aylarında hiç terlemiyor olmak, ya da gereğinden fazla terliyor olmak bazı hastalıkların göstergesi olabilir ve vücut sağlığımızı bozabilir. Bütün vücutta aşırı terleme, sıvı kaybına ve mineral kaybına sebep olabileceği için tansiyon dengesizliği başta olmak üzere baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve bayılmaya kadar gidebilecek vücut tepkilerine sebep olabilmektedir. Hiç terlememe de olağan olmayan durumlardan birisidir. Çünkü vücuttaki sıcak dengesinin korunmasında sorun ortaya çıkabilmektedir. Hatta sıcak çarpmasına kadar sebep olabilmektedir. O yüzden yaz aylarında özellikle serin yerlerde bulunmak, aşırı terlememize sebep olabilecek ağır egzersizlerden kaçınmak, vücut dengesini sağlayabilmek için yeterli sıvı almak, pamuklu kıyafetler tercih etmek çok önemlidir" ifadelerini kullandı. "Yetişkin bir bireyin, yaz aylarında 3 litreye kadar sıvı alması gerekiyor"

Yaz mevsimiyle birlikte kalp ve tansiyon hastalarının uyum sağlamasının daha da zor olduğunun altını çizen Dr. Serpil Arslan, "Hem kendilerini sıcaktan korumaları gerekiyor hem de ilaç dozlarında ayarlama yapmaları gerekebiliyor. Bu konuda da mutlaka uzman hekimlerinden yardım almalarını talep ediyoruz. Kalp, böbrek, tansiyon ve şeker hastalarımızın böbreklerinin susuz kalmaması adına, mutlak yeterli sıvı alımına devam etmeleri gerekiyor. Bunu çoğunlukla su olarak tercih ediyoruz. Meyve sularından da belli bir yere kadar destek alabilirler. Böylelikle böbrek sağlığını korumaları, söz konusu olur. Ne kadar yeterli su aldığımızı da idrar renginden tespit edebiliriz. İdrar rengi, açık sarı ve düzenli olarak tuvalete çıkıyorsak sıvı alımını normal olarak değerlendirebiliriz. Yetişkin bir bireyin, yaz aylarında 3 litreye kadar sıvı alması gerekiyor. Kalp rahatsızlığı, ödem ve böbrek problemlerimiz varsa sıvı alımını hekime danışarak kısıtlamamız gerekiyor. Bu durumda fazla su alımında bizlere zararı olabilir" cümlelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Kırşehir’de çok sayıda kaçak ürün yakalandı

2026-06-30 16:29 - Asayiş

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Şehit Hilal’in cenazesi helikopterle Aksaray’a getirildi

2026-07-01 09:49 - Asayiş

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

Ermenistan heyetinden Van TSO’ya ziyaret

2026-06-30 16:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir Veteriner Fakültesinde bin 250 hasta hayvana teşhis ve tedavi hizmeti sunuldu

12:49 - Sağlık

Kardiyoloji Uzmanı Afşin’den hipertansiyona karşı erken tanı uyarısı

12:41 - Sağlık

Yaz aylarında sıvı tüketimine özen gösterin

12:32 - Sağlık

"El bileğindeki şişlik masum olmayabilir"

12:06 - Sağlık

Nazilli’de kadınlara yönelik eğitim verildi

12:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

ANALİG Yıldızlar Futbol Müsabakaları başladı

15:29 - Spor

Ağzından düşürdüğü sigara sebebi ile bahçeyi alevler sardı

15:02 - Asayiş

Ölümün kıyısından dönen eşinin mücadelesini kitaplaştırdı

14:44 - İnsan

Kene tutunması sonrası 7. ölüm

13:43 - Sağlık

Kayıp olarak aranan 9 yaşındaki Hüseyin’in cansız bedeni kanalda bulundu

13:23 - Asayiş