?>

İngiltere’de 221 parlamenter, Başbakan Starmer’a Filistin’in tanınmasını talep eden mektup gönderdi

?ngiltere’de 221 parlamenter, başbakan starmer’a filistin’in tanınmasını talep eden mektup gönderdi

Siyaset - 14 saat önce

İngiltere’de 221 parlamenter, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Dışişleri Bakanı David Lammy’e açık mektup göndererek Filistin’in tanınmasını talep etti.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları devam ederken, İngiltere’de siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden 221 parlamento üyesi, İngiltere Başbakanı Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi hükümetine Filistin Devleti’ni tanıma çağrısı yapan bir açık mektuba imza attı.

İsrail’in Gazze’ye aralıksız saldırıları ve ablukasının ölümcül bir açlık krizine yol açması ile birlikte İngiltere ve dünya genelinde kamuoyunda öfkenin giderek arttığı bir dönemde gelen mektupta, "28-28 Temmuz’da New York’ta Fransa ve Suudi Arabistan eş başkanlığında düzenlenecek BM Konferansı öncesinde, İngiltere’nin Filistin Devleti’ni tanımasına verdiğimiz desteği kayıtlara geçirmek amacıyla bu mektubu yazıyoruz. Konferansın sonucunda, İngiliz hükümetinin iki devletli çözüme dair uzun süren taahhüdünü ne zaman ve nasıl hayata geçireceğini ve bunu gerçeğe dönüştürmek için uluslararası ortaklarla nasıl çalışacağını açıklamasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere’nin tarihi bağları ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki yeri nedeniyle Filistin’i tanımasının önemli bir etki oluşturacağı vurgulanan mektupta, "İngiltere’nin Filistin’i tanıması, Balfour Deklarasyonu’nun yazarı ve mandater güç olarak rolümüz göz önüne alındığında özellikle güçlü bir mesaj olacaktır. 1980’den bu yana iki devletli çözümü destekliyoruz. Böyle bir tanıma, bu tutumumuza gerçek bir anlam kazandıracaktır" denildi.

Mektup, önümüzdeki hafta New York’ta düzenlenecek Uluslararası Filistin Konferansı’nda İngiltere’nin Filistin’i resmen tanıması talebiyle son buldu.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da bugün sosyal medyada yayınladığı bir açıklamada Filistin Devleti’nin tanınması konusuna değinerek, "Bölgede barışa giden bir yol üzerinde çalışıyorum. Bu yol, savaşta acı çekenlerin hayatında gerçekten fark oluşturacak pratik çözümlere odaklanacak. Bu yol haritası, acilen ihtiyaç duyulan ateşkesi, kalıcı bir barışa dönüştürecek somut adımları ortaya koyacak. Bir Filistin devletinin tanınması, bu adımlardan biri olmalı. Bu konuda hiç tereddütüm yok. Ancak bu, nihayetinde iki devletli çözümle ve Filistinliler ile İsrailliler için kalıcı güvenlikle sonuçlanacak daha geniş bir planın parçası olmalı" demişti.

İngiliz parlamenterlerin mektubu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıyacağını ilan etmesinden bir gün sonra geldi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bozburun’da teknede kavga: 1 ölü, 3 yaralı

2025-07-20 23:04 - Asayiş

Erzincan’da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

2025-07-23 14:21 - Gündem

Teknede çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetmişti: 3 kişi tutuklandı

2025-07-21 17:45 - Asayiş

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

Marmaris’te teknede başlayan tartışma Kanlı Bitti

2025-07-22 12:15 - Asayiş

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Ayyıldız tahliye edildi

2025-07-19 11:14 - Asayiş

Marmaris Yollarında Domuz Korkusu

2025-07-22 09:33 - Marmaris

Trafik kazasında hayatını kaybeden 14 yaşındaki Derin, son yolculuğuna uğurlandı

2025-07-21 14:48 - Genel

Muğla’da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

2025-07-20 17:40 - Asayiş

Pençe-Kilit gazisi Üsteğmen Duran evlendi

2025-07-21 01:22 - Genel

İlgili Haberler

Konya’da "AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı Bölge Toplantısı" düzenlendi

14:33 - Siyaset

AK Parti Milletvekilleri Altınok ve Öz ASKON ile buluştu

13:54 - Siyaset

Meloni: "Filistin devletinden yanayım ama devlet kurulmadan önce tanınmasından yana değilim"

11:58 - Siyaset

Yeniden Refah Partisi Gediz İlçe Başkanı Selim Çaylak istifa etti

11:53 - Siyaset

Sason’da kırsalda yürütülen yoğun çalışmalar köy muhtarlarının takdirini topladı

11:21 - Siyaset

Günün Manşetleri

Sanayicilerden Faiz İndirimi Kararına Tam Destek

13:39 - Ekonomi

Husumetlilerin silahlı kavgası kanlı bitti: 1 yaralı

13:33 - Asayiş

İnşaattan Düşen İşçi Hayatını Kaybetti

13:32 - Asayiş

Anne-kız tabanca ile vurularak öldürüldü

12:12 - Asayiş

Sokakta Oynayan Çocuğa Şişe Attılar

12:05 - Asayiş