?>

KAPGEM’den kültürel mirası koruyacak ulusal model

TÜRKİYE’DEKİ MADDİ KÜLTÜR VARLIKLARININ KAYBOLMADAN KORUNMASI, KAMU POLİTİKALARINA SAĞLIKLI VERİ SUNULMASI VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR İLE TURİZME GÜÇLÜ BİR ALTYAPI OLUŞTURULMASI AMACIYLA KAPGEM TARAFINDAN ULUSAL ÖLÇEKTE TEK DİJİTAL ENVANTER MODELİ ÖNERİLDİ.

İnsan - 2 gün önce

Türkiye’deki maddi kültür varlıklarının kaybolmadan korunması, kamu politikalarına sağlıklı veri sunulması ve bilimsel araştırmalar ile turizme güçlü bir altyapı oluşturulması amacıyla KAPGEM tarafından ulusal ölçekte tek dijital envanter modeli önerildi.

Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan "Türkiye Maddi Kültür Envanteri Politika Raporu", düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. KAPGEM’in 10. politika raporunda, Türkiye’deki maddi kültür varlıklarının envanterlenmesine yönelik ulusal ölçekte tek dijital platform kurulması önerildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Kampüsü Taş Bina’da gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, KAPGEM’in yayımladığı politika raporlarıyla Türkiye gündemine katkı sunduğunu belirterek, "Türkiye gündeminde yer almaya, ülkemizin politikalarını geliştirmeye, kamu kurum ve kuruluşlarımızın politikalarına katkı ve destek sunmaya KAPGEM devam ediyor. Türkiye’de politika üretim sürecine destek faaliyetlerini bir üniversite olarak üstleniyoruz" dedi.

Tanıtımı yapılan raporun önemine değinen Kırışık, kültür varlıklarının envanterlenmesine ilişkin ulusal ölçekte bir model önerisi geliştirildiğini vurgulayarak, "Bugün de Türkiye Maddi Kültür Envanteri politika raporunu Kültür ve Sanat Politikaları Masamız hazırladı. Son derece önemli bir konu. Bütün ülkeyi kapsayan bir model önerisiyle arkadaşlarımız bir çalışma yaptılar" diye konuştu.

KAPGEM Kültür ve Sanat Politikaları Masası Başkanı Doç. Dr. Utku Aybudak ise rapora ilişkin yaptığı sunumda, önerilen modelin kamu yönetimi açısından veri bütünlüğü ve politika üretimine, bilimsel araştırmalar açısından güvenilir bir altyapıya, toplum ve turizm açısından ise erişilebilirlik ve görünürlüğe katkı sağlayacağını ifade etti.

Aybudak, modelin diplomatik boyutuna da dikkat çekerek, gönül coğrafyasına yönelik yatırımların kayıt altına alınması açısından önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Ulusal ölçekte bütünleşik bir sistem önerdiklerini aktaran Aybudak, açık erişimli, güncellenebilir ve sürdürülebilir bir yapı öngördüklerini, harita tabanlı erişim, mobil uyumlu dijital altyapı ve çok dilli yapı gibi özelliklerin modelin temel unsurları arasında yer aldığını kaydetti.

Aybudak, modelin ulusal ve bütünleşik yapıda olması, kamu temelli kayıt sistemi içermesi ve Web 2.0 tabanlı katılımı esas almasıyla diğer çalışmalardan ayrıldığını ifade etti.

Envanter çalışmalarının kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Aybudak, "Envanterlemediğimizde bu tarihi mirası kalıcı olarak maalesef kaybedebiliyoruz. Bilgi güçtür. Kültürel mirasın korunması ancak sistemli veri üretimi ve bütünleşik envanterle mümkündür" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Yılınız Kutlu Olsun

2025-12-31 09:58 - Marmaris

Metin Ergun’dan Uyuşturucuya Ulusal Seferberlik Çağrısı

2025-12-29 11:26 - Gündem

Bölge İdare Mahkemesi’nden Marmaris Belediyesi’ne bir ‘red’ daha

2025-12-29 13:08 - Asayiş

MARMARİS KÖRFEZİ RAHATLAYACAK

2025-12-29 09:26 - Marmaris

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

2025-12-29 12:11 - Asayiş

Bodrum, Marmaris ve Datça’ya kuvvetli yağış uyarısı

2025-12-29 15:50 - Gündem

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

2025-12-29 15:03 - Ekonomi

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

2025-12-29 15:09 - Spor

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

2025-12-29 14:01 - Ekonomi

Milletvekili Ergun‘’ makarnaya mahkûm edilen millet’’

2026-01-02 12:50 - Gündem

İlgili Haberler

Kars’ta 7 ayda 4 bin 114 kişi AK Parti’ye üye oldu

14:18 - İnsan

Alaşehir Belediyesi Şehit Fethi Sekin’i andı

14:12 - İnsan

Bu helva kışın üşütmüyor: Yapımı 3 gün sürüyor

13:56 - İnsan

Güneydoğu son 50 yılın en sert kışında enerjisiz kalmadı

13:49 - İnsan

Sinop Amatör Olta Balıkçıları Derneği ilk kongresi

14:02 - İnsan

Günün Manşetleri

Açık cezaevinden firar eden şahıs yakalandı

13:59 - Asayiş

Bu helva kışın üşütmüyor: Yapımı 3 gün sürüyor

13:56 - İnsan

Vahşi cinayet zanlısı önce boğmuş sonra 2 gün art arda yakmış

13:42 - Asayiş

8 gün sonra gölette bulundu: Elif Kumal’ın ölüm nedeni belli oldu

13:09 - Asayiş

Fenerbahçe’de Samsunspor maçı hazırlıkları tamamlandı

13:00 - Spor