?>

Kalbindeki delik kapatılan hasta, bu rahatsızlığı geçirip yaşayan 9 kişiden biri oldu

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp duvarında yırtık meydana gelen ibrahim serdar şenat’ın tedavisi eskişehir şehir hastanesi’nde yapıldı. şenat, bu rahatsızlığın tedavinden sonra türkiye’de yaşayan 9 hastadan biri oldu.

Sağlık - 2 ay önce

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp duvarında yırtık meydana gelen İbrahim Serdar Şenat’ın tedavisi Eskişehir Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Şenat, bu rahatsızlığın tedavisinden sonra Türkiye’de yaşayan 9 hastadan biri oldu.

Eskişehir’de yaşayan evli, 1 çocuk babası 68 yaşındaki İbrahim Serdar Şenat, nefes darlığı ve kalp yetersizliği şikayetleri ile başvurdu Eskişehir Şehir Hastanesi’ne gitti. Burada tetkikleri yapılan Şenat’ın, yakın zamanda kalp krizi geçirdiği ve buna bağlı olarak kalp karıncıklarının duvarında deliğinin meydana geldiği tespit edildi. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan ve tedavi olan hastaların yüzde 55’inin, olmayanların ise yüzde 94’nün hayatını kaybettiği rahatsızlık için Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bektaş Murat kalp ekibiyle durum değerlendirmesi yaptı. Operasyonu geçirip de yaşayan 9 hastadan biri oldu

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bektaş Murat, kronik rahatsızlıkları olan ve bunların ameliyatı zorlaştıracağını öngörerek ameliyat kararı aldı. Anjiyografi adlı yöntemle kasıktan girerek kalpteki deliği uzun ve meşakkatli süren ameliyat sonrası kalpteki delik kapatılmış oldu. Ameliyat sonrası durumu takip edilen hasta, taburcu edildi. Böylelikle 68 yaşındaki İbrahim Serdar Şenat, bu operasyonu geçirip de yaşayan 9 hastadan biri oldu. "Kalp deliğinin meydana geldiğini öğrendik"

Operasyonla alakalı konuşan Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bektaş Murat, "Hastamız polikliniğimize nefes darlığı ve kalp yetersizliği semptomuyla başvurdu. Ancak hastamızın hikâyesini aldığımızda yaklaşık 20 gün önce başka bir merkezde kalp krizi geçirdiğini ve anjiyografiyle tedavi edildiğini öğrendik. Muayene sırasında kalp kriziyle beraber ortaya çıkan, kalp karıncıklarının duvarında VSD dediğimiz bir kalp deliğinin meydana geldiğini öğrendik. Bu gerçekten çok ciddi bir durum. Kalp krizine bağlı olarak çok nadir bir şekilde gerçekleşiyor; ancak nadir gelişse de ölümcül olabilen bir hastalık. Dolayısıyla bu gelişen komplikasyonu hızlı bir şekilde tedavi etmemiz gerekiyordu. Onun için hastamızı yoğun bakıma yatırdık ve ileri tetkiklerini yaptık. İleri tetkikler sonucunda ‘Ventriküler Septal Defekt’ (VSD) dediğimiz bu hastalığın, kalp krizine bağlı olarak geliştiğini ve kalbin duvarında delik şeklinde olduğunu tespit ettik. Hastanemizdeki kalp ekibiyle de hemen bir istişare yaparak tedavi yöntemi üzerinde çalıştık. Normalde bu hastalığın tedavisi için ilk aşamada cerrahi müdahale öneriliyor ancak hastamızın altta yatan ciddi hastalıklarının olması nedeniyle cerrahi işlemin çok yüksek riskli olduğu kararına varıldı. Sonrasında bu işlemi girişimsel olarak yapmamız için karar verildi. İlk önce hastamızın acil durumunu tedavi edip sonrasında da ekibimizle beraber kasıktan girme operasyonu yaparak, kalpteki deliği de kapatmış olduk" dedi. "Yüzde 55’e yakını maalesef hayatını kaybediyor"

