?>

Kiraz’da, Kara Halil Bey türbesi ve mezarlıkta tahrip ediliyor

Kiraz'da, kara halil bey türbesi ve mezarlık tahrip ediliyor

Kültür Sanat - 2 hafta önce

Kiraz’ın Haliller Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, Aydınoğulları Beyliği döneminde ordu komutanlarından Kara Halil Bey’e ait olduğuna inanılan türbe ve çevresindeki tarihi mezarlar, defineciler ve sorumsuz vatandaşlar tarafından tahrip ediliyor.

Aydınoğulları Beyliği’nin ikinci ve en ünlü beyi olan Gazi Umur Bey’in sadık komutanlarından Kara Halil Bey’e ait olduğu söylenen türbe ve çevresindeki tarihi mezarlık, ilgisizlik yüzünden zaman içerisinde büyük zarar gördü. Cumhuriyet öncesine ait mezar taşlarının bulunduğu alan, bugün definecilerin, uyuşturucu kullanıcılarının ve vandalların mekanı haline geldi. Halil Bey’in türbesi ve çevresindeki mezarlık alanı yakılarak tahrip edildi, içine hayvan dışkıları tılırken, mezar taşları yerlerinden sökülerek kırıldı. Bir zamanlar Anadolu Beylikleri döneminde önemli komutanların huzurla yattığı bu alan görenlerin içini sızlatır hale getirildi.

Türbe ve mezarlıkların tahrip edilmesine tepki gösteren mahalle sakinleri, "Tarihi ve kültürel değerlerin korunması bir yana, bilinçli bir yok sayma ve ihmal söz konusu. Üstelik bu alan sadece bir mezarlık değil bir dönemin askeri ve siyasi tarihine ışık tutan önemli bir kültürel miras. Halil Bey’in türbesi ve etrafındaki mezarlığın koruma altına alınmasını, restore edilmesini ve gelecek kuşaklara taşınmasını bekliyoruz." dediler.

Birgi gibi kültürel miraslarıyla UNESCO geçici listesine giren bir bölgeye yakın bir konumda ve bağlantısı olan bu tarihi mirasın yaşatılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, "Umarız Halil Bey’in hatırasına yakışır bir şekilde bu alan yeniden ayağa kaldırılır." diye konuştular.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Turizmde Rekor Gelir Ama Düşük Harcama

2025-04-12 10:44 - Turizm

İYİ Parti'li Ergun'dan Faiz Uyarısı

2025-04-16 13:11 - Ekonomi

YOLLAR VE KALDIRIMLAR SEZONA HAZIRLANIYOR

2025-04-11 11:26 - Marmaris

"Öğretmenime Dokunma"

2025-04-14 13:45 - Marmaris

Gazeteci Murat Ersan’a sokak ortasında saldırı

2025-04-15 20:11 - Marmaris

Ergun : “Suriye’de Türkmenler Yok Sayıldı”

2025-04-11 13:22 - Gündem

Akyaka'nın Doğal Mirası Tehdit Altında

2025-04-15 13:13 - ÇEVRE

Marmaris’te öğretmenlerin görevden alındığı iddiaları asılsız

2025-04-11 17:05 - Marmaris

Yağmur Sonrası Marmaris'te Bahar Sevinci

2025-04-15 14:25 - Marmaris

Hisarcık’ta "Sağlık İçin Hep Birlikte Yürüyoruz" etkinliği

2025-04-11 12:41 - Sağlık

İlgili Haberler

Bozdoğan’ın ’Genç dahileri’ Aydın’da fırtına estirdi

17:13 - Kültür Sanat

Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi projeleri ile gurur kaynağı oldu

13:32 - Kültür Sanat

Önce yürüdüler sonra gönüllerince eğlendiler

13:27 - Kültür Sanat

Bursa’dan gelen kız öğrenciler Ahlat’ın tarihi mekanlarını gezdi

13:19 - Kültür Sanat

Başkan Kocagöz: "Sanat bir toplumun aynasıdır"

12:51 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş