?>

Karya Farma HBX Ar-Ge; ’İncir ve Zeytin Bilimsel Araştırmalar Akademisi’ kuracak

ADÜ TEKNOKENT BÜNYESİNDE FAALİYET GÖSTEREN VE BUGÜNE KADAR BAŞTA İNSAN SAĞLIĞI OLMAK ÜZERE ÇEVRE, TARIM VE HAYVANCILIK ALANLARINDA ÇOK SAYIDA PATENTLİ, SPESİFİK VE STRATEJİK BULUŞA İMZA ATAN KARYA FARMA HBX AR-GE, ŞİMDİ DE İNCİR VE ZEYTİN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR AKADEMİSİ KURACAĞINI AÇIKLADI.

Gündem - 4 ay önce

ADÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve bugüne kadar başta insan sağlığı olmak üzere çevre, tarım ve hayvancılık alanlarında çok sayıda patentli, spesifik ve stratejik buluşa imza atan Karya Farma HBX Ar-Ge, şimdi de İncir ve Zeytin Bilimsel Araştırmalar Akademisi kuracağını açıkladı. Bu akademik çalışmalarla Aydın’ın milli meyvesi incir ve zeytinin sadece bir gıda değil geniş spektrumlu kullanım alanlarına sahip stratejik biyolojik varlıklar olarak ele alınacağı belirtildi.

Yaklaşık 19 yıllık Ar-Ge birikimi ile 18 ayrı patente sahip olan, Karya Farma HBX Ar-Ge bu kez kadim bilgiyi modern bilimle buluşturan özgün bir vizyonla yola çıktığını açıkladı. Bu çerçevede, kutsal kitaplarda da adından söz edilen Aydın’ın milli meyvesi incir ve zeytin adına araştırma akademisi kuracaklarını kaydeden HBX Ar-Ge kurucusu Hakan Başlık, "Bu amaçla kurulan ‘HBX Ar-Ge İncir ve Zeytin Bilimsel Araştırmalar Akademisi’, söz konusu iki kutsal meyvenin hücresel düzeyden ekosisteme kadar tüm etkilerinin bilimsel yöntemlerle araştırılacağı bir merkez olarak planlanıyor. İncir ve zeytin, yalnızca Anadolu’nun değil, insanlık tarihinin de ortak mirası olarak kabul ediliyor. Kutsal kitaplarda yer alan bu iki özel meyve, tarih boyunca bereketin, sağlığın, dirilişin ve bilgeliğin sembolü olmuştur. Yürüttüğümüz çalışmalar, bu kadim referansların günümüz bilimsel verileriyle örtüştüğünü ortaya koymayı amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, incir ve zeytinin içerdiği polifenoller, flavonoidler, antioksidanlar, esansiyel yağ asitleri ve biyolojik aktif bileşenlerin insan sağlığı üzerindeki çok yönlü etkilerine dikkat çekiyor. Karya Farma HBX Ar-Ge olarak, bu tarihsel mirası günümüz bilimsel çalışmalarıyla yeniden yorumlayarak bölgenin katma değerini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

Emlak Sektöründe Harç Krizi

2026-01-22 15:58 - Ekonomi

Engelli Haklarında Tasarruf Krizi

2026-01-24 20:01 - Marmaris

YALANCIBOĞAZ YOLU TAMAMLANDI

2026-01-24 12:14 - Ulaşım

Nilüfer, Simge ve Bengü Beker hayranlarıyla buluşacak

2026-01-21 13:42 - Magazin

Gülden Karaböcek Edirne’de sevenleriyle buluştu

2026-01-19 14:23 - Magazin

Vali Taşolar, görevine başladı

2026-01-19 13:15 - Magazin

İki efsane yıllar sonra karşılaştı, o anları türkü söyleyerek taçlandırdı

2026-01-19 09:52 - Magazin

MUĞLA’DA BELEDİYE BİNALARI TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

2026-01-21 11:56 - İnsan

DATÇA’DA VİRAJI ALAMAYAN TIR DEVRİLDİ: 1 YARALI

2026-01-24 00:44 - Asayiş

İlgili Haberler

Bodrum’da 2 bin metrekare hayalet ağ temizlendi, binlerce yavru balık doğaya bırakıldı

16:32 - Gündem

Altun’dan üreticilere ve vatandaşlara ekili alan yangını uyarısı

16:32 - Gündem

Elazığ’da oklu kirpi görüntülendi

16:25 - Gündem

Dumansız plaj uygulamasına vatandaşlardan destek

16:06 - Gündem

Başkan Özdoğan: "Temiz çevre, sağlıklı yaşamın temel şartıdır"

16:09 - Gündem

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem