?>

Kırgız Türkleri kültürlerini ilmek ilmek halılara dokuyor

YOZGAT'IN YENİFAKILI İLÇESİNDE YAŞAYAN KIRGIZ TÜRKLERİ, HALI VE KİLİM DOKUMACILIĞIYLA HEM GELENEKLERİNİ YAŞATIYOR HEM DE ÜRETİME KATKI SUNUYOR.

Kültür Sanat - 3 saat önce

Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, halı ve kilim dokumacılığıyla hem geleneklerini yaşatıyor hem de üretime katkı sunuyor.

2018 yılında yaklaşık 34 ailenin Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan konutlara yerleşmesiyle birlikte Kırgızlar, yeni yaşamlarında da geleneksel el sanatlarını sürdürmeyi başardı. Kırgız Türkleri, özellikle halı ve kilim dokumacılığıyla hem ata yadigârı kültürlerini yaşatıyor hem de ev ekonomilerine destek oluyor. İlçede açılan halı dokuma kursunda kadınlar tüm gün tezgâh başında emek veriyor.

Usta öğretici Hatice Bildirici, Kırgız kadınlarının halı dokumaya yatkın olduğunu belirterek, "Beş altı kişiyle çalışıyoruz. Özel şirkete çalışıyoruz. Hereke halıya yakın halılar dokuyoruz. Malatyalı bir işveren için 170x240, 120x180 ebatlarında halılar dokuyoruz. Kırgızların elleri yatkın. Ben 1992 yılından beri Kırgızlara çalışıyorum. Çoğu da usta öğrenci oldular" dedi.

Halı dokuyan kursiyerlerden Nusha Bildirici ise küçük yaşlardan bu yana dokumacılıkla uğraştığını ifade ederek, "Her gün geliyorum, halı dokuyorum. Bekârken de halı dokuyordum. Aileme katkı sağlamak için dokuyorum. Küçük halıları 15-20 günde, büyük halıları ise 1,5-2 ayda bitiriyoruz. Bizim anneannelerimiz, babaannelerimiz, dedelerimiz de dokuyorlarmış. Biz de onlardan öğrendik. Kültürümüzü devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Yenifakılı Kırgızları Dernek Başkanı Gencekul Timur da halı kursunun sürekli faal olduğunu vurgulayarak, "Bu halı kursumuz devamlı olarak çalışmaktadır. Burada çalışan ablalarımız aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla sabahtan akşama kadar halı dokuma işini sürdürüyor. Halı, Kırgız kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Eskiden annelerimizden bu yana halı ve kilim dokumacılığı aile ekonomisine katkı sağlayan bir meslek olmuştur" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’de Yerli Sığır Alarmı

2026-01-29 12:11 - Gündem

Datça’da sele kapılan sürücü, çalıya tutunarak hayatta kaldı

2026-01-27 21:57 - Asayiş

Marmaris’i sağanak yağış vurdu, araçlar suda mahsur kaldı

2026-01-28 00:31 - Gündem

Marmaris’te restorana silahlı saldırı: 1 yaralı

2026-01-29 08:59 - Asayiş

MARMARİS'TE KESİM İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN SORUŞTURMADA 5 TUTUKLAMA

2026-01-30 10:47 - Asayiş

Çıkan yangında ev küle döndü

2026-02-01 13:04 - Asayiş

ERGUN “MENTEŞE’DEKİ TOKİ PROJESİ 3,5 YILDIR ORTADA YOK”

2026-01-31 16:16 - Genel

Başkan Demirel'den Sakar Altı–Sakar Üstü açıklaması

2026-01-26 14:15 - Gündem

Marmaris’te restorana saldıran şüpheliler Aydın’da yakalandı

2026-01-29 09:18 - Asayiş

BAŞKAN ARAS B40 ZİRVESİ’NDE KÜLTÜR, TURİZM VE YEREL DEMOKRASİYİ ANLATTI

2026-01-28 14:49 - Genel

İlgili Haberler

Namaza gelen çocuklar hediyeyle sevindirildi

13:40 - Kültür Sanat

Musaffa Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğundan ilk etkinlik

13:41 - Kültür Sanat

Limak Filarmoni Orkestrası, 50’nci Yıl Konserleri’ne gün sayıyor

13:20 - Kültür Sanat

Kepez’den Balkanlara uzanan kültür ve sanat buluşması

12:30 - Kültür Sanat

Oğuzlardan bugüne bin yıllık Yaren geleneği yaşatılıyor

12:09 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ebru sanatıyla renkli buluşma

11:13 - İnsan

Paralarını alamadıklarını iddia eden işçiler eylem yaptı

11:03 - Asayiş

Yusuf Şimşek: "Yöneticiler bizim kalmamızı istemedi"

11:02 - Spor

‘4 Mevsim’ temalı Karahisar Kalesi görüntüsü mest etti

11:01 - Genel

Dolandırıcıların girişimini cep telefonu ile kayda aldı

10:55 - Asayiş