?>

Kadınlar devlet desteğiyle üretti, köy turizm ve tarımda ilçede öncü oldu

ADANA'NIN FEKE İLÇESİNE BAĞLI TAPAN BÖLGESİNDE KADINLARIN AZMİ VE DEVLET DESTEKLERİYLE BAŞLAYAN ÜRETİM YOLCULUĞU, KIRSAL KALKINMADA BAŞARI HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜ.

Ekonomi - 3 saat önce

Adana’nın Feke ilçesine bağlı Tapan bölgesinde kadınların azmi ve devlet destekleriyle başlayan üretim yolculuğu, kırsal kalkınmada başarı hikayesine dönüştü. ORKÖY ve genç çiftçi projeleriyle destek alan kadın girişimciler, yıllar önce çorak arazileri lavanta bahçelerine dönüştürürken şimdi seracılıkla yüzde 50 hibe ile ilki gerçekleştirerek yeni gelir kapısı oluşturdu. Kışın marul, yaz dönemi domates üretimine başlayan kadınlar lavanta bahçelerinde ziyaretçilerini ağırlarken sera üretimi ile de taleplere yetişmeye çalışıyor.

2009 yılında ilçede su olmadığı için atıl kalan çorak arazileri lavanta bahçelerine dönüştüren kadınlar, Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı’nın (ORKÖY) desteğine başvuran 5 kadın ilk serayı kurarak hem aile ekonomisine hem de bölgeyi tarım ve turizm açısından değerli hale getirdi. Paşalı Mahallesi’nde yaşayan kadın girişimci Hilal Köz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ormancılık desteklerinden biri olan ORKÖY Projesi ile kurduğu sera sayesinde ilçede ilk sera kurulumunu gerçekleştirirken bölgede diğer kadınlarla birlikte hem sera da üretim, hem de lavanta bahçelerinde doğa turizmi ile başarmanın gurunu yaşıyor. "Devlet desteğini ile hayalim gerçeğe dönüştü"

Seracılık üretiminin bir hayalle başladığını anlatan Köz, devlet desteğiyle üretime başladığını ifade ederek "Bir arkadaşımın başka bir yerde yaptığı seraya özenerek bakmıştım. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ORKÖY Projesi çerçevesinde seracılık desteğine başvurarak İşletme Müdürümüz Mustafa Çelen’in destekleri ile seramızı kurduk" dedi.

Köy olarak beş kişinin projeye dahil olduğunu belirten Köz, "Dört arkadaşımızla birlikte seramızı kurduk. Yüzde 50 hibe desteği aldık. 400 bin lira destekle seramız kuruldu. Damla sulama sistemlerimizi yaptık, fidelerimizi aldık ve üretime başladık" diye konuştu. "Çorak arazilerde ilk seralar kuruldu"

Köylerinin klasik tarıma çok elverişli olmadığını anlatan Köz, seracılığın kendileri için önemli bir alternatif olduğunu kaydederek, "Bizim köyümüz su konusunda çok zengin değil. Tarıma çok uygun bir alan değildi. Seracılıkta daha az su kullanıldığı için bu alana yöneldik. Devlet desteği sayesinde üretime başlayabildik" dedi.

500 metrekarelik serada ilk olarak marul yetiştirdiğini belirten Köz, "Geçen yıl eylül-ekim aylarında 1600 adet marul ektim. Kış döneminde onları satarak seracılığa başladım. Kazandığım parayla domates fidesi aldım. Böylece sera kendi içerisinde kendini geliştirmeye başladım. Bir seradan üretime bağlı olarak 500-600 bin lira civarında gelir elde etmek mümkün" diye konuştu.

Üretmenin kendisi için büyük mutluluk olduğunu söyleyen Köz, "Uzak bir yere gittiğim zaman ilk özlediğim yer seram oluyor. Gelip ürünlerime bakıyorum. Üretmek çok heyecan verici. Kendimi çiftçilikte bulduğumu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. "Bin rakımdan Çukurova’ya marul gönderildi"

Seraların kısa sürede ilgi gördüğünü anlatan Köz, "Şu anda köyümüzde 5 sera var. Herkes üretiyor siparişlere yetişemiyoruz. Geçen yıl marullarımızı 35-50 lira arasında sattık. Çukurova’daki seraları su basınca bizim kırsaldaki üretimimiz değer kazandı. Bin rakımdan Çukurova’ya marul gönderdik" dedi.

Çorak araziler kadınların emeğiyle turizm merkezine dönüştü

Paşalı Mahallesi sakini Ayşe Başer ise yıllar önce atılan adımın bugün büyük bir başarı hikayesine dönüştüğünü kaydederek, "Doğma büyüme Paşalı köyündenim. Önceden kimse bize inanmıyordu. Şimdi hepimiz köyümüzde ekmek yiyoruz, üretiyoruz. Çorak topraklarımız üretime kazandırıldı" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Gençlerle buluşan Bayhan: "Şarkılara dalıp gidiyorum"

2026-06-23 16:24 - Magazin

SÖĞÜTKÖY’DE ELEKTRİK İSYANI: “21. YÜZYILDA KARANLIKTA YAŞIYORUZ”

2026-06-23 10:34 - Marmaris

"GÜÇLÜ KADROYLA YOLA DEVAM"

2026-06-23 14:33 - Marmaris

MARMARİS KAPALI ÇARŞI ESNAFINDAN PROTESTO

2026-06-24 13:07 - Marmaris

Çorum’da zincirleme kaza: 2 yaralı

2026-06-26 02:14 - Asayiş

MARMARİS HALK OYUNLARI EKİBİ ULUSLARARASI FESTİVALDE SAHNE ALACAK

2026-06-24 14:32 - Marmaris

TIRA ARKADAN ÇARPAN OTOMOBİLDEKİ RUS KADIN HAYATINI KAYBETTİ

2026-06-24 13:53 - Asayiş

Profesyonel makyaj sektörü Bakü’de bir araya geldi

2026-06-24 13:50 - Magazin

Datça'da Yüzme Öğrenirken Eğitime Destek Oldular

2026-06-24 14:40 - Eğitim

Marmaris Karacasöğüt yolunda yılkı atlarıyla maceralı yolculuk

2026-06-23 17:30 - Marmaris

İlgili Haberler

Başkan Arslan Bozdoğan’da üyeleri ile görüştü

12:03 - Ekonomi

Bodrum’a turist akını; Deniz yoluyla 1760 turist geldi

11:56 - Ekonomi

Muğla Büyükşehir 7 şantiyesiyle Muğla’nın yol ağını güçlendiriyor

11:14 - Ekonomi

İlk bin ihracatçı firma listesine Adana’dan 20 şirket girdi

10:08 - Ekonomi

Bafra’da sera yatırımları artıyor

21:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alevlerle biçerdöver yarışı: Yangının dibinde zamanla yarış

17:04 - Asayiş

Özgür Özel: "Ya bu oyunu bozacağız ya yeni bir yol açacağız"

16:45 - Siyaset

Amanos Ultra Trail çocuk koşusuyla başladı

16:34 - Spor

13 yıl sonra çözülen kayıp dosyasında 2 tutuklama

16:15 - Asayiş

Tamir etmek istediği harman makinesine düşen genç şahıs öldü

15:56 - Asayiş