?>

Japonya Altes Prensesi’nden "Türkiye Dostluğu" konferansı

Japonya altes prensesi akiko mikasa, türkiye ziyareti sırasında iş kuleleri'nde "prens mikasa ailesinde üç kuşak arasındaki güçlü bağ: Türkiye dostluğu" başlıklı bir konferans verdi.

Ekonomi - 10 saat önce

Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa, Türkiye ziyareti sırasında İş Kuleleri’nde "Prens Mikasa Ailesinde Üç Kuşak Arasındaki Güçlü Bağ: Türkiye Dostluğu" başlıklı bir konferans verdi. Türkiye İş Bankası, İstanbul’da, Türkiye ile Japonya arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayan Prens Mikasa ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olan Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa’nın katıldığı anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kırşehir’deki Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japonya Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün de yer aldığı proje ve kurumlara destek veren Prenses Akiko, Türkiye ziyareti sırasında, İş Kuleleri’nde düzenlenen "Prens Mikasa Ailesinde Üç Kuşak Arasındaki Güçlü Bağ: Türkiye Dostluğu" konferansında geçmişten bu yana süre gelen iki ülkenin dostluğunu bir kez daha vurguladı. Prenses Mikasa, "Türkiye bizim için çok özel. Dedem, babam ve benim üç kuşaktır taşıdığımız bağ, sadece bir aile hikâyesi değil Japonya ile Türkiye arasında insani, kültürel ve bilimsel bir köprü. Ben de ailemden devraldığım bu sorumluluğu, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun gelecek nesillere aktarılması için sürdüreceğim" dedi. İlk yurt dışı ziyareti Türkiye’ye

Prenses Akiko, ilk yurt dışı seyahatini lise ikinci sınıftayken, dedesi Prens Mikasa’nın kuruluşunda rol aldığı Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi’nin açılış törenine babası Prens Tomohito’nun katılacağını duyup babasından rica ederek gerçekleştirdiğini belirterek, "Tarih biliminin ne kadar büyüleyici olabileceğini bana ilk kez gösteren ve içimdeki araştırmacı ruhun tohumlarını eken kişi dedemdi. O yüzden dedemin önem verdiği Türkiye’deki arkeolojik alanları da yerinde görmek istemiştim" dedi. Prenses Akiko, o yaz tatilinde çıktığı Ankara, Kapadokya, Kaman-Kalehöyük, Troya, Bergama ve İstanbul’u da içeren kapsamlı Türkiye gezisinin kendisinde bıraktığı izleri, "Mitolojiyi çok seven biri olarak, Troya antik kentine hayran kaldığımı hâlâ hatırlıyorum. Kapadokya’da ise rüzgâr ve yağmurun binlerce yıl boyunca oluşturduğu olağanüstü manzarayı gördüğümde, kendimi evren karşısında ne kadar küçük hissettiğimi unutamam" ifadelerini kullandı. "Kaman kazıları Japonya-Türkiye dostluğunun bir simgesi haline geldi"

Kaman’da yürütülen kazıların, Japonya-Türkiye dostluğunun bir simgesi haline geldiğini vurgulayan Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa, "Türkiye’deki insanlarla, kültürlerle ve hikâyelerle kurduğumuz bağın ne kadar kıymetli olduğunu kazılar sırasında daha derinden hissettim. Yıllar sonra, 2000’li yıllarda babamın, dedemin isteğiyle başlattığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Enstitüsü ve Müzesi’nin inşası için başlattığı kampanya, ailemiz için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Babam, konferanslardan yardım kampanyalarına, golf turnuvalarından konserlere kadar her ayrıntıyı organize etti. Türkiye’ye defalarca gidip geldi. Bu süreçte, üç kuşaktır süren Türkiye sevgimiz daha da pekişti. Ayrıca Türk halkının da Japonya’ya duyduğu dostluğu bizzat deneyimledik. 1890’da Ertuğrul Fırkateyni faciası, ardından 1985’teki İran-Irak Savaşı sırasında Japon vatandaşlarını kurtarmak için Türk Hava Yolları’nın gösterdiği fedakârlık, iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendirdi. Babam sık sık, ‘Denizde yaptığımız yardımı gökyüzünde geri verdiler’ derdi. Bugün Türkiye bizim için hâlâ çok özel. Dedem, babam ve benim üç kuşaktır taşıdığımız bu bağ, sadece bir aile hikâyesi değil Japonya ile Türkiye arasında insani, kültürel ve bilimsel bir köprü. Ben de ailemden devraldığım bu sorumluluğu, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun gelecek nesillere aktarılması için sürdüreceğim" şeklinde konuştu. "Bugün burada iki ülke arasında vefa, sevgi ve saygı ile örülen dostluğa tanıklık ediyoruz"

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ise bu özel ve anlamlı konferansın, İş Bankası çatısı altında düzenlenmesinde gösterilen teveccühten duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirerek, "Bugün burada bir konferanstan öte iki ülke arasında vefa ile karşılıklı sevgi ve saygı ile örülen bir dostluğa; arada mesafeler olsa da diller farklı olsa da gönüllerin, kalplerin aynı dili konuşabileceğine tanıklık ediyoruz. Çok uzak farklı kıtalarda yaşasak da misafirperverlik, saygı, vefa, geleneklerine ve manevi değerlerine bağlılık, kardeşlik gibi insani duyguların bizleri birbirimize yaklaştıran ortak erdemler olduğuna inanıyorum" dedi. İki ülke arasındaki dayanışma ve dostluğun kuşaktan kuşağa aktarılması sırasında kurulan yeni köprülerden birinin de kültürel hayata dair çalışmalar olduğunu vurgulayan Adnan Bali, İş Bankası’nın da geçmişten bu yana yakın ilişki içinde olduğu Kaman Kalehöyük kazılarının, Prens Mikasa’nın desteğiyle 1985 yılında başladığını ve 2017 yılında faaliyete geçen Prens Mikasa Vakfı çatısı altında sürdürüldüğünü hatırlattı. Adnan Bali, Altes Prenses Akiko’nun hem Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün hem de Prens Mikasa Vakfı’nın Onursal Başkanı olmasının, kendisinin her iki ülkenin ortak değerlerine, dostluğuna duyduğu inancın en içten ifadesi olduğunu söyledi. Konuşmasında, hayatının yaklaşık 40 yılını Anadolu’nun kadim tarihini aydınlatmaya adayan, geçtiğimiz Mayıs ayında aramızdan ayrılan Japon bilim insanı Dr. Omura’yı da yad eden Bali, "Adı Kaman’daki arkeolojik çalışmalarla özdeşleşen değerli bir bilim insanı olan Dr. Omura, aynı zamanda Türkiye ile Japonya arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesinde de önemli rol oynadı. Eminim Dr. Omura’dan sonra yetiştirdiği öğrencileri, ustalık yaptığı ekip arkadaşları onun izinden gidecek ve Kaman’daki tarihi zenginliği bizlerle buluşturmaya devam edecek" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Engelliler için farkındalık yürüyüşü düzenlendi

2025-09-10 11:54 - Marmaris

Marmaris'te Lojmanda Şüpheli Ölüm

2025-09-11 09:52 - Asayiş

KİLİS'TEN MARMARİS'E UZANAN YAZARLIK HİKAYESİ

2025-09-11 13:35 - Marmaris

Marmaris’te silahlı kavgayla ilgili yeni gelişme

2025-09-11 09:01 - Asayiş

Avustralyalı turistin cesedi tarihi Likya Yolunda bulundu

2025-09-13 10:00 - Asayiş

Marmaris’teki silah operasyonuna 6 tutuklama

2025-09-13 16:00 - Asayiş

İsa Çifçi'den 625 Gündür Haber Yok

2025-09-15 10:22 - Marmaris

MHP Muğla İl Başkanı Demirel'den Bahçeli'ye Ziyaret

2025-09-12 10:36 - Siyaset

Marmaris'in Sarp Kıyılarında Umut Operasyonu

2025-09-10 09:56 - Asayiş

KÜÇÜK ESNAFIN VERGİ YÜKÜ ARTACAK!

2025-09-11 13:39 - Ekonomi

İlgili Haberler

Amasya’da 100 çobana güneş panelli çadır

18:26 - Ekonomi

Şoför esnafı vergi düzenlemesine endişeyle yaklaşıyor

18:10 - Ekonomi

Denizli OSB’den sanayide sürdürülebilir üretime önemli katkı

18:02 - Ekonomi

TGS Yer Hizmetleri’nden başarılı geçen yaz operasyonu

17:49 - Ekonomi

GSO’da "Savunma Sanayi İstişare Toplantısı" düzenlendi

17:26 - Ekonomi

Günün Manşetleri

71 şehidin adı anıtlaştırıldı

15:32 - Genel

Okula Adaptasyon İçin Ebeveynlere Altın Öneriler

14:39 - Sağlık

Kadın Sağlığı İçin İki Kritik Adım

14:35 - Sağlık

CHP’nin kurultay davası 24 Ekim’e ertelendi

14:17 - Gündem

Simav depremleri yeniden gündemde

13:15 - Gündem