?>

İşgücü haritası yeniden çiziliyor

Uluslararası sanayici iş kadınları derneği danışma kurulu üyesi ecehan ersöz

Teknoloji - 19 saat önce

Gelecek artık sadece insanın ya da sadece yapay zekânın değil, her ikisinin iş birliğiyle şekilleniyor.

Gelişen yapay zekâ teknolojileri, toplumun her alanında köklü değişimleri beraberinde getiriyor. Ancak bu değişim, sadece teknolojik değil, aynı zamanda insani değerlerle birlikte ele alınması gereken bir dönüşüm. Uluslararası Sanayici İş Kadınları Derneği Danışma Kurulu Üyesi Ecehan Ersöz, "Ekonomiler artık kas gücüyle değil, yapay zeka entegrasyonunun gücüyle büyüyor. Yapay zekâ, veri temelli karar alma yeteneği, eşsiz hızı ile üretimi, pazarlamayı, finansı ve hizmet sektörlerini baştan aşağı dönüştürüyor. Ancak asıl oyun değiştirici olan şey, bu dönüşümde insan faktörünün dışlanması değil, tam tersine yeniden tanımlanması. Endüstri 5.0 ile birlikte şirketlerin rekabet gücü sadece teknoloji kullanımıyla değil, insanla teknoloji arasında kurduğu dengeyle ölçülüyor. Yeni ekonomi çağında kazananlar, yapay zekâyı iş süreçlerine entegre ederken aynı zamanda insan zekasını merkeze alanlar olacak. Çünkü geleceğin şirketleri, algoritmalarla çalışan değil; insanın değerlerini teknolojinin dönüştürücü hızına entegre edenler olacak. Üretimden eğitime, istihdamdan aile yapısına kadar toplumsal hayatın her katmanını dönüştüren bu büyük teknolojik kırılma, bizi alışılmış düşünce biçimlerinin dışına çıkmaya zorluyor. Artık mesele sadece teknoloji üretmek değil, insanı merkeze alarak teknolojiyle birlikte daha akıllı, daha duyarlı ve daha sürdürülebilir bir dünya kurmak" ifadelerini kullandı. Yapay zekânın sadece sektörleri değil, meslek tanımlarını ve iş gücünü de kökten değiştirdiğini kaydeden Ersöz, veriyle düşünme, makinelerle birlikte çalışma, teknoloji ve yapay zekâ okuryazarı olma, analitik düşünme yeni çağın anahtarı haline gelirken, milyonlarca iş dönüşüyor, yeni roller doğuyor. Kazananların "insan ve yapay zekâ iş birliğini" doğru kurgulayanlar olacağını ifade etti.

Geleneksel eğitim modellerinin hızla değişen bir ortamda öğrencilerin başarılı olmak için gereken becerileri, zihniyeti ve araçları kazanmaları için yeterli olmadığını, eğitim alanında da geleceğin iş dünyasına uyum sağlayacak yapay zekanın entegre edildiği süreçlerin tasarlandığını belirten Ersöz, eğitimde yapay zekâ destekli "Eğitim 5.0" yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve oyunlaştırma gibi teknolojilerin eğitimde bireyselleştirilmiş öğrenmeyi destekleyeceğini belirten Ersöz, "Eğitim 5.0, öğrencileri sadece akademik değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal olarak da geliştirmeyi hedefliyor. Problem çözmeve eleştirel düşünme gibi beceriler ön planda olacak" dedi.

2025 yılının Aile Yılı ilan edilmesiyle birlikte ailenin teknolojik dönüşüm karşısındaki rolü de yeniden gündeme geldi. Aşırı teknoloji kullanımının aile içi iletişimi zayıflattığını, değer aktarımını sekteye uğrattığını ifade eden Ersöz, "İletişim kopukluğu ve paylaşım eksikliği, çocukların duygusal gelişimini olumsuz etkiliyor. Dijital ebeveynlik ve teknoloji farkındalığı artık her anne babanın gündeminde olmalı" dedi.

Geleceğin mesleği kavramını iki temel kriterle değerlendiren Ersöz, "Seçilecek alanın geleceğinin olması ve bireyin bu alana uygunluğu çok önemli. Yapay zekâ sadece yazılım ve mühendislikte değil; tıptan hukuka, lojistikten psikolojiye kadar her alanda rol oynayacak. Bu nedenle öğrenciler ilgi ve yeteneklerine uygun alanları tercih etmeli. Her öğrencinin yapay zekâ geliştiricisi olmasına gerek yok, önemli olan bu teknolojiyi doğru anlamak, doğru kullanmak ve kendi alanındaki süreçlere entegre edebilmek. Dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta da şu: Yapay zeka, büyük dil modelleri alanında gerçekleşen ivmeyle bugünkü konumuna geldi. Bu durum insan içinde önemli olan sözel yeteneklerin insan-yapay zekâ dengesini korumada, duyguları, düşünceleri ifade etmede dilin, iletişimin önemine dair kritik bir detay. Dolayısıyla teknik ve sayısal bölümlerin yanında sözel bölümlerde önemli. Geleceğin mesleği, sizin doğanıza ve ilgi alanınıza uygun olan meslektir. Kendini doğru tanıyan birey, hangi alanda olursa olsun yapay zekâ ile iş birliği yaparak, yeni iş alanları geliştirerek fark oluşturabilir" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

CHP'den AK Parti'ye "Boş Salon" Eleştirisi

2025-06-30 10:10 - Gündem

SÜDGE Eğitimindeki Aksaklıklar Meclis Gündeminde

2025-07-02 14:26 - Gündem

Düğün konvoyundan atılan meşale yangın çıkardı

2025-06-29 00:59 - Asayiş

İzmir Menderes’te orman yangını

2025-06-29 14:06 - Asayiş

"Kibritçi Cevat" Şekip Taşpınar Hayatını Kaybetti

2025-07-03 09:35 - Genel

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

MENTEŞE' DE MOTOSİKLETLER ÇARPIŞTI

2025-07-02 00:08 - Asayiş

Yürüyüş yaparken otomobilin çarptığı adam hayatını kaybetti

2025-07-03 23:20 - Asayiş

İlgili Haberler

GİTOTC için patent aldılar

17:34 - Teknoloji

Orman ve arazi yangınlarının önlenmesi için Akıllı Dorone projesi hazırflığı

14:57 - Teknoloji

Kuşadası Belediyesi’nde imarda dijital süreç başladı

15:17 - Teknoloji

Binaların sağlamlığını ölçen sistem kullanıma hazır

14:24 - Teknoloji

ATP Zenia çözümleri, Afrika’daki restoran zincirinin şubelerinde devreye alındı

12:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İzmir'de ormanı ateşe veren şahıs tutuklandı

15:33 - Asayiş

İzmir’deki yangında şehit olan orman personelinin cenazesi uğurlandı

15:02 - İnsan

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan İki Kritik 'Yangın' Uyarısı

14:49 - Gündem

Seyitgazi’de orman yangınına ekiplerin müdahalesi başladı

13:37 - Asayiş

Kuşadası AKUT Ekipleri İzmir'deki Orman Yangınlarıyla Mücadele Ediyor

13:10 - Gündem