?>

Kafkas arısının gen merkezinde bal hasadı gerçekleşti

Artvin’de kafkas arı ırkının ürettiği balların hasadı başladı. Kovanlarda bereket yağdı rekolte üreticinin yüzlerini güldürdü.

Gündem - 3 ay önce

Artvin’de Kafkas arı ırkının ürettiği balların hasadı başladı. Kovanlarda bereket yağdı rekolte üreticinin yüzlerini güldürdü.

Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Petek köyünde, bal sağım sezonu düzenlenen törenle başladı.

Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Artvin Arıcılar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği programa Borçka Kaymakamı Betül Büyükkılıç, kurum müdürleri, arıcılar ve vatandaşlar katıldı. Bal sağımı, arı üreticisi Recep Levent Gülsuyu’na ait peteklikte yapıldı. Kovanlardan çıkarılan bal dolu çerçeveler özel makinelerde süzülerek tenekelere dolduruldu.

Programda konuşan Artvin İl Tarım ve Orman Müdürü Neşat Ulutaş, Artvin’in Kafkas arısının gen merkezi olduğunu belirterek bu yılki ilk bal hasadını gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını ifade etti. Ulutaş, "Bahar aylarında yaşanan don hadisesi nedeniyle endişeliydik ancak ilimiz süreci hafif zararla atlattı. Kovan başına 15-16 kilogram civarında verim bekliyoruz. Artvin’in zengin bitki örtüsü ve ilaçsız tarım yapılan doğal yapısı, kaliteli bal üretimini mümkün kılıyor" dedi.

Arı üreticisi Recep Levent Gülsuyu da bu yıl Kabaca Vadisi’nde gerçekleştirdikleri sağımda orman gülü, ıhlamur, taflan, karayemiş, likapa ve böğürtlen gibi bitkilerden elde edilen orman balının ön plana çıktığını kaydetti. Gülsuyu, "Balımız yayla balı değil, orman balı niteliğinde. Bu da ürünün kalitesini ve aromatik değerini artırıyor. İki kardeş olarak yılda yaklaşık 1 ton bal üretimi yapıyoruz" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım ise Artvin’in her ilçesinin farklı bir floraya sahip olduğunu ve bu özelliğiyle bilimsel çalışmalar için önemli bir kaynak teşkil ettiğini söyledi. Özkırım, "Bazı ballar doğrudan tüketim için, bazıları ise şifalı ve ilaç niteliğinde. Artvin’deki bu çeşitlilik bilimsel açıdan büyük değer taşıyor" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

MUĞLA’DA KADINLAR TOPLU TAŞIMADA ÖNCÜ OLDU

2025-07-26 11:44 - Ulaşım

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

Bodrum Sahilinde Gizemli Kan Tüpü Bulundu

2025-07-29 14:51 - ÇEVRE

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

Muğla’da Vektörle Mücadele Aralıksız Sürüyor

2025-07-31 15:11 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Elazığ’da yenilenen kanyonlar, ziyaretçilerini bekliyor

22:17 - Gündem

Adana’da bir çocuğun çıkardığı öne sürülen yangında 100 zeytin ağacı yandı

17:37 - Gündem

Adatepe Barajı etrafında kartpostallık görüntüler oluştu

16:36 - Gündem

Kuşadası Belediyesi’nden çevreye duyarlı peyzaj uygulaması

15:52 - Gündem

Uzman ekipler, Gebze’de "sismik yansıma" ile yerin metrelerce altını inceliyor

15:12 - Gündem

Günün Manşetleri

Bir ayağınızın numarası diğerinden büyükse dikkat

15:17 - Sağlık

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

14:44 - Sağlık

Fenerbahçe’den, Beşiktaş maçına gidecek taraftarlara bilgilendirme mesajı

14:38 - Spor

30 metrelik kuyuya düşen işçinin ölümünde yeni gelişme

14:21 - Asayiş

Asansör bakımı için gitmişti, halatla makaranın arasına ayağını sıkıştırdı

14:15 - Genel