?>

İçme suyunda tasarruf dönemi başladı: Amaç dışı kullanım yasaklandı

Kırıkkale'de küresel ısınma ve yer altı su kaynaklarının azalması nedeniyle, valilik yeni tasarruf tedbirlerini devreye aldı.

İnsan - 15 saat önce

Kırıkkale’de küresel ısınma ve yer altı su kaynaklarının azalması nedeniyle, Valilik yeni tasarruf tedbirlerini devreye aldı.

Kırıkkale’de küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarında azalma ve kuraklık riski her geçen gün artıyor. Bu kapsamda Kırıkkale Valiliği, yaz aylarında içme suyunda yaşanan artış ve bazı bölgelerde ortaya çıkan kaynak yetersizlikler nedeniyle yeni su tasarrufu tedbirlerini içeren "Valilik Genel Emri" yayımladı.

29 Temmuz 2025 tarihli genel emirde; içme suyu şebekelerinde su sayacı kullanımı zorunlu hale getirilirken, köylerde abone kaydı bulunmayan hanelere su verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, tarımsal amaçlı sulamada içme suyunun kullanılmasına karşı önlemler alınacak ve arsa-tarla gibi yapı bulunmayan alanlara içme suyu aboneliği verilmeyecek.

İçme suyunun amacı dışında kullanılmasının önüne geçmek amacıyla kademeli ve hacim esaslı ücretlendirme sistemine geçilecek, bir haneye birden fazla abonelik yapılmayacak. Şebekeden gelen suların bağ-bahçe sulamada kullanılmaması için yerel yönetimlere gerekli önlemleri alma sorumluluğu verildi.

Kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için yerel yönetim birimlerinin gerekli teknik tedbirleri alması istenen emirde, DSİ izni olmadan sondaj kuyusu açılması da yasaklandı. Mevcut kuyuların ve doğal su kaynaklarının DSİ’ye bildirilerek kayıt altına alınması sağlanacak.

Toplumsal farkındalık ve su tasarrufu bilincinin artırılması amacıyla, yerel yönetimler tarafından afiş, broşür gibi bilgilendirici materyaller hazırlanarak vatandaşlara ulaştırılacak, sosyal medya ve diğer platformlarda kamuoyuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Genel emre uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında işlem yapılacağı uyarısında bulunulurken, kararların uygulanması ve denetlenmesi kaymakamlıklar, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve diğer resmi dairelerce sağlanacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

2025-07-23 14:21 - Gündem

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

MARMARİS’TE ORGANİK YUMURTADA SKANDAL

2025-07-23 14:13 - Marmaris

Bakan Memişoğlu’nun ziyaret ettiği Kader Dereli, Yoğun Bakıma Servisi’ne alındı

2025-07-24 16:00 - Sağlık

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

DN Unity ile İş Ortakları Tek Çatı Altında Buluşuyor

2025-07-23 13:51 - Marmaris

Fethiye’de 25 yaşındaki genç denizde boğuldu

2025-07-23 00:06 - Asayiş

BOZBURUN HALKI ARDA DENİZ ONAT İÇİN ADALET YÜRÜYÜŞÜ YAPACAK

2025-07-23 12:58 - Gündem

İlgili Haberler

Yılmaz, Bağbaşı Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi

15:04 - İnsan

Ankara’da kazada hayatını kaybeden 15 yaşındaki kız son yolculuğuna uğurlandı

14:51 - İnsan

Yozgat’ta 7 bin kişi eski tip sürücü belgesi kullanıyor

14:45 - İnsan

Ailelerden ortak mesaj: "Terör bitsin, evlatlarımız geri dönsün"

14:49 - İnsan

Kaymakam Erdoğan’dan özel bakım merkezlerine ziyaret

14:49 - İnsan

Günün Manşetleri

Genç yüreklerden alevlerle savaşanlara vefa örneği

14:24 - İnsan

Sahte basın kartlarına dikkat!

14:17 - Asayiş

21 Günlük Bebek ATT'nin Telefonda Yönlendirmesiyle Hayata Döndü

14:10 - Sağlık

58 Yaşındaki Adam Evinin Önünde Ölü Bulundu

14:05 - Asayiş

Yangın Alanları 10 Yılda Doğaya Geri Dönecek

13:56 - Genel