?>

JAMES WEBB TELESKOBU: EVRENDE YENİ KEŞİF!

James Webb Uzay Teleskobu, 12 milyar ışık yılı uzaklıkta eski bir galaksinin moleküler kalıntılarını tespit ederek evrenin sırlarını çözmeye devam ediyor.

Dünya - 2 yıl önce

James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki sırları çözmeye devam ediyor. Yakın zamanda yapılan gözlemler, teleskobun 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki evrende, Dünya'dan çok önce var olan molekülleri tespit ettiğini ortaya koydu.

Bilim insanları, bu bulunan moleküllerin ilginç bir özelliğini vurguluyor: Dünya'daki duman, is ya da sis gibi görünen bu moleküller, evrenin sadece yüzde 10'u kadar bir yaşa sahip olan dönemde ortaya çıkmış ve 1,5 milyar yıldan daha kısa bir sürede galaksiden gelen ışıkta gözlemlenmiş.

Webb teleskobunun bu molekülleri incelemesi, bilim insanlarına evrenin erken dönemlerinde yıldız oluşumunun kimyasını anlama konusunda yardımcı olabilir. Bu keşif, 2013 yılında keşfedilen bir galaksiyi daha yakından incelemek için kullanılan kütleçekimsel mercekleme tekniği sayesinde elde edildi.

İllinois Üniversitesi Urbana-Champaign'deki araştırmacılar ve Texas A&M Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu çeşitli yükseköğretim kurumlarından oluşan bir ekip, Nature bilim dergisinde yayınlanan çalışmada, bu uzak moleküllerin keşfinin, yeni yıldızların oluşma süreçleri hakkında önemli bilgiler sunabileceğini belirtiyor.

Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign'deki yüksek lisans öğrencisi Kedar Phadke, "Bu keşif, tam da Webb'in tasarlandığı şeyi yapmasını sağlıyor. Evrenin ilk aşamalarını anlamamıza yeni ve heyecan verici bir pencere açıyor. Milyarlarca ışık yılı uzakta, Dünya'da aşina olduğumuz molekülleri tanımlayabilmek gerçekten şaşırtıcı bir durum" diyor.

Bu yeni bilgiler, evrenin derinliklerindeki gizemleri çözerken, astronomi ve astrofizik alanındaki keşiflere daha da fazla ışık tutuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Otobüs kazasında ölenlerin kimliği belli oldu

2024-01-02 09:56 - Asayiş

Turkcell ile ‘Geleceği Yazanlar’ 10 yaşında

2023-12-29 19:44 - Ekonomi

Emet’te ceviz fidanlarının dikimi ile demonstrasyon bahçesi kuruldu

2023-12-28 09:08 - Ekonomi

Nuroğlu: “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güneşten elektrik üretme kabiliyeti Almanya’nın en iyi yerlerinden daha iyi veya eşdeğer”

2023-12-27 09:35 - Teknoloji

Hastane korkusu olan minik Mutlu, oyun alanlarını görünce tedaviye ikna oldu

2024-01-02 09:11 - Sağlık

ZBEÜ’de teknoloji ve eğitim buluştu; BEÜ ve Huawei işbirliği ile gelecek konuşuldu

2023-12-27 12:57 - Teknoloji

Bodrum geyikli barajında kirlilik tehlikesi

2023-12-28 10:49 - ÇEVRE

MARMARİS BAŞSAVCISI KARABULUT’A ZEHRA BEBEK’TEN VEDA ZİYARETİ

2023-12-26 17:50 - Marmaris

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde tatilciler yeni yıla Merve Özbey ile "merhaba" dedi

2024-01-01 19:25 - Magazin

DEĞERLİ BELGELERİN SATIŞ BEDELLERİ 2024'TE ARTIYOR

2023-12-28 13:25 - Ulusal

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset