?>

Kelaynaklar doğaya salındı

PROGRAMA ŞANLIURFA VALİSİ HASAN ŞILDAK DA KATILDI

Gündem - 5 ay önce

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kelaynak kuşlarından 277 tanesi baharın yaklaşmasıyla birlikte doğaya salındı.

1977 yılında kurularak hizmete başlayan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kelaynakların üretim ve korunma çalışmalarının yürütüldüğü istasyonda konuşan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, her yıl 14 Şubat’ta geleneksel olarak gerçekleştirilen doğaya bırakma programının önemine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uhdesinde faaliyet gösteren, Bölge Müdürlüğü bünyesinde şeflik olarak yapılandırılan istasyonda 8 personelin görev yaptığını belirten Şıldak, bugün 277 kelaynağın kafes bölümünden alınarak doğal yaşam alanlarına, kayalıklardaki yuvalarına nakledileceğini ifade etti.

Kelaynakların yılda iki kez kontrollü olarak doğal ortama bırakıldığını kaydeden Şıldak, haziran ayı sonunda ise göç döneminde kuşların yeniden uğurlandığını, geçtiğimiz yıl göçe uğurlanan 45 kuştan 17’sinin göç ettiğini, diğerlerinin ise bölgede kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Dünyada kelaynakların iki ana bölgede bulunduğunu belirten Şıldak, göç edebilen türün Türkiye’de, yalnızca Birecik’te yaşadığını kaydederek Birecik’in simgesi haline gelen kelaynakların korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Programda, kelaynakların üreme dönemine doğru yeni bir sürece girdiğini belirten Vali Şıldak, bu sürecin Birecik ve Şanlıurfa için önemli bir doğal değer olduğunu söyledi. Şıldak, ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar teşkilatına, görevli personele ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek, kelaynakların yanı sıra Şanlıurfa’nın bir diğer önemli değeri olan Urfa ceylanlarının da aynı hassasiyetle korunduğunu dile getirdi.

Programa Kaymakam Mustafa Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Begit, ilçe protokolü ve kurum temsilcileri de katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te İhmal Sele Dönüştü

2026-02-13 12:55 - Marmaris

Türk Hava Yolları 100 bin çalışanının fotoğrafıyla giydirdiği 500. uçağını tanıttı

2026-02-12 17:32 - Genel

Mehmet Çevik’ten samimi itiraflar: "Sahne aşkım hiç bitmedi"

2026-02-08 13:59 - Magazin

Fatma Girik’in "vasiyet" davasında karar

2026-02-14 09:22 - Magazin

Balıkesir’de, "Selanik’ten Balıkesir’e Atatürk Ezgileri" konseri

2026-02-11 12:18 - Magazin

Emniyetten Kritik Uyarı

2026-02-12 11:03 - Gündem

90’ların duygusal şarkıları yeni albümde hayat buldu

2026-02-13 12:49 - Magazin

Kütahya’da ’7’den 77’ye Türk Halk Müziği Korosu’ konseri

2026-02-13 10:25 - Magazin

Kırşehir Beyazay Şubesinden TBMM ziyareti

2026-02-11 13:01 - İnsan

MARMARİS'TE 30 DAKİKADA 32 SÜRÜCÜYE CEZA KESİLDİ

2026-02-12 13:23 - Marmaris

İlgili Haberler

Tekirdağ’da orman yangınlarına karşı dev hamle: 50 mahalleye 50 su tankeri

11:44 - Gündem

Didim’de balık ağları kontrol edildi

11:39 - Gündem

Kazdağları Milli Parkı’nda, Karaca fotokapana yakalandı

11:29 - Gündem

Millet Bahçesi ışıl ışıl haliyle Düzcelilerin gözdesi oldu

11:21 - Gündem

Adana’da çocukların kanal keyfi: Kaldırım plaja döndü

11:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş

Gökyüzü tutkunlarını bir araya gelecek

09:56 - Kültür Sanat

"Güneş yanıkları erken yaşlanmaya yol açabilir"

09:48 - Sağlık