?>

Kastamonu Üniversitesi’nde yapılardaki malzemelerin deprem dayanımı masaya yatırıldı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN DR. ÖĞRETİM ÜYESİ MEHMET UĞUR YILMAZOĞLU’NUN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNÜ ÜSTLENDİĞİ “DEPREMDE YAPI DAVRANIŞI: MALZEME DAYANIMI VE ZEMİN ETKİSİ” BAŞLIKLI TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE, AÇILIŞ PROGRAMIYLA BAŞLADI.

Eğitim - 3 ay önce

Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü proje kapsamında depremlerde yapılardaki malzeme dayanımı ve zemin etkisi masaya yatırıldı.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Uğur Yılmazoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği "Depremde Yapı Davranışı: Malzeme Dayanımı ve Zemin Etkisi" başlıklı TÜBİTAK destekli proje, açılış programıyla başladı. Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirilen açılışta ilk konuşmayı proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Uğur Yılmazoğlu yaptı. Yılmazoğlu, Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle deprem bilincinin artırılmasının önemine dikkat çekerek, depremin bir doğa olayı olduğunu;,ancak doğru mühendislik uygulamalarıyla ihtimal etkilerinin azaltılabileceğini ifade etti. Yılmazoğlu, etkinliğin içeriğine ilişkin bilgi vererek katkı sunanlara teşekkür etti.

Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise, 6 Şubat depremlerinin Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha açık şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Afet kavramının yalnızca depremle sınırlı olmadığını, yangın, sel ve kuraklık gibi farklı afet türlerinin de toplumsal yaşamı etkilediğini ifade eden Küçük, afetlere yönelik hazırlık, planlama ve alınan tedbirlerin afet öncesi ve sonrasındaki etkilerin azaltılmasında belirleyici olduğunu vurguladı.

Deprem risklerinin azaltılması, güvenli yapı tasarımı ve zemin davranışlarının bilimsel temelde ele alınmasını amaçlayan TÜBİTAK destekli program kapsamında, deprem mühendisliği, depreme dayanıklı yapı tasarımı, zemin-yapı etkileşimi ve deprem hasarlarının değerlendirilmesine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler yer alıyor. Dört gün sürecek etkinlik boyunca düzenlenecek dersler, seminerler ve uygulamalarla katılımcılara deprem etkisi altında yapı davranışı, zemin özelliklerinin yapı güvenliğine etkisi ve güncel yaklaşımlar hakkında kapsamlı içerikler sunulacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

Özel öğrencilerden polislere anlamlı gösteri

2026-04-09 17:35 - İnsan

MARMARİSLİ SPORCUDAN ÇİFTE BİRİNCİLİK

2026-04-07 12:33 - Marmaris

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

Samsunlu türkücü Tatlıses’e benzerliğiyle ilgi odağı oldu

2026-04-09 14:27 - Magazin

Çağdaş Balıkesir Spor Kulübü Geleneksel Halk oyunları il birincisi oldu

2026-04-07 17:39 - Magazin

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

AVUSTURYALI EMEKLİLER  MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-04-06 15:41 - Turizm

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

İstanbul Levent’teki çatışmaya ilişkin gözaltı sayısı 16’ya yükseldi

2026-04-10 00:26 - Asayiş

İlgili Haberler

YKS’nin zirvesi yine Kartal AİHL oldu: Türkiye dereceleri peş peşe geldi, başarının sırrını anlattılar

19:13 - Eğitim

Geleceğin Meslekleri Programında Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Ele Alındı

19:21 - Eğitim

Torununa destek için 46 yıl sonra sınava girdi, Türkiye birinciliğiyle gururlandı

19:15 - Eğitim

Vali Erol, LGS’de tam puan alan öğrencileri ağırladı

18:24 - Eğitim

Alaplı’da gençler telefon ekranından tezhip sanatına yöneldi

17:07 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim