?>

Kadıköy’de kentsel dönüşüm çileye dönüştü

KADIKÖY SUADİYE’DE ÇATI KATI DÜZENLEMESİYLE HIZLANMASI BEKLENEN KENTSEL DÖNÜŞÜM, MİMARLAR ODASI’NIN AÇTIĞI DAVA NEDENİYLE DURMA NOKTASINA GELDİ. BÖLGEDE YAŞAYAN ÜNLÜ OYUNCU MAĞDURİYETİN BÜYÜDÜĞÜNÜ BELİRTEREK KARARIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİKLERİNİ İFADE ETTİ.

Genel - 5 saat önce

Kadıköy Suadiye’de çatı katı düzenlemesiyle hızlanması beklenen kentsel dönüşüm, Mimarlar Odası’nın açtığı dava nedeniyle durma noktasına geldi. Bölgede yaşayan ünlü oyuncu Selma Özkanlı, duruma tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Mart 2025 tarihli ve 414 sayılı kararıyla, kent genelinde mevcut binaların çatılarına "çatı dairesi" eklenmesine izin verilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, kararın deprem riski taşıyan İstanbul’da yapı yoğunluğunu artırarak altyapı, sosyal donatı ve bina güvenliğini olumsuz etkileyeceğini belirterek düzenlemenin iptali için hukuki süreç başlattı. Kentsel dönüşüm durma noktasına gelince Suadiye’de yaşayan bazı vatandaşlar da tepki gösterdi. "Devletimiz kentsel dönüşüme çok önem veriyor"

Bölgede ikamet eden ünlü oyuncu Selma Özkanlı, mahallede yıllar önce yazlık olarak inşa edilen 50 yıllık binaların ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu evler 50 yıllık, bu evlerde birçok binadan karot alındı, birçok insan taşındı. Müteahhitler ise buralar giriş artı üç kat olduğu ve sahile çok yakın bulunduğu için ek kat vermiyorlar. Kat vermedikleri için de metrekareye 1500-1700 dolarlar istiyorlar. Burada herkes emekli. Burası Suadiye diye herkesin zengin olduğunu sanıyorlar ama öyle değil. Kiminin annesinden kalmış, kiminin babasından kalmış; zaten zamanında buralar yazlık olarak yapılmış. Dolayısıyla insanlar böyle büyük paralar yaptıramıyorlar. Çatı katlarını çıkarttılar, İBB de bunu onayladı. İBB onayladıktan sonra bazı ilçe belediyeleri uygulamaya geçti. Devletimiz de kentsel dönüşüme çok önem veriyor, bunun yapılmasını kesinlikle istiyor. Herkes istiyor aslında. Kadıköy Belediyesi de uygulamayı askıya çıkarmıştı, onaylanacaktı. Biz de müteahhitlerle imza aşamasına gelmiştik. Ancak iki gün önce Mimarlar Odası dava açmış, "Bu uygulamayı durdurun" demiş. Takipçisi olacaklarmış. Neymiş? Yük getirecekmiş" dedi. "Bu davayı durdurun"

Açılan bu davanın durdurulması gerektiğini savunan Özkanlı, "İBB’nin çıkardığı karar kentsel dönüşümü hızlandıracaktı. Zaten kimse çatı katlarını satamıyordu; şimdi müteahhitler bunları bizden satın alabilecek ve bizim vereceğimiz para üçte bire düşecekti. İnsanlar ’Bir kısmını borç alırız, kalanını da kendimiz karşılarız’ diye düşünürken, tam imza aşamasına gelmişken, herkes karot aldırmış, birçok kişi taşınmışken ortada kaldık. Ben buradan Mimarlar Odası’na da, davaya bakan hakim ve mahkemeye de sesleniyorum; lütfen bu davayı durdurun. Nedir bu insanlarla derdiniz? Şurada küçücük, daracık sokakta 15-20 katlı binalar var. Hepsinin çatı katı var, hepsi dubleks, hepsi çatı katlı zaten. Buradaki tek fark, bizimkilerin bağımsız bölüm olarak tapuya işlenecek olması. Müteahhit bu hakkı bizden satın alacak ve bizim ödeyeceğimiz maliyet üçte bire düşecek" diye konuştu. "Çatılar akıyor, borular patlıyor"

Özkanlı, binaların eski olduğuna değinerek, "Binanın altında kalorifer dairesi var, çürümüş durumda. Her gün arıza yapıyor. Patlayacak diye ödüm kopuyor. Bir kalorifer dairesinden on bina ısınıyor, olacak şey değil. Çünkü bu 50 yıllık binalar yazlık olarak yapılmış, ona göre inşa edilmiş. Şu anda zaten idare etmiyor. Çatılar dökülüyor, insanların kafasına taşlar düşüyor. Çatılar akıyor, borular patlıyor. Deniz Apartmanı’ndan karot alındı, bizim sitenin ilk girişindeki bina. Herkes taşındı. Şu an yıkılacak zaten, bugünlerde yıkım başlayacak. İnsanlar perişan bir şekilde bekliyor. Böyle bir şey kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe’de Şehit Askerler İçin Lokma Hayrı Düzenlendi

2025-11-20 17:31 - Gündem

Yunanistan’ın Türk sularına geri ittiği 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

2025-11-19 00:56 - Asayiş

MEAH Personeli Ekrem Şababoğlu, Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-11-21 13:00 - Genel

Ergun: “TL 2010’dan bu yana yaklaşık yüzde 97 değer kaybetti”

2025-11-20 09:19 - Eğitim

Marmaris’te oluşan hortum kameraya yansıdı

2025-11-24 09:22 - Gündem

Basın İlan Kurumu bölge müdürlüğünden Marmaris Yenisayfa’ya ziyaret

2025-11-20 15:58 - Marmaris

Karaman’da otomobil tıra ok gibi saplandı: Karı-koca hayatını kaybetti

2025-11-21 00:07 - Asayiş

Takla atan araçta sürücü hafif yaralandı

2025-11-23 00:34 - Asayiş

Marmaris’te Uyuşturucu Operasyonu: 3 Tutuklama

2025-11-23 11:57 - Marmaris

Kızkumu plajı balıkçılara kaldı

2025-11-20 14:46 - Marmaris

İlgili Haberler

Köylü, Şuhut İlçe Müftülüğü’nde görevine başladı

15:03 - Genel

Uşak’ta bitki koruma ürünü denetimleri sürüyor

14:54 - Genel

Sultangazi Belediyesi’nden Fotoğraf Akademisi

14:36 - Genel

Eczacı Odası Başkan Karaarslan; sektörün sorunlarını dile getirdi

14:50 - Genel

Bakan Yardımcısı Yılmaz’dan Başkan Yalçın’a eğitim teşekkürü

14:47 - Genel

Günün Manşetleri

Milas Güllük Mahallesi su sorununa çözüm

14:53 - Ekonomi

Fenerbahçe, Ferencvaros maçının hazırlıklarını sürdürdü

14:09 - Spor

Macron: "Fransız, İngiliz ve Türk askerleri Ukrayna’da göreve hazır"

13:27 - Siyaset

Gençlerde ani ölümler artıyor

13:06 - Sağlık

Fenerbahçe - Ferençvaroş maçını İspanyol hakem Ricardo de Burgos yönetecek

12:51 - Spor