Mersin Limanı'na son iki ay içerisinde yurt dışından gemilerle getirilen 2 bin 223 ton 150 kilogram tohumluk patates, yapılan kontrollerde farklı virüsler tespit edilmesi üzerine geldikleri ülkelere geri gönderildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü inspektörlerinin yaptığı detaylı incelemelerde, İskoçya, Hollanda ve Almanya menşeli tohumluk patateslerde 'Potato leafroll polerovirus' (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve 'Tobacco rattle tobravirus' (Tütün çıngırak virüsü) belirlendi.
Bu durum, Türkiye'nin patates üretiminde kendi kendine yeterli olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Edinilen bilgilere göre, Türkiye son 5 yılda patates üretimini 1 milyon ton artırarak yıllık yaklaşık 6 milyon ton hasada ulaştı. En fazla üretim Niğde başta olmak üzere Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana gibi illerde gerçekleşiyor. Kişi başına tüketimin 52 kilograma ulaştığı Türkiye'nin patates üretiminde yeterlilik derecesinin yüzde 103,6 olduğu ve bu nedenle düşük miktarda da olsa ihracat yapıldığı öğrenildi. İthal edilen patateslerin genellikle tohumluk amaçlı olduğu ve bu miktarın toplam üretime oranının oldukça düşük olduğu belirtildi.
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin patates tohumunu büyük ölçüde kendi ürettiğini ve dışarıdan gelmesine gerek olmadığını ifade etti. Doğan, yurt dışında yeni ve verimli çeşitler üretilmesi durumunda, virüssüz olması kaydıyla ithalatın yapılabileceğini ancak virüslü ürünlerin ülkeye girişinin engellenmesi gerektiğini vurguladı.