?>

İdrardaki değişiklikler böbreklerde hastalık sinyali verebilir

Acıbadem kayseri hastanesi üroloji uzmanı doç. Dr. Tolga tombul, obezite, alkol ve sigaranın böbrek sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, "böbrek sağlığı tehlikeye girerse vücudumuz şiddetli ağrı veya idrarda kanama gibi sinyaller verebilir. Bazen belirti göstermez, bu nedenle düzenli kontrol çok önemli" dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Tombul, obezite, alkol ve sigaranın böbrek sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, "Böbrek sağlığı tehlikeye girerse vücudumuz şiddetli ağrı veya idrarda kanama gibi sinyaller verebilir. Bazen belirti göstermez. Bu nedenle düzenli kontrol çok önemli" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Tombul, böbreklerin toksinleri, atık maddeleri idrar yoluyla vücuttan atmakla görevli olduğunu belirterek, böbreklerin uzun vadede düzgün ve sağlıklı çalışması için en önemli koşullardan birinin böbreklerin "yeterli derecede suya kavuşması" olduğunun altını çizdi. Sıvı tüketiminin yeterli olmaması halinde böbrek yetmezliği sorununun görülebileceğine işaret eden Doç. Dr. Tombul, "Özellikle içinde bulunduğumuz bu Ramazan günlerinde de dikkat edilmesi gereken bir nokta şu ki; uzun susuz kalma dönemleri böbrek sağlığını ciddi derecede etkiler. Özellikle iftar vakitlerinden sonra sahura kadar geçen sürede yeterli derecede su tüketimini sağlamak, böbreklerin efektif bir şekilde çalışması için gereklidir" dedi.

Tombul, bunun sadece Ramazan ayına özgü olmadığını, hayat boyu geçerli bir kural olduğunu ve erişkin bir insan vücudunun günde ortalama 2,5-3 litre arası sıvı ihtiyacı olduğunu söyledi. "Kanda toksin birikmesi böbrek yetmezliğine kadar varabilir"

Günlük sıvı miktarının büyük çoğunluğunun ‘su’ olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Tombul, "Suyu az tükettiğimiz zaman böbrekler yeterli idrarı oluşturamayacak, yeterli toksinleri ve atık maddeleri vücuttan atamayacak. Bu da toksinlerin kanda birikmesine sebep olacak ve en sonunda böbrek yetmezliği dediğimiz hadise gelişecek. O yüzden böbrek sağlığını korumada en önemli adımlardan bir tanesi düzenli ve yeterli miktarda sıvı tüketimini sağlamaktır. İkincisi ise düzenli egzersiz ve normal kilonun sağlanması ve idame ettirilmesidir" diye konuştu.

Alınan sıvıyla vücudun toksik ürünleri kendi kendine ürettiğini aktaran Doç. Dr. Tombul, "Bu ürünleri üretecek vücut kitlesi ne kadar büyük olursa böbreklerin üstünde olacak yük de bu kadar artacaktır. Bu nedenle düzenli hareket ve ideal kiloyu korumak da böbrek sağlığı için başka önemli bir faktördür" dedi. "Obezitenin önüne geçmek şart"

Böbrek sorunlarının idrarla da görülebileceğini ifade eden Doç. Dr. Tombul, "Diğer önemli faktör ise böbrek sağlığına uzun vadede hem kanseri engellemesi hem böbreklerin uzun dönemde etkin bir şekilde çalışması için obeziteden, tütünden ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Obezite dediğimizde fazla kilomuzun önüne geçeceğiz. Kronik düzeyde, bağımlılık düzeyinde alkol ve tütün kullanımının önüne geçeceğiz. Bunlar böbreklerde hem damarsal hasar yapıp böbreklerin çalışmasını etkilediği gibi hem de ileriye yönelik kanser gelişim riskini arttırdığı, kanser gelişen bir böbreğin de tedavisinin kısmi ya da tamamen çıkarılması olduğu için bunların önüne geçmek için sadece ileri yaşlarda değil, hayatın erken dönemlerinde tütün ve alkolden uzak, düzenli hareketi sağlayan, yeterli su tüketimini sağlayan bir yaşam sistemi benimsemek, uzun dönem böbrek sağlığı için gereklidir" diye konuştu. "Şiddetli böbrek ağrısı veya idrarda kanama görülebilir"

Böbreklerin hangi durumlarda sinyal verdiğine değinen Doç. Dr. Tombul, "Özellikle ürolojik açıdan baktığımızda eğer böbreğin idrar üretmesinde ve iletmesinde engel bir durum varsa, idrar çıkartmayan taraf sağ ya da sol böbreğin hangi kısmındaysa böbreğin o kısmında şiddetli bir yan ağrısı, idrarda kanama, çıkartılan idrar miktarında azalma, yeterli konsantrasyonda idrar çıkartamama ile kendini gösterebilir" dedi.

Böbrek sorunlarının bazen de alttan alta hiçbir bulgu vermeden ilerleyebileceğini dile getiren Doç. Dr. Tombul şunları söyledi:

"Bu yüzden düzenli sağlık kontrollerinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Yani eğer hayatınızda yüksek tansiyon, kilo, sigara ve alkol varsa yıllık check-up, kan sayımları ve böbrek fonksiyonları ölçümleriyle böbrek değerlerinin kontrol edilmesini şiddetle öneriyoruz."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak’ta dağ keçileri dronla görüntülendi

2025-03-13 11:14 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden öğrencilere sahur ikramı

2025-03-16 17:39 - Kültür Sanat

Marmaris'te Taksicilerin Park Çilesi

2025-03-18 14:41 - Marmaris

Galatasaray, Antalyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-03-14 09:19 - Spor

Yüksek Hızlı Trenle 97 Milyon Yolcu Taşındı

2025-03-13 10:49 - Ulaşım

İlk Yerli Banliyö Treni Test Sürüşünde

2025-03-14 14:58 - Ulaşım

Marmaris’te Kokain ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-03-13 16:38 - Marmaris

Bakan Uraloğlu'ndan İstanbul Havalimanı Metrosu Müjdesi

2025-03-19 12:54 - Ulaşım

Mehmet Çevik’ten viral hit alarmı: "Ben ordayım"

2025-03-17 13:01 - Magazin

Armutalan İçin Yeni İmar Planı Onaylandı

2025-03-13 10:23 - Gündem

İlgili Haberler

Fethiye’deki hastanede doğallık ve kişiye özel planlama

20:01 - Sağlık

Sigara dumanı, hava kirliliği ve beslenme şekli astımın seyrini etkiliyor

17:56 - Sağlık

Geçmeyen bel ağrılarına dikkat

16:03 - Sağlık

Samsun’da ebelere "Normal Doğum Eğitimi"

15:48 - Sağlık

Siirt’te gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor

13:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Uyuşturucu Satıcısı Adli Kontrolle Serbest Kaldı

17:02 - Asayiş

"05.05.2025" Evlilik Tarihi Türkiye Genelinde Yoğun İlgi Gördü

16:45 - Gündem

Tümörlerde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

15:42 - Sağlık

Türkiye'nin Kuş Göç Yolları Haritalanıyor

14:34 - Gündem

Gençler Kendilerini Ege'nin Serin Sularına Bıraktı

14:34 - İnsan