?>

Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlaline yol açıyor

Kadınlara yönelik şiddetin insan haklarının ihlaline yol açtığını belirten psikolog buse şimşek, “kadına yönelik şiddet, karşısındakinin sadece kadın olduğu için uyguladıkları ve kadını etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcı tutum ve davranışlarla insan haklarının ihlaline yol açmaktadır” dedi.

Sağlık - 6 ay önce

Kadınlara yönelik şiddetin insan haklarının ihlaline yol açtığını belirten Psikolog Buse Şimşek, “Kadına yönelik şiddet, karşısındakinin sadece kadın olduğu için uyguladıkları ve kadını etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcı tutum ve davranışlarla insan haklarının ihlaline yol açmaktadır” dedi.

Kadınlara yönelik şiddet ülkemizde her gün gündeme geliyor. Uzmanlar, bu şiddet türünün insan hakları ihlaline yol açtığını anlattı.

“İnsan haklarının ihlaline yol açıyor”

Konuyla ilgili Onma Psikoji’den Psikolog Buse Şimşek, açıklamalarda bulundu. Psikolog Şimşek, “Şiddet, bireyin maruz kaldığı fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar göreceği ya da acı çekeceği durumlarla sonuçlanan veya sonuçlanması öngörülebilir olan hareketlerin, tehditlerin, baskıların oluşmasına ve keyfi bir şekilde özgürlüğün engellenmesine neden olan tutum ve davranışların bütünüdür. Kadına yönelik şiddet ise karşısındakinin sadece kadın olduğu için uyguladıkları ve kadını etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcı tutum ve davranışlarla insan haklarının ihlaline yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çocukluk travmaları şiddet eğilimini arttırır”

Kadınların en temel haklarını ihlal eden şiddet türlerini anlatan Psikolog Şimşek, “Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddet, kadınların en temel haklarını ihlal eden ve hayatlarını tehdit eden bir sorun haline getiren türlerdir. Bunun yanı sıra kadın cinayetleri de cinsiyet temelli olmakla birlikte genelde kadının tanıdığı bir erkek, çoğu zaman partneri ya da aile üyeleri tarafından gerçekleşen bir şiddet biçimidir. Bazı durumlarda, bu şiddeti uygulayan erkeklerin psikolojik veya duygusal olarak yaşadığı sorunlar olduğu gözlenmiştir. Özellikle çocuklukta yaşanan travmalar, kötü ebeveyn modelleri ve kişilik bozuklukları şiddet eğilimini arttırabilir. Ancak bu tür psikolojik temelli sorunlar, şiddetin temel nedeni değil, sadece bu durumun ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenlerdir” diye konuştu.

“Manipülatif gerekçelerin altında yatan gerçek neden sorgulanmalıdır”

Şiddet uygulayan erkeklerin manipülasyon uyguladığını da anlatan Psikolog Buse Şimşek, daha sonra şunları söyledi:

“Günümüzde artık sıkça görüyoruz ki şiddet uygulayan erkek, bu etkenleri neden olarak göstererek yaptığı şeyi örtbas etmeye yönelik manipülasyonlar uygulamaktadır. Bu manipülasyonlar, genelde durumu hafifleterek kişinin sorumluluktan kaçmasını sağlayan bahanelerdir. Kadına yönelik şiddeti örtbas etmek amacıyla kullanılan bu tür bahaneler, şiddetin gerçek doğasını gizleyerek durumu meşru kılmayı hedefler. Bu bahaneler, şiddet uygulayan erkeğin sorumluluğunu azaltırken kadını suçlu konuma getirir. Unutmayın ki her ne sebep öne sürülürse sürülsün, şiddeti hiçbir bahane haklı çıkaramaz. Aksine bu tür manipülatif gerekçelerin altında yatan gerçek neden sorgulanmalıdır.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 123 kilo skunk ve metamfetamin ele geçirildi: 4 tutuklama

2024-10-21 08:39 - Asayiş

Gaziantep’te 86 kilo 650 gram skunk ve 37 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-20 18:04 - Asayiş

Kahvaltı için aldığı peynirden metal somun çıktı

2024-10-21 10:22 - İnsan

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Meta gözaltına alındı

2024-10-21 17:37 - Asayiş

Uludağ iş dünyasının buluşma noktası haline geliyor

2024-10-15 13:01 - Ekonomi

MARMARİS'TE EMEKLİLER “HALK-ET” İSTİYOR

2024-10-21 11:36 - Marmaris

Halk Kafe Marmaris'te emeklinin imdadına yetişti

2024-10-17 14:51 - Marmaris

Muğla’da keşfedilmeyi bekleyen cennet: Çandır

2024-10-17 12:04 - Gezi

Tarım girdi maliyetleri Ağustos’ta düştü

2024-10-21 13:36 - Ekonomi

Bodrum’daki villa projesine tepki: TFF Başkanı istifa etmeli

2024-10-17 13:53 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Manisa’da 23 yeni hekim ve 184 sağlık personeli göreve başlıyor

13:02 - Sağlık

MUĞLA'DAKİ ORGAN BAĞIŞI İZMİR'E NAKLEDİLDİ

12:27 - Sağlık

Team Novo Nordisk, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na 10. kez katıldı

12:26 - Sağlık

Kütahya’ya 31 hekim kadrosu tahsis edildi

12:08 - Sağlık

Kalp çarpıntısına dondurma ve kapama çözümü

11:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kalp çarpıntısına dondurma ve kapama çözümü

11:51 - Sağlık

Starlink Uyduları Gökyüzünü Aydınlattı

11:25 - İnsan

’Acımasızlar’ Çetesi Çökertildi

10:52 - Asayiş

Tedavi Gördüğü Merkezden Bilgisayar Çaldı

10:41 - Asayiş

Hayvanseverler Annesiz Kalan Yavru Köpeğe Sahip Çıktı

10:33 - Gündem