?>

İzmir Ekonomi’nin hukukçu akademisyenlerinden örnek çalışma

Sol baştan. . . Doç. Dr. Candide şentürk akaner, prof. Dr. Sevilay uzunallı ve dr. Buket günay alkan

Genel - 2 ay önce

Bir kişinin yüzünü, sesini ya da hareketlerini taklit ederek sahte görüntü ve ses kayıtları üretmek için kullanılan yapay zeka destekli ‘Deepfake’ teknolojisi, ‘kitaba’ konu oldu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı ve öğretim üyeleri Doç. Dr. Candide Şentürk Akaner ile Dr. Buket Günay Alkan, bu içeriklerin kişilik hakları, telif hakları ve kişinin ticari itibarı üzerindeki etkilerini, ‘Hukukun Yeni Sınavı: Deepfake’ adlı kitapta mercek altına aldı. Baskı aşamasında olan ve kısa sürede piyasaya girecek kitapta; deepfake videoların suç teşkil edip etmediği, sosyal medya platformlarının sorumluluğu, sesin ve görüntünün ticarileşmesi sürecinde kişisel verilerin korunması gibi birçok başlık, akademik derinlikle tartışılıyor. "Gördüğünüz her şeye inanmayın"

İEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, teknolojinin hızlı gelişimine karşı hukukun geri kalmaması gerektiğini söyledi. Kitabın yalnızca hukukçulara değil, dijital çağın riskleriyle karşı karşıya kalan tüm bireylere yönelik önemli bir farkındalık çağrısı içeridiğini ifade eden Prof. Dr. Uzunallı, "Deepfake içeriklerin yayılması hâlinde bireylerin, ilgili sosyal medya veya yayın platformlarına içerik kaldırma talepleriyle başvurmaları, kişilik haklarına yönelik saldırı durumunda tazminat ve ceza davaları açabileceklerini bilmeleri ve en önemlisi de her gördükleri görsel veya videoya sorgulamadan inanmamaları gerektiği yönünde uyarılar, kitabımızda yer alıyor" diye konuştu. "Hepimizi etkileyebilir"

Deepfake teknolojisinin sadece ünlüleri değil, herkesi etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Uzunallı, "Birey olarak dijital farkındalık, etik sorumluluk ve hukuki bilinç ile hareket etmek, artık hepimiz için bir zorunluluk. Kitabımızda, toplumu internet ortamında bilinçli kullanıcı olmaya davet ediyoruz. Örneğin; deepfake içeriklerin yayıldığı platformların çoğunda, ‘İhlal bildir’ ya da ‘Şikâyet et’ seçenekleri var. ‘Bu video kişilik haklarımı ihlal ediyor’ ya da ‘Sahte içerik’ gerekçesiyle kaldırılması istenebilir. Erişim engeli için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvurulabilir. Bunları bilmek çok önemli. Ancak her tür deepfake içeriğe ceza hukuku ile müdahale edilmesi ise orantısız sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve hukuk devleti ilkesi ile dengeli bir sistem kurulması gerekiyor. Bu gibi tüm konuları, kitapta mercek altına aldık. Okuyucular için oldukça faydalı bir içerik oluşturduk" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye’de yaylalarda su abonelikleri başladı

2025-07-11 13:38 - Gündem

Marmaris’te araç içinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2025-07-11 17:29 - Marmaris

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Akmeşe: “Şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız”

2025-07-11 16:51 - Gündem

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

2025-07-12 09:41 - Asayiş

MİLAS BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRİYOR

2025-07-14 13:09 - Ulaşım

SAKAR GEÇİDİ'NDE OTOBÜS ŞOFÖRÜ AĞIR YARALANDI

2025-07-14 15:31 - Asayiş

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Eğlence mekanı çalışanlarının kadın turistleri darp ettiği iddiası

2025-07-13 11:04 - Asayiş

Muğla Büyükşehir'den Kırsal Mahallelere Yol Yatırımı

2025-07-09 14:51 - Gündem

İlgili Haberler

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’ne Kadir Gökçe atandı

01:36 - Genel

Muğla İl Emniyet Müdürü değişti

01:04 - Genel

Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, Bolu’ya atandı

00:30 - Genel

Bulgaristan istihbarat teşkilatı DANS Türkçe bilen ajan arıyor

21:39 - Genel

Bursa’da kurtuluşun 103. yılı coşkusu

20:48 - Genel

Günün Manşetleri

İntihar önlenebilir bir halk sağlığı sorunu

14:23 - Sağlık

Kamyonetini 1 ton fındık karşılığında sattı

14:21 - Genel

3.885 Adet Hapla Yakalanan 2 Kişi Tutuklandı

14:13 - Asayiş

FETÖ Şüphelisi Doktor Polisin Takibiyle Yakalandı

14:10 - Asayiş

Eşini bayılıncaya kadar sokak ortasında dövdü

13:54 - Asayiş