?>

KBÜ’lü öğrencilerden ABD’de "Yılın En Başarılı Yeni Takımı" ödülü

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ) ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞTİRDİĞİ YAPAY ZEKÂ TABANLI İNSANSIZ KARA ARACI, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDE (ABD) DÜZENLENEN INTELLİGENT GROUND VEHİCLE COMPETİTİON (IGVC) 2026 YARIŞMASINDA "ROOKİE OF THE YEAR" (YILIN EN BAŞARILI YENİ TAKIMI) ÖDÜLÜNÜ KAZANDI.

Teknoloji - 1 ay önce

Karabük Üniversitesi (KBÜ) öğrencilerinin geliştirdiği yapay zekâ tabanlı insansız kara aracı, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen Intelligent Ground Vehicle Competition (IGVC) 2026 yarışmasında "Rookie of the Year" (Yılın En Başarılı Yeni Takımı) ödülünü kazandı.

Karabük Üniversitesi Evrenos İnsansız Kara Aracı (İKA) Takımı, dünyanın önde gelen otonom kara aracı yarışmalarından (IGVC) 2026’da "Yılın En Başarılı Yeni Takımı" ödülüne layık görüldü.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından 2024 yılında kurulan ve Karabük Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır danışmanlığında çalışmalarını sürdüren Evrenos İKA Takımı, yarışmaya ilk kez katıldığı organizasyonda finale yükselerek önemli bir başarı elde etti.

Takım tarafından geliştirilen insansız kara aracı; yapay zekâ tabanlı sürüş sistemi, haritalandırma, çevre algılama, engel tespiti ve otonom hareket kabiliyetiyle dikkati çekti. LiDAR, kamera ve sensör tabanlı sistemlerle donatılan araç, farklı arazi şartlarında insan müdahalesi olmadan rota planlama ve engel algılama görevlerini başarıyla yerine getirdi.

Yarışmada sergilediği performansla uzun yıllardır organizasyonda yer alan çok sayıda uluslararası üniversite takımını geride bırakan Evrenos İKA Takımı, parkur tamamlama başarısı ve otonom sürüş performansıyla jüri değerlendirmesinde öne çıktı. Takım, bu başarısıyla "Rookie of the Year" ödülünün sahibi oldu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrencilerin üniversiteyi ve Türkiye’yi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğini belirtti. Kırışık, başarının Karabük Üniversitesinin teknoloji üretme kapasitesinin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Akademik danışmanlığını Prof. Dr. Raif Bayır’ın yürüttüğü takımda Ulaş Kapucuoğlu, İsmail Samurkaş, Ali Haydar Düzenli, Fahrettin Kömürcü, Emre Şermet, Şayan Yusefi, Feyza Güneş, Orkun Furkan Aydilek ve Uğur Ünal görev alıyor.

Evrenos İKA Takımı’nın çalışmalarını TEKNOFEST 2026 hedefleri doğrultusunda sürdürdüğü ve yeni nesil otonom sistemler üzerine geliştirmelerine devam ettiği bildirildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

​BAŞKAN FEVZİ TOPUZ’DAN YOĞUN SAHA ZİYARETLERİ

2026-06-05 17:52 - Genel

Hisarönü–Marmaris yolunda çalışmalar sürüyor

2026-06-05 12:45 - Marmaris

Marmaris'te Bisiklet Yarışı Nedeniyle Yollar Kapanıyor

2026-06-05 11:06 - Marmaris

MARMARİS'TE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU 

2026-06-03 12:11 - Marmaris

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

Tapu sokağı’nda turist taşkınlığı

2026-06-06 20:50 - Marmaris

Marmaris’te L’Etape by Tour de France heyecanı başladı

2026-06-05 15:08 - Marmaris

İmdat Avcı’dan Koylar’da örnek çevre temizliği

2026-06-06 20:37 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Ankara’nın batısını kuşatan banliyö hattı yaklaşık 52 kilometreye ulaşacak"

13:09 - Teknoloji

GMKA ve Balıkesir Üniversitesi gençleri iş dünyasına hazırlıyor

12:47 - Teknoloji

Uluslararası Göstergebilim semineri Balıkesir’de düzenlenecek

12:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

14:15 - Asayiş

Milyonlarca lira değerindeki altınları alıp sırra kadem bastı

14:11 - Asayiş

Hazırlık maçı: Çorum FK: 0 - Bandırmaspor: 0

13:59 - Spor

YKS sonrası tercih uyarısı: "Yapay zeka çağını göz ardı etmeyin"

13:53 - Eğitim

Fethiye'de Orman Yangını Kontrol Altında

13:34 - Asayiş