?>

Kardiyoloji Uzmanı Kıvrak: "Soğuk havalar, kalbin iş yükünü artırıyor"

KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. TARIK KIVRAK, "KIŞ AYLARININ, KALP YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN BAZI ÖZEL RİSKLER BARINDIRDIĞINI BELİRTEREK SOĞUK HAVANIN KALBİN İŞ YÜKÜNÜ ARTTIRDIĞINI İFADE ETTİ

Sağlık - 2 saat önce

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Kıvrak, "Soğuk hava damarların büzüşmesine neden olarak kalbin iş yükünü artırıyor. Bu durum nefes darlığı, çabuk yorulma ve vücutta ödem gibi şikayetlerin artmasına yol açabilir" dedi.

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Kıvrak, kış aylarında kalp yetersizliği bulunan hastaların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kış aylarının, kalp yetersizliği olan bireyler için bazı özel riskler barındırdığını ifade eden Prof. Dr. Kıvrak, "Soğuk havanın damarların büzüşmesine neden olarak kalbin iş yükünü artırıyor. Bu durum nefes darlığı, çabuk yorulma ve vücutta ödem gibi şikayetlerin artmasına yol açabilir. Soğuktan korunma büyük önem taşıyor. Ani ısı değişimlerinden kaçınılması, kat kat giyinilmesi ve özellikle sabah erken saatlerde çok soğuk havada dışarı çıkılmaması gerekiyor. Ev ortamının ise ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması kalbin yükünü azaltacaktır" diye konuştu.

Kış aylarında enfeksiyon riskinin arttığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvrak, "Grip ve solunum yolu enfeksiyonları kalp yetersizliğini hızla kötüleştirebilir. Bu nedenle grip ve pnömoni aşılarının ihmal edilmemesi, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanımının sürdürülmesinin önemlidir. Tuz tüketiminin mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. Sıvı alımının ise hekimin önerdiği düzeyde tutulması önemlidir. Hastaların kendilerini iyi hissettikleri dönemlerde dahi ilaç dozlarını aksatmaması gerekiyor. Kilo artışı, nefes darlığında artış, bacaklarda şişlik ya da gece nefes darlığıyla uyanma gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

MUĞLA’DA BELEDİYE BİNALARI TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

2026-01-21 11:56 - İnsan

Engelli Haklarında Tasarruf Krizi

2026-01-24 20:01 - Marmaris

Kaza sonrası hayatını kaybeden vatandaş, bağışlanan organlarıyla 7 hastaya umut oldu

2026-01-22 14:53 - Sağlık

DATÇA’DA VİRAJI ALAMAYAN TIR DEVRİLDİ: 1 YARALI

2026-01-24 00:44 - Asayiş

Fırtına elektrik tellerini kopardı, çıkan yangın büyümeden söndürüldü

2026-01-22 00:09 - Asayiş

ADD’DEN UĞUR MUMCU VE DEMOKRASİ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİĞİ

2026-01-24 16:39 - Marmaris

Muğla UMKE’ye tam donanımlı lojistik araç

2026-01-22 13:19 - Sağlık

MARMARİS’TE ŞİDDETLİ FIRTINA ESTİ KIRDI 

2026-01-22 12:14 - Marmaris

İlgili Haberler

Morris Şinasi Çocuk Hastanesi yeniden Manisa’ya kazandırılıyor

14:50 - Sağlık

Uzmanından karda düşme vakalarına karşı hayati uyarılar

13:48 - Sağlık

Niğde’de sağlıkta büyük dönüşüm

12:48 - Sağlık

Karabük’te ilk kez burundan girilerek beyin tümörü ameliyatı yapıldı

11:55 - Sağlık

İnme hastalarına daha hızlı müdahale

11:46 - Sağlık

Günün Manşetleri

MİTSO Üyeleri Ege İhracatının Zirvesinde Yer Aldı

14:21 - Ekonomi

Gümbet Dolgu Alanı’nda Kapsamlı Düzenleme

13:05 - ÇEVRE

Menteşe’de şiddetli Fırtınada ağaç devrildi, trafik durdu

17:59 - Asayiş

350 milyon yıllık Gökgöl Mağarası’na ziyaretçi rekoru

16:18 - İnsan

Yunanistan’da bisküvi fabrikasında yangın: 4 ölü

15:45 - Asayiş