?>

İkiyaka katliamının dinmeyen acısı: "Gözlerimin önünden gitmeyen o siyah battaniye"

HAKKARİ'NİN YÜKSEKOVA İLÇESİNDE, 36 YIL ÖNCE ARALARINDA BEBEKLERİN DE BULUNDUĞU 28 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİ HAİN SALDIRININ ACISI, ARADAN GEÇEN ZAMANA RAĞMEN DİNMİYOR.

İnsan - 4 saat önce

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 36 yıl önce aralarında bebeklerin de bulunduğu 28 kişinin katledildiği hain saldırının acısı aradan geçen zamana rağmen dinmiyor.

Yüksekova ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki İkiyaka köyünde 24 Kasım 1989 tarihinde PKK, sivil katliamı gerçekleştirdi. Hava karardıktan sonra köye gelen PKK’lılar, evlerdeki bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu masum insanları kurşuna dizdi. Saldırıda 28 sivil katledildi ve evler ateşe verildi. Katliama en acı şekilde tanıklık eden İkiyaka köyü sakinleri, bu büyük acıyı ilk günkü gibi yaşıyor.

Katliamdan annesinin çabasıyla kurtulan Hasret Boz, o geceye dair annesinden dinlediklerini ve kendi tanıklığını aktardı. Boz, "Ben küçüktüm annemin anlattığına göre, gece baskına geldiler. İlk başta dedemgillerin evine giderek orada hepsini öldürüyorlar. Ardından babamgillere geliyorlar. Babamla beraber babaannemi, amcamın eşini ve iki çocuğunu, beni ve annemle beraber bizi dışarıya alıyorlar. Hepsini kurşuna dizerken, annem orada beni sırtlayıp 2 katlı evin 2. katından atlıyor beni kurtarmak için. Annemin söylediği gibi cesetlerin üzerine yanıcı madde döküyorlar. İşte orada benim babam, amcamın eşi, çocukları, babaannem öldürüldükten sonra yakılıyorlar. Annem zaten oradan atlarken yaralandı ama beni kurtarmak için yarasının derdinde değil, asıl beni kurtarmak derdinde. Ve oradan uzaklaşıyor. Tepe tepe, dağ dağ diyerek başka köye giderek beni kurtardı yaralı haliyle" dedi.

Boz, ailesinin isimlerinin tek tek söylendiğini belirterek, o anı şöyle anlattı:

"En son korucu başkanı, babamın baş ucundaydı. ‘Esat Boz cenazesi burada’ dedi ve üzerinde bir battaniye ve benim dönüm noktam o siyah battaniye. Korucu başı babamın üzerindeı battaniyeyi kaldırdığı sırada başındaı dumanlar çıkıyordu. Benim babam kül olmuştu. Ben o siyah battaniye ile büyüdüm. Ben büyüdüm ama bu olayın peşini asla bırakmadım."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe’de Şehit Askerler İçin Lokma Hayrı Düzenlendi

2025-11-20 17:31 - Gündem

Menteşe’de kaza: 1’i ağır 2 yaralı

2025-11-18 09:08 - Asayiş

Yunanistan’ın Türk sularına geri ittiği 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

2025-11-19 00:56 - Asayiş

MEAH Personeli Ekrem Şababoğlu, Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-11-21 13:00 - Genel

Ergun: “TL 2010’dan bu yana yaklaşık yüzde 97 değer kaybetti”

2025-11-20 09:19 - Eğitim

Marmaris’te oluşan hortum kameraya yansıdı

2025-11-24 09:22 - Gündem

Basın İlan Kurumu bölge müdürlüğünden Marmaris Yenisayfa’ya ziyaret

2025-11-20 15:58 - Marmaris

Karaman’da otomobil tıra ok gibi saplandı: Karı-koca hayatını kaybetti

2025-11-21 00:07 - Asayiş

Takla atan araçta sürücü hafif yaralandı

2025-11-23 00:34 - Asayiş

Kızkumu plajı balıkçılara kaldı

2025-11-20 14:46 - Marmaris

İlgili Haberler

ETÜ’nün beş lisans programı TYÇ logosu kullanma hakkı elde etti

22:48 - İnsan

Uzun Mehmet MTAL’den emekli öğretmene vefa ziyareti

21:44 - İnsan

Rektör Hacımüftüoğlu’ndan anlamlı öğretmenler günü ziyareti

21:35 - İnsan

Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü ziyaretleri

21:05 - İnsan

Vali Çiftçi’den DAGC’ye kutlama mesajı

21:00 - İnsan

Günün Manşetleri

Okula getirilen yemekten 5 öğrenci zehirlendi

13:31 - Asayiş

Dalaman’da emekli öğretmenler kahvaltıda buluştu

13:15 - Genel

Kask yerine miğfer takan dede görenleri şaşırttı

13:07 - İnsan

Osmangazi’nin veteran voleybolcuları zirveye çıktı

13:02 - Spor

43 yıllık bakır ustası mesleğin sona ermesinden korkuyor

12:31 - İnsan