?>

İzmir’de deniz kirliliği balığı vurdu: Sardalyasız sezon kapıda

Balıkçılar, 1 eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıklarını tamamlarken limanlara çekilen tekneler, hummalı bir bakım ve onarım sürecinden geçti. Haftalar süren emeğin ardından denize açılmaya hazırlanan balıkçılar, bu sene sezona hüzünlü giriyor.

Ekonomi - 2 saat önce

Ege Denizi’nde 1 Eylül’de başlayacak av sezonu öncesi balıkçılar hazırlıklarını tamamlarken, gözler Ege’nin simge balığı sardalyada. Ancak İzmir İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, bu yıl sardalyanın denizde görülmediğini, iklim değişikliği ve deniz kirliliği nedeniyle sardalyasız bir sezon yaşanacağını, balıkçıların umudunu hamsiye bağladığını belirtti. Balıkçılar, 1 Eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıklarını tamamlarken limanlara çekilen tekneler, hummalı bir bakım ve onarım sürecinden geçti. Haftalar süren emeğin ardından denize açılmaya hazırlanan balıkçılar, bu sene sezona hüzünlü giriyor. İzmir’deki deniz suyu sıcaklığının yüksek ve denizin de kirli olması nedeniyle, Ege’nin simge balığı sardalyanın az olacağını ön gören balıkçılar, umutlarını hamsiye bağladı. İzmir İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy, bu yıl Ege Denizi’nde sardalyanın görülmediğini belirterek iklim değişikliği ve deniz kirliliğinin balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi. Aksoy, "Ege’nin simge balığı sardalya, bu yıl yaz aylarında dahi denizde görünmedi. Balıkçılarımıza soruyoruz, ‘Sardalya görebiliyor musunuz?’ diyoruz, cevap hep aynı: ’Sardalya yok’. Bu yıl daha çok hamsinin yoğun olacağı bir sezon bekliyoruz" dedi. "Sardalyasız bir sezon bizi bekliyor"

İklim değişikliği ve deniz kirliliğinin balıkçılıktaki en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan İzmir İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy, "Sardalya yaz aylarında Ege’ye havyarını bırakmak için gelir. Ancak bunun için deniz suyunun sıcaklık ve temizlik dengesinin uygun olması gerekir. Bu sene havalar çok sıcak geçti, deniz suyu soğumadı. Sular kirli olunca sardalya üreyemiyor, yavrular büyüyemiyor. Sardalyasız bir sezon bizi bekliyor" diye konuştu. Sardalyanın halkın en çok tükettiği balık olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Hamsi de besleyici ve kıymetli bir balık ama Ege’nin asıl balığı sardalyadır. Üniversitelerin yaptığı araştırmalara göre sardalya, anne sütüne eş değer omega-3 içeriyor. Özellikle çocuklar için çok önemli bir besin kaynağı. Ne yazık ki bu yıl sardalyadan umudumuz yok" ifadelerini kullandı. "Sürdürülebilir balıkçılık yapalım"

Sürdürülebilir balıkçılığın önemine de dikkat çeken Mehmet Aksoy, "Biz bu sene çıkıp denizi kurutalım, bitirelim istemiyoruz. Maksat bu değil. Çıkalım, kapasitemiz kadar balığı tutalım. Gelecek yıl da tutalım. Bir sonraki yıl da tutalım" açıklamalarına yer verdi. "Sardalya giderek azalıyor"

Yeni sezon için umutlarının olduğunu ancak sardalyanın giderek azaldığını söyleyen Ordulu kaptan Selahattin Verdi, "Umutlarımız çok, inşallah hayırlı olur. Tabii ki bu masraflara, balıkçılık olmadığı zamanlarda hiçbir tekne sahibi ya da personel dayanamaz. Biz normalde Ordu’dayız; bugün geldik, hazırlık yapıyoruz, tekneyi hazırlıyoruz. Yeni sezonumuz için herkese hayırlı olsun diliyoruz. İnşallah bol avcılık olur. Sardalya eskiden çoktu ama sezon geçtikçe, seneler yıllar ilerledikçe sardalya denizimizde azaldı maalesef. Hamsi oluyor ama tabii buranın hamsisi de Karadeniz ya da Marmara hamsisi gibi olmuyor. İnşallah iyi olur. Bizim için fiyatlar çok önemli. Bugün boş bir köpük kasa 45-46 lira. Bir kasa sardalya bin liraya satıldığında hiçbir tekne sahibi ya da personel kazanç sağlayamaz. Umutlarımız her zaman var. İnşallah sezonumuz daha güzel geçer. Geçen seneye göre bu sene daha iyi bir beklentimiz var" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Motosiklet Kazası

2025-08-22 16:55 - Marmaris

Netanyahu: "ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yu UCM yargıçlarına yaptırım uygulama kararı aldığı için kutluyorum"

2025-08-20 20:30 - Siyaset

36 YAŞINDAKİ ARDA KARA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

2025-08-23 14:47 - Genel

Vatandaşın Borç Yükü Artıyor

2025-08-25 10:25 - Ekonomi

75 yaşındaki marangoz ustası Şentürk: "Eti senin kemiği benim dönemi bitti"

2025-08-25 13:02 - İnsan

Evlilik Vaadiyle Dolandırıcılığın Farklı Versiyonu

2025-08-22 13:04 - Asayiş

Mobil Arıcılık Tırıyla Doğal Balın Peşinde

2025-08-22 10:54 - Ekonomi

Yoğun Bakım Yalanıyla Dilencilik Yapan Çift Yakalandı

2025-08-22 09:59 - Asayiş

Yelkenli tekne ile kaçarken yakalandılar

2025-08-21 13:09 - Asayiş

Özel kurslardan billboardlu "başarı" tartışması: "Halkı kandırıyorlar"

2025-08-20 17:01 - Eğitim

İlgili Haberler

Ergun'dan Hükümete Gelir Adaletsizliği Eleştirisi

15:58 - Ekonomi

Başkan Dumandağ, MÜPAK zirvesine katıldı

15:57 - Ekonomi

Manisalı kuyumcuların yeni başkanı Ödevli oldu

15:43 - Ekonomi

Erzurum’da istihdam garantili eğitim protokolü

15:41 - Ekonomi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyeliği’ne yeni isim

15:16 - Ekonomi

Günün Manşetleri

3 çocuk annesi eşini, bıçakla öldüren koca adliyeye sevk edildi

15:47 - Asayiş

İtalya Başbakanı Meloni: "İsrail, orantılılık ilkesinin ötesine geçti"

15:41 - Siyaset

"Uykudan önce abur cubur, sağlık için tehdit"

15:31 - Sağlık

Filenin Sultanları'ndan Kanada'ya Set Yok

13:36 - Spor

Anne ve Oğlunu Öldüren Şüpheli Tutuklandı

13:24 - Asayiş