Bu tedaviyi olan ve daha sonrasında yaşayan hastaların çok az olduğuna değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat şöyle devam etti;

Tabii ki bu aşama çok zorlu bir aşama. Çünkü VSD dediğimiz deliği tedavi etmediğimiz takdirde hastaların çoğu maalesef hayatını kaybediyor. Kaldı ki müdahale etsek bile bu hastaların yüzde 50-55’e yakını yine de hayatını kaybedebiliyor. Muhtemelen Türkiye’de bu işlemi yaptırıp yaşayan 8-9 hasta ancak vardır. Hastamız da bu noktada bu işlemin yapıldığı ve yaşayan nadir örneklerden biri diyebilirim. Bu işlem Eskişehir’de de ilk olarak hastamıza yapıldı. Şu an hastamızın genel durumu gayet iyi; zaten deliği kapattıktan sonra da hızlı bir iyileşme süreci başladı, inşallah bugün de taburcu etmeyi planlıyoruz. Bu hastalık eğer tedavi edilmezse hastaların yaklaşık yüzde 94-96’ya yakını bir ay içinde hayatını kaybediyor. Eğer bu hastalık cerrahi işlemle tedavi edilirse de yüzde 45 kasıktan girerek anjiyo yapılan durumlarda da yine yüzde 55’e yakını maalesef hayatını kaybediyor. Çünkü çok ciddi bir komplikasyon olabiliyor, o yüzden kişi kalp krizi geçirdiği anda ilk saatler içinde hemen teşhis ve tedavi edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla o zaman atlanabilir; hastanın genel durumu kötüleşmeden fark edilemeyebilir veya fark edildiğinde de tedavi için acil uygun olmayabilir."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

Küçükçekmece’de iftar sofralarına büyük ilgi

2025-03-10 10:57 - Genel

25 Bin TL’lik Kablo Hırsızlığı

2025-03-07 09:40 - Asayiş

Muğla, ITB Berlin Turizm Fuarı’nda Tanıtıldı

2025-03-06 09:45 - Genel

İdris Keşan, İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı’na Atandı

2025-03-07 13:00 - Marmaris

Mardin’de iki mahallede daha içme suyu sorunu çözüldü

2025-03-05 12:23 - Gündem

Marmaris, Berlin Turizm Fuarı’nda

2025-03-04 18:27 - Ekonomi

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin Belediyesinin yapmadığı çöp temizliğini üstlendi

2025-03-10 13:35 - Gündem

Mardin’de ’bayat ekmek kutusu’na bırakılan ekmekler değerlendirilerek israf önleniyor

2025-03-10 13:45 - İnsan

Sultanbeyli Belediyesi evlere iftar ve sahur yardımını sürdürüyor

2025-03-09 15:11 - Genel

İlgili Haberler

Prof. Dr.: "Antidepresan ve epilepsi ilaçları diş çene kemiğini çökertiyor"

11:18 - Sağlık

Kurban pazarlarında sağlık ve hijyen kontrolü

11:00 - Sağlık

Şırnak’ta ebelere yönelik normal doğum eğitimi gerçekleştirildi

10:45 - Sağlık

4 Yaşındaki Yusuf'un Kalbi Onarıldı

15:15 - Sağlık

Bu sefer öğrencilerin boyunu ve kilosunu ölçtüler

13:50 - Sağlık

Günün Manşetleri

Mutfakta Yılan Paniği

15:32 - Asayiş

4 Yaşındaki Yusuf'un Kalbi Onarıldı

15:15 - Sağlık

Premier Lig’de sezonun futbolcusu Muhammed Salah seçildi

14:57 - Spor

Doğu'nun Saklı Cenneti İlkbaharla Renklendi

12:29 - Gündem

Aşırı Sıcaklar Beslenme Alışkanlıklarını Değiştiriyor

12:23 - Sağlık