?>

İsrail’de iç istihbarat teşkilatı başkanı Ronen Bar istifa etti

?srail iç istihbarat teşkilatı shin bet başkanı ronen bar, 7 ekim olaylarının önlenmesinde başarısız olduğu gerekçesiyle 15 haziran’da görevi bırakacağını duyurdu.

Genel - 8 ay önce

İsrail iç istihbarat teşkilatı Shin Bet Başkanı Ronen Bar, 7 Ekim olaylarının önlenmesinde başarısız olduğu gerekçesiyle 15 Haziran’da görevi bırakacağını duyurdu.

İsrail’de siyasi krize neden olan iç istihbarat teşkilatı Shin Bet’in Başkanı Ronen Bar istifa etti. Bar, yaptığı konuşmada 7 Ekim olaylarının önlenmesi konusunda başarısız olduğunu belirterek, yıllarca birçok cephede faaliyet gösterdikten sonra teşkilatın o gün erken uyarıda bulunmakta başarısız olduğunu ve tüm sistemlerin çöktüğünü belirtti. Bar, "Anma, cesaret ve fedakarlığı simgeleyen bu özel akşamda bu sorumluluğun yerine getirildiğini ve Shin Bet’in başkanı olarak görevime son verme kararımı duyuruyorum. Vatana olan sevgim ve devlete olan sadakatim, bu kararım da dahil olmak üzere aldığım her profesyonel kararın temelini oluşturdu" ifadelerini kullanarak, 15 Haziran’da görevi bırakacağını belirtti.

Shin Bet’in bağımsızlığını korumanın önemine dikkat çeken Bar, teşkilatın siyasi baskıdan uzak kalmasını sağlamak için görevden alınmasıyla ilgili devam eden davada işbirliği yapmaya devam edeceğini söyledi. Netanyahu Bar’ı görevden almak istemiş, Yüksek Mahkeme engel olmuştu

Daha önce yaptığı açıklamalarda 7 Ekim 2023’te yaşananlardan dolayı Bar’a güvenmediğini belirten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Bar’ı görevden almak istemiş fakat Yüksek Mahkeme, Bar’ın görevden alınma kararını dondurmuş, Netanyahu’nun yeni adaylarla görüşmesine izin vermişti. Bar, hükümetin kendisini görevden alma kararına karşı yapılan başvurularla ilgili olarak Yüksek Mahkeme’ye ifade vermişti. Bar, yeminli ifadesinde görevden alınma nedeninin profesyonel gerekçeler olmadığını, Netanyahu’nun kişisel beklentileri olduğunu belirtmişti. Bar, Netanyahu’yu "kişisel sadakat" talep etmek ve hükümet karşıtı göstericilerin gözetlenmesi emrini vermekle suçlamış, anayasal bir kriz durumunda Yüksek Mahkeme’nin emirlerine değil Netanyahu’ya itaat etmesi gerektiğinin "kendisine açıkça söylendiğini" iddia etmişti. Netanyahu’nun çalışmalarıyla ilgili olarak aldığı başbakanın sadakat beklentisine ters düşen bazı kararları sıralayan Bar, bu kararlar arasında Başbakanlık Ofisi’ndeki gizli belge skandalının soruşturulmasına izin vermesi, Kudüs Bölge Mahkemesi’ne Netanyahu’nun güvenlik nedeniyle ifade veremeyeceğini söylemeyi reddetmesi, Shin Bet’in 7 Ekim olaylarında kısmen siyasi liderliğin sorumlu olduğu iddiası, kurumun saldırılarla ilgili bir devlet soruşturma komisyonu kurulması gerektiği yönündeki tutumunun yer aldığını dile getirmişti. Netanyahu’nun kendisinden Shin Bet’in hükümet karşıtı protestolara katılanları takip etme ve protesto liderlerinin bilgilerini verme yetkisini kullanmasını istediğini kaydeden Bar, bu talebi reddettiğini belirtmişti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

AK Parti İstanbul’dan dijital medya hamlesi

2025-04-27 18:26 - Siyaset

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

GÜVEN KARABENLİ’NİN ACI GÜNÜ

2025-04-28 14:25 - Genel

Fırtına çatıları uçurdu, hasar tespit çalışmaları başladı

2025-04-24 12:55 - Gündem

Fenerbahçe Beko, seride durumu 2-0’a getirdi

2025-04-24 22:49 - Spor

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Mersin’de havalar ısınınca sahiller hareketlendi

2025-04-24 11:08 - Kültür Sanat

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

Bilecikliler, Osmanlı başkentleri Osmangazi’de Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde buluştu

2025-04-28 14:55 - Genel

İlgili Haberler

Suriyeliler Emevi Meydanı’nda 2026’ya coşkuyla girdi

03:36 - Genel

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler: "Katil İsrail, zulmüne son vermeli"

03:13 - Genel

Bursalılar yeni yıla havai fişeklerle girdi

02:27 - Genel

Havran protokolü yılbaşında güvenlik güçlerini ve hastaları yalnız bırakmadı

02:33 - Genel

İstanbul Valisi Gül ve İl Emniyet Müdürü Yıldız, Taksim’de denetim noktasını ziyaret etti

02:24 - Genel

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan