?>

’Kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Otlukbeli Gölü, keşfedilmeyi bekliyor

'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen otlukbeli gölü, keşfedilmeyi bekliyor

Gündem - 1 gün önce

Tarihe adını Otlukbeli Savaşı ile yazdıran Erzincan’ın Otlukbeli ilçesi, sadece Türkiye’de değil dünyada da eşine az rastlanan bir doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Kırmızı rengi ve muhteşem manzarası ile Otlukbeli Gölü dikkat çekiyor. Kaynak sularının meydana getirdiği kızıl traverten set sonucu oluşan ve ’Kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Otlukbeli Gölü, keşfedilmeyi bekliyor.

Maden sularının oluşturduğu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliği ile "doğal anıt" unvanını hak ediyor. Türkiye’deki diğer göllerden farklı özelliklere sahip olan bu gölün yüz ölçümü yaklaşık 7 bin 500 metrekare, derinliği mevsimine göre 150-160 metre, genişliği ise 30 ile 50 metre arasında değişiyor.

Otlukbeli Gölü, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından ’Kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi.

Oluşum bakımından karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliğiyle 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve "doğal anıt" olarak nitelendirilmiş. Kapladığı alan açısından "küçük" olarak nitelendirilen bu göl, taşıdığı özellikler bakımından oldukça büyüktür. Göl içerisine hem maden suları ve kükürtlü sular hem de dere tarafından beslenen tatlı sular karışıyor. Göldeki maden sularının romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, kırık çıkık rahatsızlıklarında ve kadın hastalıklarının tedavisinde fayda sağladığı söyleniyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayramın 3’üncü günü Sincan Park’ta mangal sezonu başladı

2025-06-08 17:23 - Genel

Bayramda Erdek’e ziyaretçi akını, sahiller tıklım tıklım

2025-06-08 21:48 - Genel

Milas-Ören Yolu ve Çevre Sorunları TBMM Gündeminde

2025-06-04 15:38 - Gündem

Bozburun'da Yanan Tekne Denizde Kayboldu

2025-06-05 13:35 - Asayiş

Başpolis Yemliha Bozkurt Hayatını Kaybetti

2025-06-10 15:57 - Marmaris

Gökova Kavşağı’nda kaza

2025-06-07 09:46 - Asayiş

AKİB Genel Başkanı Hızar: "Kayseri’ye yatırım için geliyoruz"

2025-06-06 14:22 - Genel

Marmaris’te Boğulma Tehlikesi

2025-06-09 09:30 - Asayiş

Başkan Zekican Balcı’nın Anneannesi Vefat Etti

2025-06-09 09:05 - Gündem

Hatay’da yılanların çiftleşme dansı kamerada

2025-06-08 09:03 - Gündem

İlgili Haberler

MAKUT’a deprem ve afet eğitimi verildi

16:22 - Gündem

Prof. Dr. Özkırım: Çevre kirliliği kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türünü tehdit ediyor

16:17 - Gündem

Öğrenciler atık malzemelerden tasarladıkları kıyafetlerle defile düzenledi

16:10 - Gündem

Söğütlük Kent Ormanı’nda faciadan dönüldü: Piknik masalarının üzerine ağaç devrildi

16:10 - Gündem

Hayrabolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü uyardı: "Anız yakmayalım, sigara izmariti atmayalım, tedbiri elden bırakmayalım"

16:12 - Gündem

Günün Manşetleri

3 kişinin cinayet olayında yeni gelişme

15:13 - Asayiş

Eşini Ayırmak İsteyen Kadın Yaralandı

13:26 - Asayiş

Doktor Evinde Ölü Bulundu

13:17 - Asayiş

Kadın Kooperatifi Türkiye Pazarına Açılıyor

13:11 - Genel

Dünya Plaj Voleybolu Alanya etabı başladı

13:06 - Spor