?>

Kalıcı görme kaybına sebep olan glokomda erken teşhis hayati önem taşıyor

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI PROF. DR. TÜLAY ŞİMŞEK, KALICI GÖRME KAYBINA SEBEP OLAN GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINDA TEDAVİ İÇİN ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTTİ.

Sağlık - 3 ay önce

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Tülay Şimşek, kalıcı görme kaybına sebep olan glokom (göz tansiyonu) hastalığında tedavi için erken teşhisin önemli olduğunu belirtti.

Dünya Glokom Haftası, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom hastalığına dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla dünya çapında her yıl düzenleniyor. Bu kapsamda, ESOGÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Tülay Şimşek, farkındalık oluşturmaya yönelik bilgilendirmede bulundu. Ailesinde glokom olanlar, 40 yaşın üzeri vatandaşlar, sigara içenler, şeker hastaları ve uzun süre kortizon tedavisi alan kişilerin periyodik göz muayenesi olmasını öneren Prof. Dr. Şimşek, "Glokom, göz içi basıncının artmasına bağlı olarak genellikle optik sinir başında harabiyet ve görme kaybı ile karakterizedir. Hastalarımız hiçbir şey hissetmedikleri için glokom ’görmenin sessiz hırsızı’ olarak nitelendiriyoruz. Geri döndürülemez olan görme kaybını önlemek için tanıyı baştan koymamız gerekiyor. Glokomun belli bir nedeni yok, multifaktöriyel bir geçiş söz konusu. Genellikle gözün ön ve arka odaları mevcuttur. Bu ön odadaki sıvının dışa akışındaki direnç nedeniyle göz içi basıncı artmaktadır veya ön odanın dar olmasıyla göz içi sıvısının dışa akmasında problem olmaktadır" şeklinde konuştu. "Önemli olan rutin göz muayenesi"

Erken teşhis ile tedavinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:

"Eğer biz erken tanı koyarsak göz içi basıncını uygun bir tedaviyle gerek tıbbi tedavi gerek cerrahi tedaviyle normal seviyelere düşürerek hastalarımızın görmelerini yıllar boyu koruyabiliriz. Önemli olan rutin göz muayenesi. Her yıl mutlaka tam göz muayenesini yaptırmamız gerekiyor. Tedaviye, tanı koyduktan sonra genellikle damlalarla başlıyoruz. Eğer damlalar etki etmezse cerrahi tedavi veya lazer tedavisiyle göz içi basıncını normal seviyelere çekiyoruz. Burada önemli olan hastalarımızın tedaviye uyumu ve düzenli kontrollere gelmeleri. Dünya Glokom Haftası’nda tüm hastalarımızın hem kendileri hem de aileleri için bir göz muayenesi olmalarını bekliyoruz."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Zafer Uysal: "Hedefimize ulaşmak için tek yürek olacağız"

2026-03-10 16:15 - Spor

Marmarisli Kadınlardan Eşitlik ve Özgürlük Vurgusu

2026-03-09 14:08 - Marmaris

MHP Marmaris’ten Yeni Sayfa Gazetesi’ne 8 Mart Ziyareti

2026-03-08 17:05 - Marmaris

"Uzaylı Mustafa", Samsun’un güzelliğine türkü yaktı

2026-03-09 10:34 - Magazin

Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay Denizli’de öğrencilerle buluştu

2026-03-11 11:07 - Magazin

MARMARİS'TE TEKNEDEKİ KAVGADA HAYATINI KAYBEDEN GENCİN DAVASI BAŞLADI

2026-03-06 11:35 - Asayiş

“Cumhuriyetin Kadına Verdiği Yer” Marmaris’te yoğun ilgi gördü

2026-03-09 14:21 - Marmaris

GÖZALTINA ALINAN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI İHSAN ÖZTÜRK’TEN AÇIKLAMA

2026-03-09 09:54 - Asayiş

Marmaris’te Ramazan’la birlikte “dilenci” tartışması

2026-03-11 12:57 - Marmaris

Ev, DEAŞ bağlantılı silah imalathanesi çıktı

2026-03-07 14:52 - Asayiş

İlgili Haberler

ESOGÜ Hastanesi’nde hastalar ve hasta yakınlarına deri kanseri taraması yapıldı

17:26 - Sağlık

ABD’de Türk Göz cerrahına uluslararası bilim ödülü

17:20 - Sağlık

Niğde’de hastanın vücudundaki 7 kiloluk dev tümör başarıyla alındı

17:18 - Sağlık

ESOGÜ’de sağlıklı yaşlanma panellerinin ikincisi düzenlendi

17:17 - Sağlık

Bağışlanan organlarıyla üç hastaya umut oldu

16:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem