?>

Bilim İnsanından Eşine Anlamlı Jest

Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfettiği yeni böcek türüne eşinin adı olan "Emine" ismini vererek bilim dünyasına önemli bir katkı sağladı

Teknoloji - 1 yıl önce

Kırşehir'de arazi çalışmaları sırasında keşfedilen yeni bir böcek türüne, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel tarafından eşinin adı olan "Emine" ismi verildi. Doç. Dr. Mahmut Erbey tarafından toplanan örneklerin incelenmesi sonucunda yeni bir tür olduğu tespit edilen böcek, bilim dünyasına önemli bir katkı sağladı. "Zootaxa Dergisi"nde yayınlanan makale ile duyurulan bu keşif, Türkiye'nin biyoçeşitliliğine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Bilim İnsanından Eşine Anlamlı Jest: Yeni Böcek Türüne "Emine" Adı

Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, yeni keşfettiği böcek türüne eşinin adını vererek hem onu onurlandırdı hem de Türkiye'nin biyoçeşitliliğine dikkat çekti. "Türk toplumunda bir böcek türüne bir kadının ismini vermek biraz cesaret isteyen bir iş" diyen Demirel, eşiyle birlikte bu kararı aldıklarını ve sosyal medyada eleştirilme riskini göze aldıklarını belirtti. "Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi" ifadelerini kullanan Demirel, bu isimlendirmenin aynı zamanda yabancı araştırmacıların Türkiye'nin biyoçeşitliliğini suistimal etmesini engelleme amacını taşıdığını vurguladı.

Yeni Böcek Türü ve Biyoçeşitliliğin Önemi

Cixiidae familyasına ait olan yeni böcek türü, bitki zararlısı olarak biliniyor ve bitkilerden bitkilere çeşitli mikroorganizmaları bulaştırarak onları hasta edebiliyor. Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, bu keşfin Türkiye'nin biyoçeşitliliğine dikkat çekmek için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, genç biyologları bu alanda çalışmaya teşvik etti. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekerek, biyokaçakçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

BAYRAMDA ULAŞIM RAKAMLARI REKOR KIRDI

2025-04-03 10:59 - Ulaşım

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Köyceğiz’de çocuklar bayram harçlıklarını erken aldı

2025-03-28 17:02 - Genel

Başkan Aras'tan Emeklilere Bayram Desteği

2025-03-28 14:32 - İnsan

İkinci İnönü Zaferi’nin 104. yıl dönümünde Şehitlik’te anma programı

2025-04-01 20:21 - İnsan

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Sinop protokolü bayramlaştı

2025-03-30 15:20 - Genel

İlgili Haberler

Çayırova’ya ikinci bilim merkezi

18:23 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: (İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi) "Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşınacağını öngörüyoruz"

10:53 - Teknoloji

Üretilen yerli ince film kaplama cihazı dünyaya ihraç ediliyor

10:49 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Günün Manşetleri

KKTC’de 2 bin 500 tonluk buğday silosu çöktü

14:15 - Asayiş

Beşiktaş’ta Midtjylland maçı hazırlıkları başladı

14:10 - Spor

Sular çekildi, Haydaroba Köprüsü gün yüzüne çıktı

14:01 - Gündem

Düğünde havaya ateş açan 2 kişiye 23 bin lirayı aşkın ceza

14:00 - Asayiş

Camide katledilen adamın ailesinden adalet arayışı

13:19 - Asayiş